ΗΠΑ: Δεν σταματά η «εκτόξευση» των ενοικίων - Ο πληθωρισμός είναι εδώ για να μείνει;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Δεν σταματά η «εκτόξευση» των ενοικίων - Ο πληθωρισμός είναι εδώ για να μείνει;
Τα στοιχεία των ενοικίων τους τελευταίους δύο μήνες δεν δείχνουν κανένα σημάδι για τη συνηθισμένη εποχική πτώση αυτή την περίοδο του έτους.

Ο ρυθμός αύξησης των ενοικίων υπερθερμαίνεται στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία των ενοικίων τους τελευταίους δύο μήνες δεν δείχνουν κανένα σημάδι για τη συνηθισμένη εποχική πτώση αυτή την περίοδο του έτους, μετά από την κορύφωση νωρίς το καλοκαίρι, όταν και πραγματοποιούνται πολλές ανανεώσεις μισθώσεων.

Ο δείκτης Zillow Group με βάση τον μέσο όρο των καταχωρημένων ενοικίων αυξήθηκε 11,5% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, με ορισμένες πόλεις της Φλόριντα, της Τζόρτζια και της πολιτείας Ουάσινγκτον να σημειώνουν αύξηση άνω του 25%.

«Το να έχουμε διψήφια αύξηση ενοικίου κατά τη διάρκεια ενός και ενάμιση έτους είναι ένα συγκλονιστικό επίπεδο ανάπτυξης, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία του έχει έρθει τους τελευταίους 9 μήνες», σύμφωνα με την έκθεση του Zumper National Rent.

Από την έναρξη της πανδημίας, το μέσο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων έχει αυξηθεί κατά 13,1% στα 1.663 δολάρια, δείχνουν τα στοιχεία του Zumper.

Για την αγορά της Νέας Υόρκης, οι ιδιοκτήτες αυξάνουν τις τιμές των ενοικίων έως και 70% τώρα που οι άνθρωποι επιστρέφουν στην πόλη καθώς ανοίγουν γραφεία και χώροι ψυχαγωγίας. Τον Ιούλιο, το μέσο ενοίκιο αυξήθηκε στα 3.000 δολάρια, σε σύγκριση με το χαμηλό πανδημίας των 2.750 δολάρια τον Ιανουάριο του 2021.

Σταθεροποιούνται τα ενοίκια;

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η αύξηση των τιμών μπορεί να επιβραδυνθεί, ειδικά σε πόλεις που σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη. Στο Άινταχο, όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από την αρχή της πανδημίας, τα ενοίκια μειώθηκαν ελαφρώς αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με τον Αύγουστο στη βάση δεδομένων της Apartment List.

Μια άλλη ένδειξη ότι τα ενοίκια μπορεί να αρχίσουν να σταθεροποιούνται είναι ο δείκτης κενών διαμερισμάτων της Apartment List, ο οποίος αυξήθηκε τον Αύγουστο για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο, τα ενοίκια συνέχισαν να αυξάνονται σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο - σε μια εποχή του χρόνου που συνήθως θα έπρεπε να μειώνονταν, ανέφερε η εταιρεία στη μηνιαία έκθεσή της.

Η Yardi, μια άλλη εταιρεία που παρακολουθεί τα ενοίκια, διαπίστωσε ότι η εθνική αύξηση ενοικίων σε ετήσια βάση ήταν 10,3% τον Αύγουστο, η πρώτη διψήφια αύξηση του δείκτη της. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Yardi, οι ετήσιες αυξήσεις μπορεί να είναι παραπλανητικές σε πολλές μητροπολιτικές περιοχές που ήταν σε χαμηλό σημείο πριν από ένα χρόνο, όταν οι άνθρωποι εγκατέλειπαν τις πόλεις καθώς ο κορονοϊός εξαπλωνόταν.

Μακροπρόθεσμα, ακόμη και αν η αύξηση των ενοικίων σταθεροποιηθεί τους επόμενους μήνες, ο πληθωρισμός είναι εδώ για να μείνει. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Ντάλας προβλέπει ότι ο επίσημος δείκτης ενοικίου από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας θα αυξηθεί στο 6,9% μέχρι το τέλος του έτους 2023, το οποίο θα είναι το υψηλότερο σε περισσότερα από 30 χρόνια.

Δεν είναι μόνο οι ενοικιάσεις. Οι τιμές για μονοκατοικίες αυξήθηκαν σχεδόν 20% τον Ιούλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η μεγαλύτερη αύξηση σε περισσότερα από 30 χρόνια. Αυτό ξεπερνά τις δυνατότητες πολλών αγοραστών κατοικιών για πρώτη φορά, με αυτή την κατηγορία να αντιπροσωπεύει μόνο το 29% των υφιστάμενων πωλήσεων κατοικιών τον Αύγουστο, το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: ΕΚΤ και Fed αναμένουν αποκλιμάκωση μέσα στο 2022

Άσχημα νέα για τον πληθωρισμό και το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider