Χρ. Σταϊκούρας: Πάνω από 30.000 επιχειρήσεις στις πάγιες δαπάνες – Οδικός χάρτης μονιμοποίησης ελαφρύνσεων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρ. Σταϊκούρας: Πάνω από 30.000 επιχειρήσεις στις πάγιες δαπάνες – Οδικός χάρτης μονιμοποίησης ελαφρύνσεων
Παραμένουν σε διαβούλευση η ρύθμιση οφειλών και η επικουρική ασφάλιση. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις. Στα 1,9 εκατ. οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί. Τον Νοέμβριο τα αποτελέσματα για τις αντικειμενικές. Και μείωση συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στο τραπέζι.

Τον οδικό χάρτη, αρχικά μονιμοποίησης μέτρων στήριξης που έχουν ισχύ σήμερα έως και το 2022, και εν συνέχεια νέων μειώσεων φόρων και εισφορών, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Επισήμανε πως προτεραιότητα είναι η μονιμοποίηση - ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που τότε θα είναι διαθέσιμος - της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης, άλλα και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και τουριστικό πακέτο.

Εν συνεχεία, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει θα αποφασιστεί πως θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% (και του συμπληρωματικού), αλλά και για τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις που είχαν εξαγγελθεί προ της πανδημίας.

Ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι κυρίως μείωση φόρων και εισφορών και σε ένα βαθμό στοχευμένες αυξήσεις δαπανών σε τομείς με ιδιαίτερα έντονο κοινωνικό πρόσημο.

Για το μέτρο των παγίων δαπανών είπε πως πολλές από τις επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση απορρίφθηκαν και πολύ περισσότερες από 30.000 θα προχωρήσουν. Οι αιτίες απόρριψης είναι πως πολλές είχαν αύξηση τζίρου, μικρότερη πτώση από 30% ή οι ενισχύσεις υπερκαλύπτουν τις πάγιες δαπάνες, ενώ υπάρχουν και 550 επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

Για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είπε ότι ακόμα τελεί σε διαβούλευση τόσο το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών όσων έχουν δεχθεί πλήγμα από την πανδημία, όσο και οι παράμετροι του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ανακοινώσεις θα μπορούν να γίνουν για αυτά τα θέματα από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ανέφερε.

Και τούτο καθώς προς το τέλος επόμενης εβδομάδος θα γίνει συνάντηση κορυφής. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι είχε χθες κατ' ιδίαν επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών που ήταν στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist, ενώ περιέγραψε μία πολύ καλή πορεία σε σχέση με πέρυσι στον ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για εμβολιασμούς και περιέγραψε τους τριγμούς στην οικονομία και στα κρατικά ταμεία από ένα νέο lockdown.

Οι δηλώσεις

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τις προοπτικές της οικονομίας λέγοντας πως ακόμα και αν υπάρχουν πιέσεις στο οικονομικό πεδίο λόγω της ανασφάλειας που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, υπάρχουν ήδη θετικές ενδείξεις που αντισταθμίζουν το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα. «Κατά συνέπεια ο στόχος του Υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη κατά 3,6% φέτος είναι ρεαλιστικός», επισήμανε.

«Ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και το εισιτήριο επιστροφής στην κανονικότητα» πρόσθεσε. Σε ερώτημα για νέο lockdown επισήμανε ότι παρά το γεγονός πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι ασφαλή, θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στα δημοσιονομικά της χώρας αλλά και στην οικονομία. «Επαναλαμβάνω, η χώρα δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα», επισήμανε.

Ανέφερε για τις φορολογικές δηλώσεις πως υπάρχει πολύ καλή εικόνα για τον ρυθμό υποβολής: έχουν υποβληθεί 1,9 εκατομμύρια δηλώσεις όταν πέρυσι είχαν υποβληθεί 1,2 εκατομμύρια δηλώσεις το ίδιο διάστημα.

«Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε τον οποίο δημοσιονομικό χώρου προκύψει από το 2022 και μετά» για να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και να προσθέσουμε και άλλες μειώσεις φόρων. Οι βασικοί μας στόχοι της είναι κατά κύριο λόγο ο δημοσιονομικός χώρος να απευθύνεται σε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και ένα κομμάτι προς τη στοχευμένη αύξηση δαπανών εκεί που υπάρχει σημαντικό κοινωνικό πρόσημο», είπε.

Για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε πως η άσκηση των αντικειμενικών θα ολοκληρωθεί περίπου το Νοέμβριο και θα γίνει ενσωμάτωση με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο των νέων αντικειμενικών αξιών στον ΕΝΦΙΑ. «Θα προσθέσουμε ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο του 2022 άλλη μία μόνιμη μείωση φόρου κατά 8% στον ΕΝΦΙΑ στη λογική της συνολικής αξιολόγησης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας», είπε. Διευκρίνισε πως θα περιλαμβάνει και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Αλλά εξήγησε πως αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να απαντήσει για το τι θα αποφασισθεί γιατί πρέπει να αξιολογηθεί ο δημοσιονομικός χορός από το 2022 και μετά και δεν έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της ενσωμάτωσης των αντικειμενικών αξιών.

Για τον ΦΠΑ είπε πως η πρόθεση μονιμοποίησης ελαφρύνσεων αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης, στις ασφαλιστικές εισφορές, στον ΕΝΦΙΑ, στον ΦΠΑ στην εστίαση και σε άλλους κλάδους από το τουριστικό πακέτο. Εξήγησε πως όλες αυτές οι παρεμβάσεις μείωσης φόρων χωρίς να έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά θα αξιολογηθούν με βάση το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει, ούτως ώστε να μονιμοποιηθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider