Αρχίζουν διπλές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών για μέτρα στήριξης, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρχίζουν διπλές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών για μέτρα στήριξης, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις
Ξεκινούν τα τεχνικά κλιμάκια τη συζήτηση για την 12η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Την άλλη εβδομάδα έρχονται οι εκπρόσωποι της Κομισιόν για το Σχέδιο Ανάκαμψης παρουσία Κοστέλο.

Μία καλύτερη εικόνα για τα περιθώρια που θα υπάρχουν στην Αθήνα για μέτρα στήριξης αλλά και για την ένταση των πιέσεων για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων θα έχει από σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς (Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM) σε τεχνικό επίπεδο για την 12η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η οποία συνδέεται με το πακέτο «δόσεων», με τον Προϋπολογισμό του 2022, αλλά και με μία νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Αρμόδια στελέχη υπενθυμίζουν τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ, μετά το Eurogroup της Δευτέρας, περί ανάγκης επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στο πεδίο των οφειλών προς ιδιώτες, της δικαιοσύνης και της υγείας, αλλά και της ανάγκης για νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους προκειμένου να διαμορφωθεί ο δημοσιονομικός δρόμος του 2022.

Τα ίδια στελέχη προσθέτουν στο κάδρο και το ζήτημα του χρηματοπιστωτικού τομέα και την αποτίμηση της προόδου στις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εποπτεία της χώρας. Εξάλλου, θεωρείται πολύ σημαντικό να κυλήσει ομαλά όχι μόνο το τεχνικό στάδιο των διαπραγματεύσεων - που θα κορυφωθούν σε πολιτικό επίπεδο στις 19 και 20 Οκτωβρίου με 2ήμερες δια ζώσης επαφές - αλλά και μία άλλη «κάθοδος».

Η δόση του «Ελλάδα 2.0»

Την άλλη εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα το επιτελείο της Κομισιόν που συνδέεται με το σχέδιο Ανάκαμψης. Στην αποστολή θα μετέχει, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, και ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο.

Στόχος είναι να αποτιμηθεί πως έχουν γίνει σε επαρκή βαθμό τα 15 προαπαιτούμενα της πρώτης «δόσης» των 4,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, με το σχετικό αίτημα να προσδιορίζεται μέσα στον Οκτώβριο, ώστε να έρθουν τα λεφτά φέτος χωρίς «αστερίσκους» και εκκρεμότητες κατά τη συζήτηση που θα γίνει από τους ΥΠΟΙΚ.

Η επιτυχία της διπλής αυτής διαπραγμάτευσης, θα δώσει στην Αθήνα μία πιστοποίηση και για τους επόμενους στόχους της στο οικονομικό πεδίο, αλλά και για την βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόσθετες κινήσεις ελάφρυνσης φέτος και το 2022. Το πιο άμεσο (και πιο βατό) βήμα είναι επιπλέον βραχυπρόθεσμα μέτρα κάλυψης από την κρίση που θα πληρωθούν φέτος (πλέον κυρίως την ενεργειακή κρίση) με προτάσεις για ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης αλλά και επιδότηση τιμολογίων ρεύματος να είναι ήδη στο τραπέζι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider