Ελλάδα
18-03-2021 | 08:12

ΣΔΙΤ: «Παίρνουν σειρά» τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία ύψους 128 εκατ. ευρώ

ΣΔΙΤ: «Παίρνουν σειρά» τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία ύψους 128 εκατ. ευρώ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ένας νέος σημαντικός διαγωνισμός για την ανάπτυξη «πακέτου» κτιρίων, συνολικού ύψους άνω των 128 εκατ. ευρώ, φαίνεται να είναι σε φάση δρομολόγησης. Ο λόγος για το έργο «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση 17 Σχολικών Μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία», που προωθείται από την Κτιριακές Υποδομές, φορέα που είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως πρόσφατα ανέφερε το insider, είχε συνταχθεί η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την διαγωνιστική διαδικασίας Α’ Φάσης του έργου, εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 128 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι θα είναι τα πρώτα σχολεία που θα κατασκευαστούν με το μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη Βόρεια Ελλάδα ακολουθώντας το παράδειγμα της Αττικής και άλλων περιοχών. Κατά πληροφορίες, εγκρίθηκε προ ημερών και τυπικά ο διαγωνισμός σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΤΥΠ ΑΕ.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο, η διάρκεια της σύμπραξης θα ανέρχεται σε 27 έτη εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα υπόλοιπα 25 την περίοδο συντήρησης και λειτουργίας. Ως συνήθως γίνεται σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς, η διαδικασία ανάθεσης περιλαμβάνει  την A’ Φάση που σχετίζεται με την Υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος – Προεπιλογή και τη Β’ Φάση που αφορά στην Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών – Αξιολόγηση – Ανάθεση).

Να αναφέρουμε ότι τα 17 σχολεία βρίσκονται σε περιοχές όπως, μεταξύ άλλων, οι Δήμοι Νεάπολης Συκεών, Λαγκαδά, Παύλου Μελά, Ωραιόκαστρου, Καλαμαριάς, Θέρμης, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Πυλαίας Χορτιάτη κ.α.

Πρόσφατα, όπως είναι γνωστό, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε τρία νέα έργα, τα οποία εισηγήθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής. Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν την κατασκευή επτά νέων και την ανακατασκευή πέντε υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Κρήτη.  Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται το Μάιο του 2021 και αναθέτουσα αρχή για τα τρία έργα Δικαστικών Μεγάρων θα είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών.

Αναλυτικά, τα έργα ΣΔΙΤ που εγκρίθηκαν είναι τα εξής:

Στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται η κατασκευή τριών νέων Δικαστικών Μεγάρων στις Σέρρες, στην Έδεσσα και στο Κιλκίς, καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην Κεντρική Ελλάδα προβλέπεται η κατασκευή δύο Δικαστικών Μεγάρων στη Λαμία και στον Βόλο, καθώς και η ανακατασκευή τριών υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, συνολικού προϋπολογισμού 69 εκατομμυρίων ευρώ. 

Στην Κρήτη προβλέπεται η κατασκευή των δύο Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων, καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού 121 εκατομμυρίων ευρώ.  

Η σύμβαση σύμπραξης καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τα 3 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης. Με την κατασκευή των επτά νέων Δικαστικών Μεγάρων, επιτυγχάνεται η δημιουργία σύγχρονων βιοκλιματικών κτιρίων εναρμονισμένων στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές ανάγκες, όπου η δικαστηριακή ύλη συγκεντρώνεται σε κτήρια με σύγχρονο και αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας και καθίσταται ταχύτερη, ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη η διαχείρισή της. Μέσω των ανακατασκευών και ενεργειακών αναβαθμίσεων των πέντε Δικαστικών Μεγάρων, τα κτήρια αναβαθμίζονται λειτουργικά και ενεργειακά επεκτείνοντας ουσιαστικά το χρόνο οικονομικής ζωής τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.