Γιατι πιέζουν οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι για γρηγορότερη μετάβαση στους μηδενικούς ρύπους;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατι πιέζουν οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι για γρηγορότερη μετάβαση στους μηδενικούς ρύπους;
22 μεγάλες βιομηχανίες της Ε.Ε. απέστειλαν επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας να προχωρήσει η Ευρώπη τις πολιτικές της για μηδενικές εκπομπές ρύπων ως το 2030 και να μην καθυστερήσει γιατί αυτό θα οπισθελκύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία από τον ανταγωνισμό.

22 διευθυντικά στελέχη από κορυφαίες βιομηχανίες της Ευρώπης καθώς και 18 νομοθετικά στελέχη από το ευρωκοινοβούλιο, απέστειλαν επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρο της Κομισιόν, με σκοπό να πείσουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να κρατήσει τον λόγο της όσον αφορά τους στόχους για την ουδετερότητα από τον άνθρακα ως το 2050.

Συγκεκριμένα, μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ευρώπης προειδοποιούν ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να αλλάξουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα στοχεύοντας σε μαζική αύξηση της χρήσης ΑΠΕ, καθώς μέχρι τώρα το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης δεν είναι κατάλληλο για να επιτρέψει μια πράσινη μετάβαση. Γράφουν συγκεκριμένα: «Χωρίς ισχυρότερη εστίαση στην ευρωπαϊκή πολιτική και αυξημένες επενδύσεις που ενισχύουν τη διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών για βιομηχανική χρήση, δεν κινδυνεύουμε μόνο να καθυστερήσουμε τις απαραίτητες μειώσεις αερίων του θερμοκηπίου (…) αλλά (σ.σ. να χάσουμε) και τη συνολική αξιοπιστία μας».

Στην ίδια επιστολή εκφράζουν μια πραγματική αγωνία: «Ακόμα απέχουμε από τους απαιτούμενους όγκους και χωρητικότητα όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να αναπτύξουμε τον πλήρη εξηλεκτρισμό στη βιομηχανία».

Πίεση για την κούρσα της «πράσινης ενέργειας»

Από όταν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. άρχισαν να συγκλίνουν ως προς τους όρους με τους οποίους θα γίνει η πράσινη μετάβαση σε λιγότερο ενεργοβόρες οικονομίες, τουλάχιστον όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα, ξεκίνησε και η κούρσα για να κατοχυρωθούν στην οικονομία και σε επίπεδο νομοθετικό μια σειρά από ρυθμίσεις που θα συμβάδιζαν με την Συνθήκη του Παρισιού.

Στο πλαίσιο αυτό είδαμε πρόσφατα και τη στροφή της Total στις ΑΠΕ, για να προλάβει να κατοχυρώσει τον απαραίτητο ζωτικό χώρο στην αναδυόμενη αγορά ενέργειας.

Σήμερα, βλέπουμε μερικές από τις μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης να πιέζουν προς μια γρήγορη μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας, η οποία δεν θα τους κοστίσει ως προς την παραγωγικότητα. Μερικά ονόματα που υπογράφουν την επιστολή προς την φον ντερ Λάιεν είναι: AB Volvo, ArcelorMittal, BASF, Daimler, Iberdrola, Orsted, Thyssenkrupp, Titan Cement, Siemens και Shell.

Προσπάθεια για (πετυχημένο) lobbying

Η επιστολή στάλθηκε τώρα γιατί την επόμενη εβδομάδα οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν προτάσεις για ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα υποστηρίξει τη φιλοδοξία της να φτάσει στους μηδέν ρύπους αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Το νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να περιλαμβάνει την αναθεώρηση της αγοράς τιμών άνθρακα της ΕΕ, την εισαγωγή συνοριακού φόρου για τις ρυπογόνες εισαγωγές και αυστηρότερους κανόνες για τις εκπομπές των αυτοκινήτων.

Οι βιομήχανοι πιέζουν για ακόμα περισσότερα μέτρα, και ζητούν να αναπτυχθεί μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση της πράσινης ενέργειας (και γενικά της ενέργειας) που να περιλαμβάνει όλο το φάσμα της: από τη χορήγηση αδειών για νέες ανανεώσιμες πηγές έως τη συνοχή στις ενεργειακές επενδύσεις σε ολόκληρο το μπλοκ.

Ταυτόχρονα οι βιομηχανίες πιέζουν από την πλευρά τους νομοθεσία που θα συμβάλει στην κατάργηση των σημείων συμφόρησης, στην ενθάρρυνση της ελεύθερης ροής ενέργειας πέρα από τα σύνορα και στην άρση των εμποδίων για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δυναμικό που χρησιμοποιεί η βιομηχανία. «Μόνο μέσω της δημιουργίας ενός πραγματικά ευρωπαϊκού πλαισίου και με την ενσωμάτωση εθνικών προσπαθειών, θα διαχειριστούμε με επιτυχία (ενν. την μετάβαση στις μηδενικές εκπομπές)», λέει η επιστολή.

Οι βιομηχανίες στην Ε.Ε. διαβλέπουν την πρωτιά της Κίνας στην πράσινη τεχνολογία και -κυρίως- στην πολιτική να αυξήσει την ενεργοβόρα στάση της μέχρι το 2030 και μετά να μειώσει δραματικά τις εκπομπές ρύπων και φοβούνται ότι θα μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό. Δυστυχώς, η Ε.Ε. δεν είχε προνοήσει να δει το θέμα από τη σκοπιά του βιομηχανικού ανταγωνισμού και οι βιομήχανοι πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουν με γενναία βήματα.

Προσοχή όμως. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι μάλλον αδιάφορη κάτω από ποιο ενεργειακό καθεστώς θα παράγει. Θεωρεί ότι η «πράσινη ενέργεια» τη βοηθά να είναι ανταγωνιστική στα Κινέζικα προϊόντα και γι’ αυτό βλέπουμε τέτοια βιασύνη από την πλευρά της.

Όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα τα σημαντικά στελέχη της βιομηχανίας, όπως ο Μάρτιν Μπρούντεμυλερ, Πρόεδρος της μεγαλύτερης βιομηχανίας χημικών στον κόσμο, της BASF και ο Αντρέας Νάουεν, διευθύνων σύμβουλος της Siemens Gamesa Renewable Energy -του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή ανεμογεννητριών στον κόσμο τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ επειδή υιοθετούν τους ίδιους στόχους υπό ρεαλιστικότερο πρίσμα, αν η Ευρώπη παραμείνει πίσω, κάτι τέτοιο θα έχει οριστικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ-Κίνας, αφήνοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία εκτεθειμένη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνδιάσκεψη κορυφής για τη Γη – Οι αποφάσεις

Συνδιάσκεψη κορυφής για τη Γη – Η πρώτη μέρα - Ηγετική εμφάνιση Κίνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider