Οικονομία | Ελλάδα
13-09-2021 | 12:33

ΥΠΕΝ: Αναλυτικά τα μέτρα ελάφρυνσης των τιμολογίων ρεύματος

Newsroom
Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Αναλυτικά τα μέτρα ελάφρυνσης των τιμολογίων ρεύματος
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τις παρεμβάσεις στα τιμολόγια ρεύματος περιγράφει αναλυτικά δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραθέτοντας τα μέτρα στα οποία προχωρά άμεσα η κυβέρνηση με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις αναμενόμενες αυξήσεις λόγω του ανοδικού ράλι των χονδρεμπορικών τιμών. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την προστασία των καταναλωτών προβλέπει την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με το ποσό των 30 ευρώ ανά MWh (Μεγαβατώρα) για τις πρώτες 300 kWh (κιλοβατώρες) κατανάλωσης κάθε μήνα, όπως έχει γράψει το Insider.gr. Η στήριξη αφορά σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι.

Όπως έγραφε νωρίτερα σήμερα το Insider.gr, με βάση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η παραπάνω επιδότηση αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 80% της μεσοσταθμικής αύξησης στα τιμολόγια όλων των προμηθευτών, που θα προκαλούσε η άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών στη δεδομένη συγκυρία, αν δεν παρενέβαινε η πολιτεία. Επομένως, χάρις στο εν λόγω μέτρο, όλες οι εταιρείες προμήθειας δεν θα «περάσουν» στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, που είναι πελάτες τους, τουλάχιστον το 80% αυτής της πρόσθετης επιβάρυνσης.  

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ προστίθεται πως, σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα. Με αυτά τα μέτρα θα αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο των εκτιμώμενων ανατιμήσεων έως το τέλος του έτους για ένα μέσο νοικοκυριό. Το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που επικαλείται το ΑΠΕ, στο πλαίσιο επέκτασης της εκπτωτικής πολιτικής της ΔΕΗ, η επιχείρηση εξετάζει να παράσχει επιπλέον έκπτωση 3-4% για τις καταναλώσεις από 300 έως 600 Κιλοβατώρες το μήνα.

Για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη αύριο, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή της ΡΑΕ και όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Σκρέκας θα ζητήσει από τους παρόχους να συνδράμουν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων για τους καταναλωτές από τις αναμενόμενες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων.

Η στήριξη των καταναλωτών θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, στο οποίο θα διοχετευθεί ποσό ύψους τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ από τα αυξημένα έσοδα που αντιστοιχούν στη χώρα μας το 2021 από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων. Στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν έκτακτες συνθήκες στη διεθνή αγορά ενέργειας, θα εξεταστεί η επέκταση της στήριξης από το Ειδικό Ταμείο.

Επίσης, θα υπάρξει αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης, ενώ θα αξιοποιηθούν 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά σε σχεδόν μηδενικές τιμές. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η Κυβέρνηση, μπροστά στο παγκόσμιο φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης, έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωράμε στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση για να απομειώσουμε δραστικά ή και να μηδενίσουμε τις αναμενόμενες αυξήσεις στο ρεύμα σε όλους τους καταναλωτές έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, εξετάζουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε μέσω του Ταμείου και άλλες δράσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας για την ενεργειακή μετάβαση, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την κοινωνία προκειμένου να μη μείνει κανένας πολίτης πίσω». 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Επιπλέον έκπτωση έως 600 κιλοβατώρες το μήνα - Αφορά το 80% των μετρητών

Γεραπετρίτης: Τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα θα αφορούν όλες τις εταιρείες ενέργειας