Ελλάδα
12-05-2021 | 11:20

Σταϊκούρας στο Bloomberg: Η Ελλάδα ξεκίνησε το Σχέδιο Ανάκαμψης με δικούς της πόρους

Newsroom
Μοιράσου το
Σταϊκούρας στο Bloomberg: Η Ελλάδα ξεκίνησε το Σχέδιο Ανάκαμψης με δικούς της πόρους
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ελλάδα προχωράει στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, με δικούς της πόρους, πριν αρχίσουν να εισρέουν οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα όλσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικός, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη του στο Bloomberg. 

«Είμαστε επό τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το πρόγραμμα (ανάκαμψης) και ήδη έχουμε αρχίσει την εφαρμολγή ορισμένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έτοιμη να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ενώ έργα όπως η παροχή tablet και φορητών υπολογιστών σε φοιτητές βρίσκονται ήδη σε ισχύ. Αντί να περιμένει τις πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων της ΕΕ που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, η Ελλάδα «καλύπτει το αρχικό κόστος με τους δικούς μας πόρους», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Για την Ελλάδα, διακυβεύονται πολλά. Η κυβέρνηση στοιχηματίζει ότι το σχέδιο ανάκαμψης θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει το «μεγάλο επενδυτικό κενό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ετών οικονομικής κρίσης, το οποίο επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε κ. Σταϊκούρας.

Η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε 8,2% το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, μετά την τεράστια συρρίκνωση του ΑΕΠ χώρας κατά 25% την τελευταία δεκαετία. Όμως εκτιμάται πως θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ 3,6% φέτος και 6,2% το 2022, καθώς η βοήθεια έρχεται με τη μορφή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για το 2022.

Ο στόχος είναι η «επανεφεύρεση» της χώρας με την οικοδόμηση μιας πιο εξωστρεφούς ψηφιακής και πράσινης οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι μόλις αποκατασταθεί η κανονικότητα, «η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε μια συνετή, ισορροπημένη και υγιή δημοσιονομική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα έχει ταυτόχρονα «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον.

Ελληνικά ομόλογα και αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Προσφάτως, η S&P Global Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα χρόνο για να επανέλθει στη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας, προκειμένου η ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα όταν ολοκληρωθεί το PEPP.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να διατηρήσει και να βελτιώσει, σε όλες τις πτυχές, την τρέχουσα κατάσταση όλων των κρατικών τίτλων της», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως η ΕΚΤ ενήργησε σωστά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στην περίπτωση της Ελλάδας, «κάτι που είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί».

Μία μεγάλη πρόκληση είναι μπροστά: τα επισφαλή δάνεια και η επίδρασή τους στον τραπεζικό κλάδο της χώρας. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα τεράστιο απόθεμα «κόκκινων δανείων», το οποίο στην κορυφή του ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ (122 δισεκατομμύρια δολάρια). Ενώ το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στα 47 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2020, ο δείκτης έκθεσης της χώρας σε NPEs παραμένει ο υψηλότερος στην ΕΕ.

Η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει την παράταση του σχεδίου «Ηρακλής» κατά 18 μήνες, σχέδιο που παρέχει κρατικές εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να μειώσουν περαιτέρω τα επισφαλή δάνεια.

«Είναι πολύ πιθανό ότι ορισμένες συστημικές τράπεζες θα φθάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τον Δεκέμβριο του 2021 και το 2022 όλες οι συστημικές τράπεζες θα πετύχουν τον παραπάνω στόχο», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής μιας άλλης συστημικής λύσης, όπως η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας», όπως έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, «μόνο αφού λάβει υπόψη το υπόλοιπο απόθεμα NPLs, μαζί με πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις», δήλωσε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέντευξη Σταϊκούρα: Μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί, νέο «Εξοικονομώ» και μονιμοποίηση των φοροελαφρύνσεων

Συναντήσεις Κ. Ρέγκλινγκ με Κ. Μητσοτάκη και Χ. Σταϊκούρα την Τετάρτη

Χρ. Σταϊκούρας: Θα δοθούν 3 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα για στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών