ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός συνθλίβει το οικογενειακό εισόδημα

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός συνθλίβει το οικογενειακό εισόδημα
Τα επίπεδα - ρεκόρ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Απριλίου, αντανακλούν ένα σοβαρό «ψαλίδισμα» στο εισόδημα των Αμερικανών.

Όσο ο Τζο Μπάιντεν αναπτύσσει την πολιτική στρατηγική του με επίκεντρο την βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ενίσχυση των ασθενέστερων αμερικάνικων οικογενειών σε μια σειρά από πεδία (κατανάλωση, εκπαίδευση, εργασία κλπ.) η πραγματικότητα των τελευταίων επιδεινώνεται: Τα επίπεδα ρεκόρ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Απριλίου, αντανακλούν ένα σοβαρό «ψαλίδισμα» στο εισόδημα των Αμερικανών που έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον μια κάθετη άνοδο στις τιμές αναγκαίων αγαθών, όπως τροφή, ενέργεια, στέγη, έπιπλα κλπ.

Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν 4,2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης από το 2008, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Οι βασικές καταναλωτικές τιμές, εκτός τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκαν 0,9% το διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, που είναι και η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1982.

Η έκρηξη των τιμών ήταν εξαιρετικά ευρεία, καθοδηγούμενη από τις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αεροπορικών ταξιδίων, στέγης, επίπλων και άλλων καταναλωτικών αγαθών.

Ιδιαίτερα οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, εκτοξεύτηκαν 10% μέσα στο προηγούμενο μήνα, και συνολικά 18% σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή, που αποτελεί και ιστορικό υψηλό, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κλείσιμο μονάδων παραγωγής αυτοκινήτων λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, των γνωστών τσιπ, ως επιπλοκή της πανδημίας αλλά και του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Τον Απρίλιο η μέση τιμή για ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο ξεπέρασε τις 25.000 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία.

Όσον αφορά στο ζήτημα της στέγης, πέρα από τον Ατλαντικό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως ο CPI υποτιμά σημαντικά τις πραγματικές τιμές των σπιτιών καθώς υπολογίζει μόνο τα ενοίκια, χωρίς να συνυπολογίζει το κόστος της ιδιοκτησίας ενός σπιτιού ή της επισκευής του. Μέσα στον προηγούμενο χρόνο, οι τιμές της στέγασης αυξήθηκαν 10% σε εθνικό επίπεδο, ενώ σε πολλές περιοχές οι αυξήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal: «Οι μέσες τιμές πώλησης για υπάρχοντα μονο-οικογενειακά σπίτια ήταν υψηλότερες για το τρίμηνο, συγκρινόμενες με ένα χρόνο πριν, για τις 182 από τις 183 μητροπολιτικές περιοχές, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Κτηματομεσιτών που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Στο 89% αυτών των μητροπολιτικών περιοχών οι μέσες τιμές αυξήθηκαν πάνω από 10% συγκριτικά με ένα χρόνο πριν».

Η αύξηση στο κόστος της στέγασης επηρεάζει περισσότερο αυτούς των οποίων η ενίσχυση αποτελεί την προμετωπίδα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του Λευκού Οίκου: τους λιγότερο προνομιούχους. Η τιμή της στέγης σε σπίτια με αξία κάτω των 100.000 δολαρίων, αυξήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία μέσα στα προηγούμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με την WSJ.

Οι τιμές της ξυλείας, έχουν κάτι περισσότερο από διπλασιαστεί από την αρχή του έτους, κάνοντας ανέφικτη την επισκευή σπιτιών για πάρα πολλές οικογένειες, ενώ προκαλεί σημαντικές αυξήσεις στα κόστη των νέων οικοδομών.

Αντίστοιχες αυξήσεις σημειώνονται σε όλα τα commodities. Η τιμή του αλουμινίου, βασική ύλη για την κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών, εκτοξεύθηκε 46% φέτος. Άλλες πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός και ο χάλυβας που επίσης χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά αλλά και σε άλλες εφαρμογές, επίσης σκαρφαλώνουν στα ύψη, εν μέσω κερδοσκοπικών παιχνιδιών από μεγαλοεπενδυτές.

Αλλά και στο βασικότερο αγαθό όλων, στην τροφή, οι τιμές εκτοξεύονται λόγω της ανόδου στην τιμή βασικών τροφίμων, όπως η σόγια και το καλαμπόκι, τα οποία γνώρισαν μια αύξηση πλέον του 50% μέσα στο έτος.

Οι Los Angeles Times σημειώνουν πως «τον προηγούμενο μήνα, περίπου το 36% των μικρών επιχειρήσεων οι οποίες ερωτήθηκαν από την Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων, κατέδειξαν πως έχουν αυξήσει τις τιμές πώλησης τους, στην μεγαλύτερη άνοδο εδώ και 40 χρόνια».

«Κάθε ζώο που τρώτε, τρώει δημητριακά και καλαμπόκι, σόγια ή γεύματα από σόγια, και ίσως και σιτάρι», σχολίασε στο Yahoo Finance ο Sal Gilbertie, CEO της Teucrium Funds. «Βλέπουμε τις τιμές αυτών των σιτηρών να ανεβαίνουν τόσο ψηλά όσο ήταν το 2012-2013», συμπλήρωσε.

Η οικονομολόγος Dana Peterson, δήλωσε, επίσης στο Yahoo Finance: «Ενώ κάποιες αυξήσεις στις τιμές μπορεί να υποχωρήσουν μαζί με την πανδημία, κάποιες άλλες μπορεί και όχι», προσθέτοντας πως οι υψηλές τιμές στα σιτηρά θα παραμείνουν «τουλάχιστον για ένα, ή και δύο χρόνια».

Την ίδια στιγμή που οι τιμές βασικών προϊόντων εκτινάσσονται στα ύψη, οι αποδοχές των εργαζομένων παραμένουν χαμηλά, καθώς ο Τζο Μπάιντεν έχει υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες του για αύξηση τους. Συγκεκριμένα, ο θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός στις ΗΠΑ βρίσκεται στα 7,25 δολάρια την ώρα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι πραγματικές μέσες αποδοχές των εργαζομένων ανά ώρα, έχουν κατρακυλήσει 3,4% μέσα στο προηγούμενο έτος, καθώς πολλές εταιρείες με αφορμή την πανδημία μείωσαν τους μισθούς των υπαλλήλων τους.

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι οι περίοδοι με αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις συνδυάζονται με κοινωνική δυσαρέσκεια κι ως εκ τούτου με αναταράξεις. Το επόμενο διάστημα της θητείας του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει εκθρέψει πολλές ελπίδες για διόρθωση των ανισοτήτων στην αμερικανική κοινωνία, θα είναι γεμάτη με προκλήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Έκρηξη» πληθωρισμού στις ΗΠΑ - Σε υψηλό 13 ετών

Πόσο επικίνδυνος είναι ο πληθωρισμός και τι σημαίνει για τον χρυσό και τα... bet-coin

gazzetta
gazzetta reader insider insider