Το Δουβλίνο συναινεί να αυξήσει τον εταιρικό φόρο του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Δουβλίνο συναινεί να αυξήσει τον εταιρικό φόρο του
«Είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο» στην παγκόσμια μεταρρύθμιση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου.

Η Ιρλανδία δέχτηκε να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή για τις εταιρείες στο 15% (από 12,5%) προκειμένου το Δουβλίνο να προσχωρήσει στην παγκόσμια συμφωνία φορολογικής μεταρρύθμισης υπό τον ΟΟΣΑ, αίροντας ένα από τα τελευταία εμπόδια στην επιτυχή έκβαση του σχεδίου.

Η G7 και η G20 συμφώνησαν νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εναρμόνιση των κανόνων σε όλο τον κόσμο. Το σχέδιο, αν εφαρμοστεί, θα υποχρέωνε τις πολυεθνικές να πληρώνουν φόρο όπου δραστηριοποιούνται - όχι μόνο όπου έχουν την έδρα τους - και θα επέβαλε έναn ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο» στην παγκόσμια μεταρρύθμιση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου διευκρινίζοντας ότι για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, το κείμενο της συμφωνίας μιλούσε πλέον για εταιρικό φόρο με ελάχιστο πραγματικό συντελεστή 15% και όχι πλέον «τουλάχιστον 15%», μια διατύπωση στην οποία το Δουβλίνο αντιτίθετο καθώς αυτή άφηνε την πόρτα ανοικτή σε μελλοντικές αυξήσεις.

Αξίζει να αναφερθεί πως μια δημοσκόπηση για τους «Irish Times» έδειξε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην Ιρλανδία πίστευε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να τροποποιήσει την πολιτική της τώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider