Τι περιμένουν το β' εξάμηνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Θετικό μήνυμα για επενδύσεις, «αγκάθι» οι ανατιμήσεις

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιμένουν το β' εξάμηνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Θετικό μήνυμα για επενδύσεις, «αγκάθι» οι ανατιμήσεις
Στα προ πανδημίας επίπεδα τείνει να φτάσει το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δηλώνει ότι θα πραγματοποιήσει κάποια επένδυση το επόμενο διάστημα σύμφωνα με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Το ζήτημα των ανατιμήσεων παραμένει πάντως ο μεγάλος «βραχνάς», με την αγορά να αναμένει όσα θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Αν και η έλλειψη ρευστότητας και το «αγκάθι» των ανατιμήσεων, αποτελούν αυτή τη στιγμή τα δύο ζητήματα που προβληματίζουν έντονα για το άμεσο μέλλον τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως προκύπτει και από τη μελέτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ενθαρρυντικό είναι από την άλλη πλευρά, το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν έτοιμες προχωρήσουν σε κάποιου είδους επένδυση το επόμενο διάστημα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 άλλωστε, καταγράφηκε αύξηση των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε επενδύσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι - από 8,7% σε 11,3% - ενώ για το δεύτερο εξάμηνο, το ποσοστό που προτίθεται να πραγματοποιήσει, τείνει να αγγίξει τα ποσοστά προ πανδημίας φτάνοντας το 14,2%. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται μάλιστα στο επίκεντρο των επενδύσεων για σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, εξαιτίας και των νέων δεδομένων που δημιούργησε η πανδημία.

Όσον αφορά στην επενδυτική δραστηριότητα τους πρώτους 6 μήνες του έτους, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης καταγράφουν την καλύτερη επίδοση (13%) με τον κλάδο των υπηρεσιών να ακολουθεί με (12,7%). Χαμηλότερη επίδοση από την άλλη πλευρά, καταγράφεται στο εμπόριο με 8,9%. Στις επιμέρους κατηγορίες τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 300.000 ευρώ (23%) καθώς και οι επιχειρήσεις με πάνω από 5 εργαζόμενους (20,6%)

Γενικότερα, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το β' εξάμηνο εμφανίζονται βελτιωμένες σε σύγκριση με τις δυο προηγούμενες έρευνες κλίματος αν και το μεγαλύτερο ποσοστό συνεχίζει να είναι απαισιόδοξο για το επόμενο διάστημα. Το 39,4% αναμένει άλλωστε να επιδεινωθεί η οικονομική του κατάσταση, έναντι του 20,6% που θεωρεί πως θα βελτιωθεί και του 27,4% που δηλώνει πως θα παραμείνει αμετάβλητη. Η συντριπτική πλειονότητα μάλιστα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (86,4%) εκτιμά πως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλα 2 χρόνια, με τους επιχειρηματίες της εστίασης να καταγράφουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (91%). Στα επιμέρους στοιχεία το 34,6% εκτιμά πως θα μειωθεί η ζήτηση, το 34% πως θα μειωθούν οι παραγγελίες ενώ το 35% πως θα μειωθεί η ρευστότητα.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις άλλωστε γίνονται υπό τη «σκιά» και των διεθνών ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και ενέργεια, που εκτός από τα νοικοκυριά «πιέζουν» και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δηλώνουν αδυναμία να απορροφήσουν τις αυξήσεις και προχωρούν σε αναδιαμόρφωση τιμών τους προς τα πάνω. Έτσι πέραν του 23,6% των επιχειρήσεων που όπως δήλωσε, έχει ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις, το 22,2% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα αυξήσει τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών το επόμενο εξάμηνο. Μόλις το 8,2% δηλώνει πως θα τις μειώσει και το 61,8% ότι δεν θα τις μεταβάλει.

Σύμφωνα με την έρευνα, εκτιμάται πως οι ανατιμήσεις που οφείλονται κυρίως στην αύξηση των τιμών ενέργειας και την ευρύτερη αύξηση εμπορευμάτων και υπηρεσιών, θα συνεχιστούν διαμορφώνοντας ένα υψηλότερο επίπεδο τιμών. Αξίζει δε σημειωθεί ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις διατυπώθηκαν πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,9% έναντι 1,4% τον Ιούλιο.

Τέλος ως προς τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων σχετικά με τις υποχρεώσεις τους, 1 στις 5 επιχειρήσεις θεωρεί πως το επόμενο εξάμηνο δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί : στις υποχρεώσεις προς τον πρώην ΟΑΕΕ (20,8%), στις φορολογικές της υποχρεώσεις (20,8%), στις υποχρεώσεις ενοικίου (19% των επιχειρήσεων που έχουν ενοίκιο), στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές (19,2%), στις τραπεζικές της υποχρεώσεις (20,2% των επιχειρήσεων που έχουν τραπεζικά δάνεια). Επιπλέον το 16,5% των επιχειρήσεων δηλώνει πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις σε λογαριασμούς ενέργειες, το 15,9% σε λοιπούς λογαριασμούς και το 16,9% στις υποχρεώσεις προς το πρώην ΙΚΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider