Άλμα στο χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άλμα στο χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας
Ως αποτέλεσμα των ανατιμητικών πιέσεων από τα δικαιώματα ρύπων και το φυσικό αέριο, το χονδρεμπορικό κόστος εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 18% στο τρίμηνο Φεβρουάριος-Απρίλιος

Αύξηση σχεδόν κατά 18% παρουσίασε το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στο διάστημα Φεβρουάριος – Απρίλιος, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το πρώτο τετράμηνο του 2021. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τις ανατιμητικές πιέσεις που ασκούνται στις τιμές ηλεκτρισμού και στη χώρα μας (όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη), από την άνοδο των τιμών τόσο των δικαιωμάτων ρύπων όσο και του φυσικού αερίου.

Ενδεικτικό της επίδρασης που έχουν οι δύο παραπάνω παράγοντες είναι οι τιμές του Απριλίου, ο οποίος κατά κανόνα είναι ένας από τους πιο οικονομικούς μήνες του έτους. Φέτος, ωστόσο, καταγράφηκε αύξηση κατά 6,9% έναντι του προηγούμενου μήνα, με το σύνολο των επιβαρύνσεων να αγγίζει τα 73,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh). Η άνοδος αυτή «μεταφράζεται» σε αύξηση κατά 4,8 ευρώ περίπου από τον Μάρτιο, όταν είχε διαμορφωθεί σε 69,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αυξητικά είχε κινηθεί το κόστος και τον προηγούμενο μήνα, συγκριτικά με τον Φεβρουάριο. Έτσι, τον Μάρτιο εμφάνισε άνοδο κατά 6,43 ευρώ ανά Μεγαβατώρα σε μηνιαία βάση, δηλαδή κατά 10% περίπου από τον δεύτερο μήνα του έτους, όταν άγγιξε τα 62,65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αντίθετα, ο Φεβρουάριος είχε κινηθεί καθοδικά, έναντι του Ιανουαρίου, όταν το κόστος είχε ανέλθει σε 64,11 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Πτωτικά η αγορά Εξισορρόπησης

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ανοδική τάση του τελευταίου τριμήνου ακολουθεί τις αυξήσεις των τιμών στην αγορά Επόμενης ημέρας και την Ενδοημερήσια αγορά, οι οποίες ενισχύθηκαν από 50,88 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο, στα 64,15 ευρώ τον Απρίλιο. Αντίθετα, οι τιμές στην αγορά Εξισορρόπησης ακολούθησαν πτωτική πορεία το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς για παράδειγμα τον Απρίλιο οι Λογαριασμοί Προσαυξήσεων ήταν μειωμένοι έναντι του Μαρτίου, στα 7,96 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με αναλυτές, οι αυξητικές πιέσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού δεν αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων και του φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση, οι έως τώρα αυξήσεις του χονδρεμπορικού κόστους είχαν αντίκτυπο στις τιμές της λιανικής, με δεδομένο ότι τα περισσότερα διαθέσιμα συμβόλαια των εταιρειών προμήθειας ρεύματος περιλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής, οι οποίες ενεργοποιούνται αυτόματα όταν οι τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, μετακυλίοντας ένα μέρος της σχετικής επιβάρυνσης στον καταναλωτή. Επίσης, και η ΔΕΗ ενεργοποίησε τη ρήτρα CO2 που περιλαμβάνει στο «παλιό» οικιακό τιμολόγιο (Γ1/Γ1Ν).

Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα της κατανάλωσης ρεύματος τον Απρίλιο και τον Μάρτιο δείχνουν πως η «αναθέρμανση» των οικονομικών δραστηριοτήτων είναι προς το παρόν αναιμική, παρά τη σχετική χαλάρωση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Έτσι, τον προηγούμενο μήνα η κατανάλωση άγγιξε τις 3,7 Τεραβατώρες (TWh), από 3,5 TWh τον Μάρτιο του 2020. Επίσης, τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στις 4,1 TWh, στα ίδια επίπεδα με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider