Μ. Βέργη (Intrum Hellas): Πώς θα «χτιστεί» το αύριο του ελληνικού επιχειρείν

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μ. Βέργη (Intrum Hellas): Πώς θα «χτιστεί» το αύριο του ελληνικού επιχειρείν
Στο insider.gr μιλάει η κα Μαρία Βέργη, Assistant General Manager, Επικεφαλής SME της Intrum Hellas.

Την δυνατότητα να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και να μεταφέρουν τις προσπάθειές τους από την καθημερινή διαχείριση των ταμειακών προβλημάτων, στην μεγέθυνση των εργασιών τους, στοχεύει να δώσει στις επιχειρήσεις η Intrum Hellas, πηγαίνοντας τον ρόλο των εταιριών διαχείρισης στην επόμενη μέρα.

«Το αυξανόμενο ενδιαφέρον που βλέπουμε να διαμορφώνεται για ελληνικά assets και επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία, τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις ώστε να αναπτυχθούν σε υγιείς βάσεις, όσο και για την οικονομία συνολικά και οφείλουμε όλοι να το αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό, με ρεαλισμό και ταχύτητα», αναφέρει στο insider.gr η κα Μαρία Βέργη, Assistant General Manager, Επικεφαλής SME της Intrum Hellas.

Στον διαφαινόμενο ενάρετο κύκλο στον οποίο μπαίνει η ελληνική οικονομία, η Intrum Hellas αναπτύσσει καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επιχειρήσεων, τις οποίες αγκαλιάζει ο μητρικός Όμιλος της Intrum.

«Οι επιχειρήσεις, για να επωφεληθούν από τη βελτίωση των συνθηκών, θα πρέπει καταρχάς, να έχουν μακροπρόθεσμο προσανατολισμό και όχι να στοχεύουν στο βραχυπρόθεσμο κέρδος χωρίς σαφή σχεδιασμό για το μέλλον», τονίζει η κα Βέργη, προσθέτοντας ότι η συνένωση δυνάμεων και οι συγχωνεύσεις είναι ζητούμενο στο ελληνικό επιχειρείν.

Όπως επισημαίνει, οι επερχόμενοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε να οδηγήσουν σε αύξηση της προστιθέμενης αξίας που παράγει η χώρα μας. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί όλοι οι παράγοντες της αγοράς να κινηθούν με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, ο καθένας σύμφωνα με τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει.

Ένα σταθερό νομοθετικό και φορολογικό περιβάλλον, ένα δικαστικό σύστημα που κινείται με ταχύτητα, χρηματοδότηση και επενδυτές για επενδύσεις που πραγματικά θα παράξουν αξία, καθώς και διοικήσεις που θα κινούνται ορθολογικά και με γνώμονα την παραγωγή προστιθέμενης αξίας για όλους τους stakeholders, είναι αυτά που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις για την επιτυχή μετάβαση στην επόμενη μέρα, λέει η Βοηθός Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της Intrum Hellas.

  • Κυρία Βέργη, οι εταιρείες διαχείρισης έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο πλέον στη μείωση των κόκκινων δανείων, με ζητούμενο όχι μόνο αριθμητικό, αλλά και ποιοτικό. Με άλλα λόγια, όχι απλά τη μείωση των NPLs σε απόλυτα νούμερα, αλλά την έξοδό τους από την οικονομία. Πώς αντιλαμβάνεται η Intrum Hellas το ρόλο της σε αυτό το ζητούμενο, ειδικά στο σκέλος των επιχειρηματικών δανείων;

Στην Intrum Hellas προσφέρουμε λύσεις τόσο προς τους ιδιώτες όσο και τις επιχειρήσεις, τηρώντας πλήρως το όραμα του Ομίλου μας να συνεισφέρουμε στην δημιουργία μιας υγιούς οικονομίας.

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις, ο στόχος είναι η πλήρης εξυγίανσή τους με βιώσιμο και διατηρήσιμο τρόπο, ώστε να γυρίσουν οριστικά σελίδα και να ακολουθήσουν μια αναπτυξιακή πλέον πορεία.

Για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα ακολουθούμε μια σύνθετη διαδικασία που εμπεριέχει την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά πολλές φορές και δομικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Προτεραιότητά μας στην Intrum Hellas είναι όλες οι βιώσιμες επιχειρήσεις να περάσουν τις «συμπληγάδες», να διευθετήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και με νέα πλέον δεδομένα να εστιάσουν στην μεγέθυνσή τους.

Μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει βεβαίως την πλήρη αξιοποίηση όλων των assets και των δυνατών σημείων της κάθε επιχείρησης με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, καθώς και την βελτιστοποίηση του τρόπου λειτουργίας της ώστε να παράξει αξία. Και σε αυτό το σημείο, εμείς είμαστε παρόντες για να συνδράμουμε, να προτείνουμε λύσεις και να δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία.

  • Πώς ακριβώς προσεγγίζει η Intrum Hellas τις επιχειρήσεις με στόχο την εξυγίανσή τους;

Η Intrum Hellas, ως μέλος κορυφαίου Ομίλου στον κλάδο της στην Ευρώπη, με μεγάλη εμπειρία σε 25 αγορές, έχει στην φαρέτρα της όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αναδιάρθρωση του χρέους μιας επιχείρησης, από απλές ρυθμίσεις έως σύνθετες λύσεις, διακανονισμούς και οριστικές διευθετήσεις.

Παράλληλα, στεκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις και με άλλους τρόπους.

Ήδη, στο διάστημα που λειτουργούμε στην ελληνική αγορά, έχουμε δημιουργήσει τις υποδομές ώστε οι πελάτες των οποίων τις οφειλές στοχεύουμε να εξυγιάνουμε, να έχουν άμεση ενημέρωση για όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά, κρατικά προγράμματα επιδοτήσεων, επενδύσεων κ.λπ.

Στην Intrum Hellas τούς παρέχουμε την δυνατότητα να έχουν άμεσα την πλήρη εικόνα των διαθέσιμων εργαλείων χρηματοδότησης, να απευθύνουν, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση, οποιοδήποτε ερώτημα έχουν σχετικά με τα προγράμματα αυτά, ενώ τους υποστηρίζουμε σε όλη την διαδικασία υποβολής φακέλου, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να συμμετέχουν.

Επιπλέον, έχουμε αναλάβει ενεργό ρόλο στην δημιουργία συνεργασιών και σε επενδυτικό επίπεδο.

Φέρνουμε σε επαφή τις επιχειρήσεις με επενδυτές που μπορεί να είναι επενδυτικά κεφάλαια ή στρατηγικοί επενδυτές οι οποίοι αναζητούν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, είτε στον ίδιο κλάδο, είτε σε παρεμφερείς κλάδους δραστηριότητας.

Ο στόχος είναι πάντοτε να δώσουμε στις επιχειρήσεις την δυνατότητα να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και να μεταφέρουν τις προσπάθειές τους από την καθημερινή διαχείριση των ταμειακών προβλημάτων, στην μεγέθυνση των εργασιών τους.

Θεωρούμε επίσης πολύ σημαντική την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των επιχειρήσεων, σε διάφορα επίπεδα και κλάδους. Ήδη εκπονούμε σχετικές μελέτες που ως στόχο έχουν την διαμόρφωση νέων, καινοτόμων λύσεων σε κλαδικό επίπεδο.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον που βλέπουμε να διαμορφώνεται για ελληνικά assets και επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία, τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις ώστε να αναπτυχθούν σε υγιείς βάσεις, όσο και για την οικονομία συνολικά και οφείλουμε όλοι να το αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό, με ρεαλισμό και ταχύτητα.

  • Πώς θα κριθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στην post –Covid εποχή; Ποια είναι η αίσθηση της αγοράς για το ποσοστό βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν και την επαύριον ενεργές στο επιχειρηματικό τοπίο;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικές δυσκολίες, με τελευταία δοκιμασία αυτή της πανδημίας.

Πλέον όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι μπαίνουμε σε μια αναπτυξιακή τροχιά και σε έναν ενάρετο κύκλο για την οικονομία, θεωρώντας βέβαια ότι τα δεδομένα της πανδημίας θα ακολουθήσουν μια συνεχή πτωτική πορεία.

Οι επιχειρήσεις, για να επωφεληθούν από την βελτίωση των συνθηκών, θα πρέπει καταρχάς, να έχουν μακροπρόθεσμο προσανατολισμό και όχι να στοχεύουν στο βραχυπρόθεσμο κέρδος χωρίς σαφή σχεδιασμό για το μέλλον.

Η σύνταξη ενός αξιόπιστου επιχειρηματικού σχεδίου, ρεαλιστικού και φιλόδοξου, είναι σίγουρα ζητούμενο και θα βοηθήσει τόσο στην αναδιάρθρωση του χρέους τους για όσες επιχειρήσεις το χρειάζονται, αλλά και στην στοχευμένη δράση τους για τα επιθυμητά αποτελέσματα ανάπτυξης των εργασιών τους.

Η υιοθέτηση μιας πιο τεχνοκρατικής αντιμετώπισης του επιχειρείν, τόσο από τους ίδιους τους επιχειρηματίες όσο και από τους λοιπούς παράγοντες της αγοράς, είναι επίσης προς την σωστή κατεύθυνση.

Ακόμη είναι σημαντικό, οι επιχειρήσεις να στοχεύουν στην επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων για όλους τους stakeholders, καθώς μόνο έτσι προσθέτουν αξία στην αγορά, επιτυγχάνοντας όχι απλώς να επιβιώσουν αλλά και να ευημερήσουν.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξυγιάνουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό και την εικόνα του ισολογισμού τους (κυρίως οι μεσαίες και μεγάλες) ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης της δραστηριότητάς τους.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις, θα ήθελα ενδεικτικά να αναφέρω ότι η εταιρία μας εφάρμοσε εντός του 2020 μέτρα ελάφρυνσης σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές υπό διαχείριση στην Intrum Hellas συνολικού ύψους 1,33 δις. ευρώ.

Σήμερα από τις επιχειρήσεις που έλαβαν μέτρα ελάφρυνσης στην Intrum Hellas, ένα ποσοστό 75% παραμένει σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην Intrum Hellas, συνολικά σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, προσφέραμε εντός του 2020 μέτρα ελάφρυνσης για οφειλές άνω των 3,5 δις. ευρώ.

Παράλληλα, βοηθήσαμε όλες τις επιλέξιμες επιχειρήσεις να υπαχθούν στα σημαντικά κρατικά μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης που τέθηκαν σε εφαρμογή, όπως την επιδότηση επιτοκίου.

Η εταιρεία μας θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και στην εφαρμογή του «Γέφυρα ΙΙ» αλλά και του εξωδικαστικού μηχανισμού εξυγίανσης. Ειδικά ο εξωδικαστικός μηχανισμός, αλλά και στο σύνολό του ο νέος νόμος για την παροχή δεύτερης ευκαιρίας αναμένουμε ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην εξυγίανση των επιχειρήσεων και θα επιτρέψει την ανάπτυξη των βιώσιμων μονάδων προς όφελος της οικονομίας.

  • Επικεντρώνεστε σε συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς;

Επικεντρωνόμαστε στον κάθε επιχειρηματικό πελάτη μας ξεχωριστά ώστε να του παρέχουμε κάθε δυνατή συνδρομή. Σίγουρα υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι που φαίνεται ότι έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην χώρα μας και στους οποίους επίσης έχουμε σημαντικό αριθμό πελατών υπό διαχείριση.

Ως mega servicer, λόγω του μεγέθους του χαρτοφυλακίου μας, έχουμε εις βάθος εικόνα για πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και επομένως έχουμε την δυνατότητα να εντοπίζουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες καθώς και τις ευκαιρίες ανάπτυξης, να δημιουργούμε συγκεκριμένες λύσεις και να διευκολύνουμε την ανάπτυξη των εταιριών κάθε κλάδου.

Σημαντικοί τέτοιοι κλάδοι είναι τα ξενοδοχεία, για τα οποία εκπονείται ήδη εμπεριστατωμένη μελέτη προκειμένου να χαρτογραφήσουμε πλήρως πλεονεκτήματα και αδυναμίες, ο κλάδος τροφίμων – ποτών, έχοντας ήδη ξεκινήσει από μια σειρά οινοποιείων, για τα οποία υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά και μεμονωμένες εταιρίες παραγωγής τροφίμων, ενώ οι κλάδοι των logistics, των φαρμάκων και συγκεκριμένων εταιριών μεταποίησης επίσης έχουν ενδιαφέρον.

Ανεξαρτήτως κλάδου και μεγέθους επιχείρησης όμως, η προσέγγισή μας είναι να εξετάζουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, επιδιώκοντας να δώσουμε την λύση που της ταιριάζει.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η συνένωση δυνάμεων και οι συγχωνεύσεις είναι ζητούμενο στο ελληνικό επιχειρείν. Είναι άλλωστε και ένας στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης και η υλοποίησή του θα επιτρέψει την αξιοποίηση πόρων του Ταμείου που αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα.

Προς αυτή την κατεύθυνση στην Intrum Hellas καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, εξετάζοντας ταυτόχρονα όλες τις περιπτώσεις και από αυτό το πρίσμα, προκειμένου να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση των επιχειρήσεων και συνολικά της Ελληνικής οικονομίας.

  • Η στρατηγική της Intrum Hellas εισάγει στην Ελλάδα την τεχνογνωσία που έχει ο Όμιλος Intrum στο εξωτερικό;

Η Intrum είναι ένας όμιλος με πολύ σημαντική τεχνογνωσία και πολύχρονη, πανευρωπαϊκή παρουσία. Οπωσδήποτε αξιοποιούμε στον μέγιστο βαθμό την τεχνογνωσία και τις συνέργειες στον Όμιλό μας.

Οι πρωτοβουλίες που σας ανέφερα, τόσο για την παροχή των υπηρεσιών ενημέρωσης και υποστήριξης στους επιχειρηματικούς πελάτες μας για προγράμματα επιδότησης, όσο και για την ενεργητική αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών καθώς επίσης την ανάπτυξη κλαδικών προσεγγίσεων, αποτελούν πρωτοβουλίες της Intrum Hellas, οι οποίες αγκαλιάστηκαν από τον Όμιλό μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό.

Ως Intrum Hellas μπορούμε να παρέχουμε ποικίλες λύσεις για την αναδιάρθρωση όλων των ειδών οφειλών (εξασφαλισμένες, μη εξασφαλισμένες, σε δυσχέρεια, ιδιωτών, μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων ακόμη και ναυτιλιακών). Και για κάθε κατηγορία έχουμε μια εξειδικευμένη προσέγγιση. Για παράδειγμα, η Intrum Hellas διαθέτει γραφεία σε όλες τις μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, προκειμένου να είμαστε κοντά στις ΜμΕ και να προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας στις ανάγκες των συγκεκριμένων αγορών.

  • Τι διαπιστώνετε πως χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά σε αυτή τη φάση που προδιαγράφεται ένας μεγάλος μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας με την ώθηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης;

Κατά την άποψή μας οι άξονες του νέου παραγωγικού μοντέλου που προωθείται, έχουν τεθεί με σαφήνεια προκειμένου τα σημαντικά κονδύλια που είναι διαθέσιμα για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις της, να αξιοποιηθούν κατάλληλα και να οδηγήσουν στο να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία που παράγει η χώρα μας.

Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί όλοι οι παράγοντες της αγοράς να κινηθούμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, ο καθένας σύμφωνα με τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει.

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται σίγουρα ένα σταθερό νομοθετικό και φορολογικό περιβάλλον, που θα ενθαρρύνει την μεγέθυνσή τους, όπως και της οικονομίας συνολικά, ένα δικαστικό σύστημα που κινείται με ταχύτητα, χρηματοδότηση/επενδυτές για ενέργειες και επενδύσεις που πραγματικά θα παράξουν αξία, καθώς και διοικήσεις που θα κινούνται ορθολογικά και με γνώμονα την παραγωγή προστιθέμενης αξίας για όλους τους stakeholders.

Εμείς από την πλευρά μας επιδιώκουμε να έχουμε για τις επιχειρήσεις τις κατάλληλες λύσεις, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες τους σφαιρικά και ολοκληρωμένα.

  • Ποια «συν» και ποια «πλην» βλέπετε στο ελληνικό επιχειρείν;

Το ελληνικό επιχειρείν έχει δυναμική και προοπτικές.

Στηρίζεται στο περίφημο ελληνικό δαιμόνιο και έχοντας περάσει από δύο σημαντικότατες κρίσεις – την κρίση χρέους και αυτήν της πανδημίας - έχει αντλήσει, πιστεύω, χρήσιμα συμπεράσματα.

Η δημιουργική σκέψη μας είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό το οποίο, εφόσον διοχετευτεί σε μακροπρόθεσμα σχέδια ανάπτυξης, μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider