Σουνάκ (YΠΟΙΚ Βρετανίας): «Δεν επιστρέφουμε στη λιτότητα» - Τι συμβαίνει στη σχέση του με τον Μπ. Τζόνσον;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουνάκ (YΠΟΙΚ Βρετανίας): «Δεν επιστρέφουμε στη λιτότητα» - Τι συμβαίνει στη σχέση του με τον Μπ. Τζόνσον;
Η σχέση μεταξύ Σουνάκ και Τζόνσον ελέγχεται διότι ως οι δύο πιο ισχυροί άνδρες στην κυβέρνηση, είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν την ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από το ξέσπασμα του κορονοϊού και τη χειρότερη ύφεση της χώρας εδώ και τρεις αιώνες.

Ο Ρίσι Σουνάκ υποσχέθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιστρέψει στις πολιτικές λιτότητας της περασμένης δεκαετίας και είπε ότι συνεργάζεται καλά με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον - ενώ αρνείται να διαψεύσει ότι θέλει να τον διαδεχθεί μια μέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε σε σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων την Πέμπτη, αφού αρκετές εφημερίδες ανέφεραν ρήξη με τον Τζόνσον για την προσέγγιση των δύο ανδρών στις δαπάνες. Ο Σουνάκ δήλωσε στο ITV ότι η σχέση του με τον Τζόνσον είναι «πραγματικά πολύ καλή».

«Αυτός και εγώ δουλεύουμε πολύ καλά και πολύ στενά μαζί», είπε ο Σουνάκ. «Είμαστε προσηλωμένοι στο να επιβεβαιώσουμε ότι εξασφαλίζουμε την ανάκαμψη μας».

Η σχέση μεταξύ Σουνάκ και Τζόνσον ελέγχεται διότι ως οι δύο πιο ισχυροί άνδρες στην κυβέρνηση, είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν την ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από το ξέσπασμα του κορονοϊού και τη χειρότερη ύφεση της χώρας εδώ και τρεις αιώνες. Ο Τζόνσον είναι κάποιος που του αρέσει να ευχαριστεί τις μάζες ανακοινώνοντας γενναιόδωρες πολιτικές, ενώ ο Σουνάκ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα που αυξήθηκε λόγω των μέτρων στήριξης κατά την πανδημία.

Οι εντάσεις βγήκαν στο φως όταν οι Sunday Times ανέφεραν ότι ο Τζόνσον είχε θέσει το ζήτημα να κάνει τον Σουνάκ νέο υπουργό υγείας - στην πραγματικότητα υποβιβάζοντας τον. Το γραφείο του Τζόνσον αρνήθηκε να διαψεύσει την παρατήρηση ως απάντηση στη διαρροή επιστολής από τον Σουνάκ προς τον Τζόνσον που ζητούσε να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω Covid, ενώ είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών του.

Ένας δημοφιλής Tory

Η υποβάθμιση του Σουνάκ θα ήταν πολιτικά επικίνδυνη για τον Τζόνσον, με τις δημοσκοπήσεις ψηφοφόρων και μελών του Συντηρητικού Κόμματος να δείχνουν ότι ο υπουργός είναι από τα πιο δημοφιλή μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Η δημοσκόπηση του YouGov τον Ιούνιο ανέδειξε το ποσοστό αποδοχής του στο 16%, έναντι μείον 15% για τον πρωθυπουργό.

Μια δημοσκόπηση του ConservativeHome από μέλη του κόμματος νωρίτερα αυτόν τον μήνα τον έχει ως την κορυφαία επιλογή για να διαδεχθεί τον Τζόνσον, με το 31% να επιλέγει τον Σουνάκ, έναντι 12% για τη δεύτερη θέση την υπουργό Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρους.

Ο Σουνάκ την Πέμπτη απέρριψε τρεις φορές μια ερώτηση του ITV σχετικά με το αν έχει φιλοδοξίες να ηγηθεί του κόμματος των Tory. «Η μόνη μου εστίαση είναι να διασφαλίσω ότι θα ανακάμψουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ισχυρά», είπε.

Μίλησε αφού τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής αποκάλυψε ότι η βρετανική οικονομία αυξήθηκε κατά 1% τον Ιούνιο - περισσότερο από το 0,8% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, δείχνοντας ότι η ανάκαμψη είναι πραγματική.

Χωρίς λιτότητα

Ο Σουνάκ ετοιμάζεται για μια πολυετή αναθεώρηση των δαπανών το φθινόπωρο, στην οποία θα καθορίσει τους προϋπολογισμούς δαπανών για τα επόμενα τρία χρόνια για τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Τόνισε την ανάγκη για δημοσιονομικό περιορισμό αφού η κυβέρνηση ξόδεψε περίπου 350 δισ. λίρες για την καταπολέμηση του Covid-19 και την προστασία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από τον αντίκτυπο των lockdown.

O υπουργός έχει ήδη μειώσει τις δαπάνες ενίσχυσης και έχει παγώσει τις αμοιβές για ορισμένους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, οδηγώντας σε εικασίες για περαιτέρω μέτρα λιτότητας σύμφωνα με αυτά που ακολουθούν διαδοχικά οι συντηρητικές κυβερνήσεις από το 2010.

Σίγουρα υπάρχει πίεση στο δημόσιο «πορτοφόλι», και η ίδια η φορολογική υπηρεσία της κυβέρνησης, το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα για τρεις δυνητικά καταστροφικούς κινδύνους για τα οικονομικά της χώρας.

«Αυτό που θα δούμε δεν είναι απολύτως καμία επιστροφή στη λιτότητα», δήλωσε ο Σουνάκ στο Sky News. «Οι άνθρωποι θα δουν πολύ ισχυρές επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες».

Ο Σουνάκ επανέλαβε μια προηγούμενη υπόσχεση ότι θα αυξήσει τις ετήσιες δημόσιες δαπάνες κατά 100 δισ. λίρες ετησίως κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πενταετούς θητείας της Βουλής. Τόνισε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης να προσλάβει 50.000 νέους νοσηλευτές, 20.000 νέους αστυνομικούς και να χτίσει 40 νέα νοσοκομεία.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι το ρεκόρ της χώρας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου διατηρώντας την ανάπτυξη δείχνει ότι οι περιβαλλοντικοί στόχοι της κυβέρνησης μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να βλάψουν την οικονομία. «Αυτό που έχει δεσμευτεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να διασφαλίσει ότι θα κάνουμε τη μετάβαση στις μηδενικές εκπομπές με τρόπο που να κρατά χαμηλό το κόστος για τους ανθρώπους», είπε στο Sky News.

Photo: AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider