Αυστρία: Θετική επίδραση έχουν στην αγορά εργασίας οι χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστρία: Θετική επίδραση έχουν στην αγορά εργασίας οι χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων
Οι χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και η καταγραφόμενη σχετική οικονομική ανάκαμψη στην Αυστρία είχαν θετική επίδραση στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Οι χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και η καταγραφόμενη σχετική οικονομική ανάκαμψη στην Αυστρία είχαν θετική επίδραση στην εγχώρια αγορά εργασίας και μετά από ένα έτος «κλειδώματος και ξεκλειδώματος» εξαιτίας του κορονοϊού μειώνεται από την άνοιξη ο αριθμός των ανέργων και ταυτόχρονα οι εταιρείες εντείνουν την αναζήτηση προσωπικού - μάλιστα, σε ορισμένους τομείς ακόμη περισσότερο από ό, τι πριν από την κρίση.

Από τα ανοίγματα του περασμένου Μαΐου, ο αριθμός των ανέργων μειώνεται συνεχώς και πλησιάζει το επίπεδο πριν από την κρίση. Τον Ιούνιο, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (AMS) κατέγραψε 360.100 άνεργους και συμμετέχοντες σε σεμινάρια κατάρτισης, ενώ, δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή πριν ξεκινήσει η πανδημία του CoV, δεν είχαν δουλειά 324.200 άνθρωποι στη χώρα των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αν κανείς παρατηρήσει μόνο τον αριθμό των ανέργων, τότε η διαφορά είναι ακόμη μικρότερη, καθώς, τον Ιούνιο πριν από την κρίση, 264.520 άνθρωποι καταγράφηκαν ως άνεργοι, φέτος ο αριθμός ήταν 288.862.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των κενών θέσεων αυξήθηκε επίσης τους τελευταίους μήνες και σήμερα δηλώνονται 109.000 άμεσα διαθέσιμες θέσεις εργασίας, που είναι περισσότερες από ποτέ, με την αναζήτηση προσωπικού να είναι ιδιαίτερα υψηλή στον κλάδο των υπηρεσιών (π.χ. τουρισμός και εστίαση) και στο λιανικό εμπόριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, υπάρχει και στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια μια αυξανόμενη ζήτηση προσωπικού στην εστίαση και στα ξενοδοχεία, με την αύξηση αυτή - σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020 - να είναι πάνω από 130% σε εθνικό επίπεδο.

Αλλά και στον χώρο της βιομηχανίας - ειδικά στις βιομηχανικές περιοχές στα ομόσπονδα κρατίδια της 'Ανω Αυστρίας και της Στυρίας - υπάρχουν πολλές κενές θέσεις που είναι άμεσα διαθέσιμες.

Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσλάβουν κατάλληλους συνεργάτες μέσω διαφημίσεων σε διαδικτυακές πύλες ή σε εφημερίδες, και σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα της διαδικτυακής πύλης "Karriere.at" για την αγορά εργασίας, το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι σχετικές διαφημίσεις αυξήθηκαν σημαντικά, συγκεκριμένα κατά 11% σε σύγκριση με δύο χρόνια νωρίτερα, όταν δεν υπήρχε ακόμη κανένα ίχνος της κρίσης του κορονοϊού, η οικονομία αναπτυσσόταν σταθερά και η ανεργία μειωνόταν.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 σημειώθηκε παρόμοια εξέλιξη, η απασχόληση αυξάνεται και η ανεργία μειώνεται, αλλά είναι ακόμη υψηλότερη από ό, τι πριν από την κρίση - και ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις αναζητούν νέους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη "Karriere.at", η οποία μαζί με τον Πέτερ Χάραλντ Μπράντστετερ από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της 'Ανω Αυστρίας, ανέλυσαν πάνω από 250.000 διαφημίσεις θέσεων εργασίας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, το εμπόριο, η βιομηχανία και ο κατασκευαστικός τομέας ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι σε σύγκριση με το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider