Σε ιστορικό υψηλό το εταιρικό χρέος στις ΗΠΑ - Πάνω από 11 τρισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ιστορικό υψηλό το εταιρικό χρέος στις ΗΠΑ - Πάνω από 11 τρισ. δολάρια
«Τα σταθερά χαμηλά επιτόκια κρατούν απλά ζωντανές μη παραγωγικές επιχειρήσεις» υπογραμμίζει η Wall Street Journal.

Στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών έχει φτάσει των εταιρικό χρέος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται τα στοιχεία της Dealogic, επιχειρήσεις, εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα, το 2020 πούλησαν ομόλογα η αξία των οποίων φτάνει τα 1,7 τρισ. δολαρίων.

Το ποσό αυτό είναι 600 δισ. δολάρια παραπάνω από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό.

Σύμφωνα με την WSJ, τα χαμηλά επιτόκια που καθιέρωσαν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων οικονομιών, έδωσαν «πάτημα» για τα Τα επιτόκια των εταιρικών ομολόγων να πέσουν σε νέα ιστορικά χαμηλά, πυροδοτώντας νέο κύμα ομολογιακών εκδόσεων, μέσα στην πανδημία του κορονοϊού.

Με αυτό τον τρόπο, επιχειρήσεις που πάλευαν να επιβιώσουν πριν από την πανδημία είχαν τη δυνατότητα να αποφύγουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας εκδίδοντας νέα ομόλογα, αναχρηματοδοτώντας χρέος. Αντλήθηκαν χρήματα που βοήθησαν κλάδους, όπως κρουαζιέρας, αερομεταφορών και ψυχαγωγίας, να αντεπεξέλθουν στη δίνη της πανδημίας και να καλύψουν μέρος από τα χαμένα τους έσοδα.

Ωστόσο, , όπως σημειώνει η WSJ, «δημιουργήθηκε ένα τεράστιο βουνό χρέους για τις επιχειρήσεις και ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν για κινδύνους στις προβληματικές επιχειρήσεις. Μιλούν για εταιρείες "ζόμπι", καθώς τα σταθερά χαμηλά επιτόκια κρατούν απλά ζωντανές μη παραγωγικές επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider