«Καμπανάκι» κινδύνου από την εστίαση για λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» κινδύνου από την εστίαση για λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας
Μάχη για την επιβίωση χωρίς δίχτυ ασφαλείας από την Πολιτεία δίνουν οι επιχειρήσεις της εστίασης, σύμφωνα με όσα επεσήμαναν εκπρόσωποι του κλάδου σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Τι ζητούν για το πρόγραμμα στήριξης μέσω ΕΣΠΑ.

Με μελανά χρώματα περιγράφουν οι εκπρόσωποι της εστίασης την εικόνα στον κλάδο εκπέμποντας «σήμα κινδύνου» για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις συνολικά 400.000 θέσεις εργασίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ο Κύκλος Επιχειρηματιών Εστίασης, παρουσία και του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γιώργου Καββαθά, οι εκπρόσωποι του κλάδου, τόνισαν ότι εστίαση δεν έχει επανέλθει σε κανονικότητα καθώς τα καταστήματα λειτουργούν σχεδόν στο 50% της χωρητικότητάς τους και με αυστηρούς περιορισμούς στους εσωτερικούς χώρους, τα χρέη από το πολύμηνο lockdown έχουν συσσωρευθεί ενώ τα μέτρα προστασίας από την Πολιτεία σταματούν.

«Ο κλάδος είναι σαν το παιδί που κάνει τα πρώτα του βήματα, σαν τον ασθενή που χρειάζεται βοήθεια για να περπατήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς εκπέμποντας σήμα κινδύνου για τις 4 στις 10 επιχειρήσεις που είναι αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου και προειδοποιώντας για απώλειες περίπου 200.000 θέσεων εργασίας.

Τα ενοίκια και οι αδιάθετοι πόροι του προγράμματος στήριξης

Οι επαγγελματίες ζήτησαν τη συνέχιση από την πλευρά της Πολιτείας των μέτρων στήριξης επισημαίνοντας ότι οι περιορισμοί και οι υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν στον κλάδο να λειτουργήσει υπό κανονικές συνθήκες. Αναφέρθηκαν αναλυτικά στο ζήτημα των ενοικίων καθώς και στους πόρους του προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ που, όπως σημειώνουν, θα παραμείνουν αδιάθετοι. Συγκεκριμένα προτείνουν το υπόλοιπο ποσό να διατεθεί με πιο ευέλικτα κριτήρια για τις επιχειρήσεις, ακόμη κι για εκείνες που δεν είχαν μείωση άνω του 30% του τζίρου τους, καθώς εκτιμούν ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουν ενταχθεί περίπου 15.000 επιχειρήσεις οι οποίες θα λάβουν περί τα 200 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ. Σημειώνουν επιπλέον ότι κατά τη διάρκεια υποβολής αιτήσεων το 30% εξ αυτών απορρίπτεται.

Μεταξύ άλλων, ζητούν επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% καθώς και να εξαλειφθούν τα τέλη και τα πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα.

Aπό την πλευρά της η Μαρία Μποτονάκη από τον Κύκλο Επαγγελματιών Εστίασης αναφέρθηκε και στις αγωγές που έχουν ήδη καταθέσει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, οι πρώτες επιχειρήσεις του κλάδου ενώ αναμένονται και άλλες και τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι οι επαγγελματίες ζητούν αποζημίωση για τη ζημιά που έχουν υποστεί και τις δαπάνες που είχαν κατά την περίοδο που παρέμειναν σε αναστολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider