Γ. Γεωργακόπουλος (Intrum): Η διαχείριση των NPLs πρέπει να γίνει με αναπτυξιακή λογική

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Γεωργακόπουλος (Intrum): Η διαχείριση των NPLs πρέπει να γίνει με αναπτυξιακή λογική Συνέντευξη
Είναι πολύ σημαντικό επίσης, η διαχείριση να γίνεται με ταχύτητα, διαφάνεια και ποιότητα υπηρεσιών με βελτιωμένη εμπειρία για τον πελάτη, λέει στο insider.gr ο CEO της Intrum Hellas, δηλώνοντας αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία.

Η επαναφορά των δανείων σε εξυπηρέτηση και η επιστροφή τους στις τράπεζες είναι η καρδιά των εργασιών των Εταιρειών Διαχείρισης και είναι επωφελής καταρχάς για τους δανειολήπτες και στη συνέχεια για την οικονομία που έχει ανάγκη από υγιείς μονάδες για να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη.

«Ως Ιntrum Hellas διαχειριζόμαστε συνολικές νομικές απαιτήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ και ο στόχος μας είναι να το πράττουμε όπως χρειάζεται η κοινωνία και η οικονομία. Είναι πολύ σημαντικό η διαχείριση να γίνεται με ταχύτητα και διαφάνεια, με ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και με βελτιωμένη εμπειρία για τον πελάτη, και με αναπτυξιακή λογική», τονίζει μιλώντας στο insider.gr, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas, Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Τo 2020 η Intrum Hellas απέδωσε πίσω στην Τράπεζα Πειραιώς ρυθμισμένα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Στηρίζοντας, παράλληλα, καίρια τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που επλήγησαν από την πανδημική κρίση, η Intrum Hellas πραγματοποίσε ρυθμίσεις δανείων 5 δισ. ευρώ και αναστολές πληρωμών (moratoria) 3,5 δις. ευρώ. Στο πλαίσιο της εφαρμογής προγραμμάτων για τη σταδιακή επάνοδο των δανείων σε πλήρη αποπληρωμή (post moratoria), η εταιρεία έχει κάνει χρήση των προγραμμάτων «Γέφυρα Ι» (έχει εντάξει 15.000 δάνεια, ύψους 700 εκ. ευρώ) και «Γέφυρα Ι» (ήδη εντάξει 459 εταιρείες , άλλες 303 εταιρείες αναμένεται να ενταχθούν άμεσα, ενώ για επιπλέον 778 έχουν εκκινήσει οι ενέργειες ρύθμισης που είναι απαραίτητη για να ενταχθούν).

Ο κ. Γεωργακόπουλος εκτιμά ότι η επόμενη πρόκληση είναι η διαχείριση των χιλιάδων ακινήτων που αποτελούσαν collateral σε δάνεια και υπάρχει η ανάγκη να επανέλθουν σε παραγωγική χρήση. Πρόκειται, όπως λέει, για ένα πεδίο με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, όπου η Intrum Hellas θα έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην αγορά μέσω της Intrum REO Solutions.

Ο CEO της Intrum Hellas δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εξέλιξη της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους στην μετά – πανδημική περίοδο. Η έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 που με την υλοποίησή του θα μπορέσει να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στα επόμενα πέντε χρόνια, η προοπτική για διατηρήσιμο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,5% - 4% μεσοπρόθεσμα, οι ευοίωνες προοπτικές της αγοράς ακινήτων , τα εργαλεία για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και η συμβολή του «Ηρακλή», στηρίζουν την αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Αναφερόμενος ειδικά στον «Ηρακλή», ο κ. Γεωργακόπουλος επισημαίνει ότι «ο αυτός συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομία, επιτρέποντας τη μεταφορά των NPLs εκτός τραπεζών και δίνοντας τη δυνατότητα στους servicers να κινηθούν γρήγορα και με ευελιξία προς όφελος και των δανειοληπτών. Χωρίς τον “Ηρακλή” δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για αποτελεσματική διαχείριση».

- Κύριε Γεωργακόπουλε, ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης του Covid-19, ποια είναι η αποτίμηση της Intrum Hellas για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων και ο απολογισμός της συμβολής της εταιρείας στην αντιμετώπιση του προβλήματος;

Θα ήθελα να σταθώ στο γεγονός ότι οι δανειολήπτες επέδειξαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις που τους απευθύναμε και συνεργάστηκαν μαζί μας, αξιοποιώντας τα ειδικά εργαλεία που προσφέραμε.

Δύο ήταν τα βασικά στοιχεία της δικής μας συμβολής στην αντιμετώπιση του προβλήματος: πρώτον, κινηθήκαμε πολύ γρήγορα ήδη από τον Απρίλιο του 2020 και πριν ακόμη ληφθούν τα κυβερνητικά μέτρα και αναζητήσαμε τους δανειολήπτες που πλήττονται και δεύτερον, φροντίσαμε η στήριξη προς αυτούς να γίνεται άμεσα, με τρόπο φιλικό και χωρίς πολλά δικαιολογητικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήσαμε ρυθμίσεις της τάξης των 5 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό, ενώ εφαρμόστηκαν αναστολές άνω των 3,5 δισ. ευρώ συνολικά σε χιλιάδες πελάτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, και στη συνέχεια το τρέχον έτος εφαρμόσαμε προγράμματα σταδιακής επανόδου των δανείων, τα λεγόμενα post moratoria.

Πολύ επιτυχημένο, επιβραβεύοντας τους συνεπείς πληττόμενους δανειολήπτες και ενισχύοντας παράλληλα την διαμόρφωση κουλτούρας πληρωμών, έχει αποδειχτεί το Πρόγραμμα «Γέφυρα». Ως Intrum Hellas εντάξαμε 15.000 δάνεια, ύψους 700 εκ. ευρώ στο «Γέφυρα Ι» και στο «Γέφυρα II» έχει εκκινήσει η επεξεργασία των σχετικών αιτημάτων και έχουμε ήδη εντάξει 459 εταιρείες , άλλες 303 εταιρείες αναμένεται να ενταχθούν άμεσα, ενώ για επιπλέον 778 έχουν εκκινήσει οι ενέργειες ρύθμισης που είναι απαραίτητη για να ενταχθούν.
Υποστηρίξαμε τις επιχειρήσεις ενεργά για την ένταξή τους στο μέτρο της επιδότησης τόκων και σταθήκαμε δίπλα στις ανάγκες τους για προσαρμογές που απαιτήθηκαν στην εξυπηρέτηση κεφαλαίων κίνησης, όπως για παράδειγμα προέκυψε από την παράταση της λήξης πληρωμής επιταγών.

Ο αγώνας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας προφανώς δεν έχει τελειώσει και παραμένει η ανάγκη να χτίσουμε ανάχωμα στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

- Είστε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εξέλιξη της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους στην μετά – πανδημική περίοδο;

Ήμουν και παραμένω αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ήδη βρισκόμαστε σε αναπτυξιακή τροχιά. Η πρόσφατη έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησής του και η δυνατότητά του να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας είναι ενδεικτική των προοπτικών ανάπτυξης που υπάρχουν.

Συμμερίζομαι δε, την εκτίμηση των οικονομολόγων που βλέπουν διατηρήσιμο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,5% - 4% μεσοπρόθεσμα.
Παράλληλα, οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πορεία της αγοράς το 2020 ξάφνιασε θετικά καθώς σε μια χρονιά ύφεσης όπου το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8%, οι τιμές οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 4,3% και οι τιμές επαγγελματικών ακινήτων κατά 1,2% και αναμένεται ότι η ελληνική αγορά ακινήτων μπορεί να συνεχίζει να αναπτύσσεται παράλληλα με μια πολύ ισχυρή οικονομία για μια σειρά ετών.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, είμαι επίσης αισιόδοξος γιατί διαθέτουμε περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία με την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Ο νόμος για την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, είναι εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο και αποτελεί την κατάλληλη λύση, για τους δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν και που θέλουν να βρουν μια οριστική, μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση για τις οφειλές τους.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη συμβολή του «Ηρακλή» χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για αποτελεσματική διαχείριση. Ο «Ηρακλής» μας έλυσε τα χέρια και ήταν κρίσιμη η συμβολή του στην οικονομία αφού επέτρεψε τη μεταφορά των NPLs εκτός τραπεζών και έδωσε τη δυνατότητα στους servicers να κινηθούν γρήγορα και με ευελιξία προς όφελος και του δανειολήπτη.

- Πώς μετεξελίσσεται ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης ενόψει της συγκυρίας που διαμορφώνει το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για τη χώρα; Πώς θα υποστηρίξει η Intrum Hellas, μέσω της διαχείρισης του χρέους των επιχειρήσεων, τον αναγκαίο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας; Θα δώσει έμφαση σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους;

Οι εταιρείες διαχείρισης διαχειρίζονται σήμερα πάνω από 100 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια και το μέγεθος αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την ολοκλήρωση των συναλλαγών που είναι σε εξέλιξη.
Ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά σημαντικός και ενισχύεται από το γεγονός ότι είναι αποκλειστικά αφοσιωμένες στο να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει, είτε ο ιδιώτης είτε ο επιχειρηματίας, και παράλληλα να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό τα assets που συνδέονται με τα δάνεια αυτά τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, υποαποδίδουν επί σειρά ετών.

Στην Intrum Hellas για κάθε επιχείρηση, διαμορφώνουμε την καταλληλότερη στρατηγική λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Σε κάποιες περιπτώσεις η κατάλληλη λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και η επιστροφή της δανειακής σχέσης σε μια Τράπεζα. Ήδη εντός του 2020, σε ένα πολύ δύσκολο έτος, επιστρέψαμε επιχειρηματικά δάνεια ποσού 300 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Σε άλλες περιπτώσεις απαιτούνται πιο σύνθετες λύσεις, τις οποίες προσφέρουμε, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που υπάρχουν και την τεχνογνωσία του Ομίλου που έχει παρουσία σε 25 χώρες.

Για παράδειγμα, οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, οι μετοχικές και εμπορικές συνεργασίες και τα συνεργατικά σχήματα που θα οδηγήσουν στην μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων, έναν από τους βασικούς στόχους της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι μια πολύ σημαντική στόχευση για αρκετές από τις επιχειρήσεις και θα οδηγήσει με σιγουριά στη μεγιστοποίηση του οφέλους για όλους τους εμπλεκόμενους.

Η Intrum Hellas έχει λάβει σχετικές πρωτοβουλίες στον κλάδο των ξενοδοχείων και των οινοποιείων. Υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που προσελκύουν το ενδιαφέρον, όπως ο κλάδος των logistics και της αγροδιατροφής.
Παράλληλα, όμως, έχουμε και περιπτώσεις μεμονωμένων επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους της μεταποίησης για τις οποίες στρατηγικοί επενδυτές αλλά και funds θα μπορούσαν να αυξήσουν την αξία τους.

- Ποια θεωρείτε ως την μεγαλύτερη πρόκληση εφεξής στη διαχείριση των ελληνικών NPLs;

Ως Ιntrum Hellas διαχειριζόμαστε συνολικές νομικές απαιτήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ και ο στόχος μας είναι να το πράττουμε όπως χρειάζεται η κοινωνία και η οικονομία. Είναι πολύ σημαντικό η διαχείριση να γίνεται με ταχύτητα και διαφάνεια, με ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και με βελτιωμένη εμπειρία για τον πελάτη.

Και όπως ανέφερα, με αναπτυξιακή λογική. Η επαναφορά των δανείων σε εξυπηρέτηση και η επιστροφή τους στις τράπεζες είναι η καρδιά των εργασιών μας: είναι επωφελής καταρχάς για τους δανειολήπτες και στη συνέχεια για την οικονομία που έχει ανάγκη από υγιείς μονάδες για να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη.

Και οι ίδιες οι τράπεζες επωφελούνται αφού θα έχουν υγιείς πελάτες τους οποίους θα μπορούν να δανείσουν, διαδραματίζοντας τον βασικό ρόλο τους.

To 2020 εμείς αποδώσαμε πίσω στην Τράπεζα Πειραιώς ρυθμισμένα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια την διαχείριση των οποίων είχε αναλάβει η Intrum Hellas και τα οποία αφού ρυθμίστηκαν και ελέγχθηκαν ως προς την τήρηση της ρύθμισης, επέστρεψαν στην Τράπεζα Πειραιώς ως εξυπηρετούμενα πλέον δάνεια. Παράλληλα, την ίδια περίοδο με τις ενέργειες διαχείρισης, δάνεια λιανικής, ιδιωτών, αγροτών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ βγήκαν από τη ζώνη των κόκκινων δανείων.
Πρόκληση αποτελεί επίσης η διαχείριση των χιλιάδων ακινήτων που αποτελούσαν collateral σε δάνεια και υπάρχει η ανάγκη να επανέλθουν σε παραγωγική χρήση. Σε αυτό το πεδίο υπάρχουν επίσης μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και μέσω της Intrum REO Solutions θα έχουμε πολύ σημαντικό ρόλο στην αγορά.

- Στο τελευταίο European Payment Report που εξέδωσε η Intrum για τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης σε Ευρώπη και Ελλάδα, διαπιστώνει ότι ο Covid-19 έχει «ξεχειλώσει» τους χρόνους πληρωμών στις επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, σχεδόν οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις (48%) έχουν αποδεχτεί μεταγενέστερους όρους πληρωμής ώστε να αποφύγουν την πτώχευση, σε ποσοστό που υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 35%. Πώς αξιολογείτε αυτό το δεδομένο και τι σηματοδοτεί;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις εισήλθαν στην πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία, φέροντας σε μεγάλο βαθμό πλήγματα από την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, ενώ προφανώς το συγκριτικά μικρό μέγεθός τους, τις καθιστά πιο ευάλωτες σε όποια κρίση ρευστότητας εκδηλωθεί.

Ωστόσο, τα σημαντικά κονδύλια που αναμένεται να διοχετευθούν στην οικονομία και οι ιδιαίτερα ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης που αναμένεται να έχουμε στην χώρα μας, θεωρούμε ότι θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το γεγονός αυτό να ξεπεραστεί στο επόμενο διάστημα.

Θα ήθελα να επισημάνω και κάτι ακόμη. Ότι υπάρχει η ανάγκη για ποιοτικές υπηρεσίες στις απαιτήσεις μεταξύ ιδιωτών, για αποτελεσματική διαχείρισή τους με ψηφιοποιημένες υπηρεσίες και αξιοποίηση διεθνούς εμπειρίας. Η ανάπτυξη αυτής της αγοράς θα συμβάλλει σε εξορθολογισμό και εξυγίανση του επιχειρείν στη χώρα μας.

- Στο σκέλος της διαχείρισης του χρέους των φυσικών προσώπων, οι πρώτες ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του νέου πτωχευτικού νόμου, αναμένονται τον Σεπτέμβριο. Μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη για τα «κουρέματα» οφειλών, τα οποία αναμένεται να δώσουν οι εταιρείες διαχείρισης;

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έχουμε ήδη 21. 000 αιτήσεις ρύθμισης, πράγμα που δείχνει έντονο ενδιαφέρον των δανειοληπτών για το νέο πλαίσιο. Η νέα πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είναι σχεδιασμένη να προτείνει λύσεις βιώσιμες και στα μέτρα των δανειοληπτών με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες, ώστε να μπορούν να τις αποπληρώνουν ομαλά και χωρίς να ανατρέπεται ο προγραμματισμός τους.

Με αυτή τη λογική, μειώσεις οφειλών θα γίνουν εκεί που χρειάζεται, δηλαδή όπου ο συνδυασμός του μηνιαίου εισοδήματος και της αξίας της περιουσίας του αιτούντος, το επιβάλλει. Αυτή είναι η έννοια της δικαιοσύνης που αποπνέει το νέο πλαίσιο, μαζί με τη διαύγεια των κανόνων που είναι απαραίτητο συστατικό στην εποχή μας.
Είναι προς όφελος όλων να επιτύχει και εμείς ως servicer έχουμε δουλέψει πολύ προς την κατεύθυνση αυτή καθώς η διαδικασία αφενός διασφαλίζει τη διαφάνεια και είναι ψηφιοποιημένη, ώστε η εμπειρία των οφειλετών να είναι η καλύτερη δυνατή, αφετέρου πρόκειται για διαδικασία ανέξοδη, ταχεία και αναβαθμισμένη.

- Πώς βλέπετε το εγχείρημα της δημιουργίας Φορέα Απόκτησης Ακινήτων που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών; Υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς εταιρειών διαχείρισης να αναλάβουν τον Φορέα;

Ο Φορέας είναι μία από τις καινοτομίες του νέου νόμου και θα λειτουργήσει για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών με διαφανή και συγκεκριμένα κριτήρια.

Η λειτουργία του είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να εφαρμοστεί αποτελεσματικά ο νέος νόμος. Ωστόσο, για να απαντηθεί το ερώτημα περί ενδιαφέροντος συμμετοχής, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πολύ ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα, με όλες τις απαραίτητες οικονομοτεχνικές λεπτομέρειες, που θα επιτρέψουν στους πιθανούς επενδυτές, να αξιολογήσουν τις ευκαιρίες αλλά και τα ρίσκα που θα αναλάβουν.

Χρειάζεται επίσης και ένα πολύ σαφές πλαίσιο λειτουργίας του που να καλύπτει όλες τις περιοχές και περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας έκπτωσης των προστατευόμενων από τις υποχρεώσεις τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider