Ελλάδα
18-06-2021 | 12:17

Κατακόρυφη αύξηση για τον τζίρο του λιανεμπορίου τον Απρίλιο

Newsroom
Μοιράσου το
Κατακόρυφη αύξηση για τον τζίρο του λιανεμπορίου τον Απρίλιο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αύξηση 52% παρουσίασε ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο για τον Απρίλιο του 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα,  τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Απρίλιο 2021 ανήλθε σε 2,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 52,0% σε σχέση με τον Απρίλιο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 1,8 δισ. ευρώ και αύξηση 18,7% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,3 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: 

α. Σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων

Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Απρίλιο 2021 ανήλθε σε 2,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 52,0% σε σχέση με τον Απρίλιο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 1,8 δισ. ευρώ και αύξηση 18,7% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,3 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Απρίλιο 2021 σε σχέση με τον Απρίλιο 2020 είναι: • Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα, αύξηση 1.000,0%. • Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 530,8%.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρχαν δραστηριότητες που να παρουσίασαν μείωση στον κύκλο εργασιών τον Απρίλιο 2021 σε σχέση με τον Απρίλιο 2020.

Παρουσίαση δραστηριοτήτων με μεγαλύτερες μεταβολές

Οι τάξεις οικονομικής δραστηριότητας "Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα" και "Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε ειδικευμένα καταστήματα" που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Απρίλιο 2021 σε σχέση με τον Απρίλιο 2020, περιλαμβάνουν α) το λιανικό εμπόριο βιβλίων, μεταχειρισμένων ειδών, παλαιών ειδών αξίας (αντίκες) καθώς και τις δραστηριότητες των οίκων δημοπρασίας και β) το λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους, κατασκευασμένων από οποιοδήποτε υλικό αντίστοιχα.

β. Πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις των 10 μεγαλύτερων τάξεων, με βάση τον κύκλο εργασιών 2018.

Με βάση τα στοιχεία κύκλου εργασιών του οριστικού Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων 2018, οι 10 μεγαλύτερες τάξεις οικονομικής δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου είναι:

- Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων - Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων - Χονδρικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων - Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό - Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα - Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα - Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε ειδικευμένα καταστήματα - Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα - Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα και - Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα.

- Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Απρίλιο 2021 σε σχέση με τον Απρίλιο 2020 είναι: • Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 612,8%. • Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 381,3%. Σημειώνεται ότι δεν υπήρχαν δραστηριότητες που να παρουσίασαν μείωση στον κύκλο εργασιών τον Απρίλιο 2021 σε σχέση με τον Απρίλιο 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.