Γ. Ζαββός: Οι τράπεζες οφείλουν να επιδεικνύουν κοινωνική ευαισθησία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Ζαββός: Οι τράπεζες οφείλουν να επιδεικνύουν κοινωνική ευαισθησία
Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι τράπεζες υλοποιούν την αναδιάρθρωση του δικτύου τους, εκτιμώντας και μια σειρά παραμέτρων και δεδομένων.

Στη σημερινή παρέμβασή του στη Βουλή, επ’ ευκαιρία ερωτήσεως βουλευτού, ο κ. Γιώργος Ζαββός, Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόνισε ότι: «Μετά από τις σημαντικές εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει υλοποιήσει η Κυβέρνηση μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, ύστερα από μια δεκαετία κρίσης και συρρίκνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, οι τράπεζές μας βρίσκουν ξανά και πάλι τον βηματισμό τους και την εμπιστοσύνη και υλοποιούν τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Μειώνουν δραστικά τα “κόκκινα” δάνεια, ιδιαίτερα με τον “Ηρακλή”. Ήδη από φέτος θα φτάσουν σε μονοψήφια ποσοστά. Κυρίως όμως προσφεύγουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, γιατί μπορούν πλέον να προσελκύσουν τους επενδυτές.

Πιο σημαντικό, όμως είναι ότι οι τράπεζες αναπτύσσουν και πάλι τον δυναμισμό τους με νέα επιχειρηματικά σχέδια, επεκτεινόμενες με εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Κύπρο και στα Βαλκάνια και πιστεύουμε ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει και θα είναι πάλι οι αδιαμφισβήτητοι leaders της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συνδυάζοντας έτσι το αίτημα για ανάπτυξη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας».

Στη συνέχεια, ο κ. Ζαββός υπογράμμισε ότι: «Η βούληση της Κυβέρνησης, είτε αυτή εκφράστηκε από τον Πρωθυπουργό είτε από τον Υπουργό τον κ. Πέτσα, είναι δεδομένη για την υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος και κυρίως για την υπόθεση της κοινωνικής τραπεζικής, όπως αυτή πρέπει να εκφραστεί μέσα από τις λειτουργίες του τραπεζικού συστήματος είτε με τη μείωση των “κόκκινων” δανείων είτε με τη μείωση των επιτοκίων είτε με τη μείωση των προμηθειών είτε με τη διεύρυνση της διαφάνειας που πρέπει να υπάρχει στις τραπεζικές πράξεις και κυρίως με τη δυνατότητα προσφοράς καλύτερων και ποιοτικών υπηρεσιών».

Και προσέθεσε ότι «επανειλημμένα και κατ’ ιδίαν και μέσα σε αυτήν τη Βουλή έχουμε καλέσει τις τράπεζες να εφαρμόζουν την επιχειρηματική τους πολιτική ιδιαίτερα σε αυτήν τη συγκυρία, με γνώμονα και το δημόσιο συμφέρον. Και όταν λέω δημόσιο συμφέρον, δεν εννοώ απλή διακήρυξη ή γράμμα κενό διακηρύξεων, αλλά συγκεκριμένη, υλοποιημένη πολιτική. Οι τράπεζες πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ανάγκες των πελατών τους σε όλη την ελληνική επικράτεια, ιδιαίτερα των πλέον ηλικιωμένων, για τους οποίους αντιλαμβάνονται όλοι ότι δεν είναι ευχερείς πάντα οι μετακινήσεις, και κυρίως αυτών οι οποίοι βρίσκονται σε συγκεκριμένες απομακρυσμένες περιοχές.

Οι τράπεζες πρέπει να συντονίσουν οι ίδιες τις ενέργειές τους και να δώσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα αν κλείνουν τρία-τέσσερα υποκαταστήματα σε μια περιοχή, τουλάχιστον να υπάρχει ένα, το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής και να σκεφτούν και άλλες ενδεχόμενες λύσεις, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πελάτες που δεν είναι εξοικειωμένοι ακόμα με τη λειτουργία των αυτόματων μηχανών.
Βέβαια, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι λόγω κυρίως της πανδημίας, αλλά και της τεχνολογίας, πάρα πολλές πλέον από τις συναλλαγές – πάνω από το 90% και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο – γίνονται μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής, δηλαδή μέσω διαδικτύου.

Οι συμπολίτες μας έχουν ευνοηθεί πάρα πολύ από αυτές τις συναλλαγές γιατί δεν είναι ανάγκη να περιμένουν επί ώρες στη σειρά των τραπεζών, αλλά μπορούν να εξυπηρετούνται πολύ πιο αποτελεσματικά. Και είναι ακριβώς αυτός ο στόχος της Κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα, για τον οποίο εργαζόμαστε συστηματικά, ώστε να μπορέσει να παίξει τον πραγματικό ρόλο του που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο με μείωση σημαντική των επιτοκίων των δανειοδοτήσεων. Η Κυβέρνηση κάνει έκκληση για την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία των τραπεζών όσο και των επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider