Έκδοση 30ετούς και αποπληρωμή ΔΝΤ, διπλή έκπληξη για τις αγορές τον Μάρτιο

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκδοση 30ετούς και αποπληρωμή ΔΝΤ, διπλή έκπληξη για τις αγορές τον Μάρτιο
Όσο δυσκολεύεται η οικονομία τόσο ευνοείται ο δανεισμός…Μέσα στον Μάρτιο ο ΟΔΔΗΧ προχωρά τόσο στην προγραμματισμένη αποπληρωμή διπλής δόσης του ΔΝΤ όσο και σε «κανονική» έξοδο με 30ετές.

Θα μπορούσε να επαναλάβει κανείς με χιούμορ το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν», με όσα γίνονται μέσα στον Μάρτιο. Ήδη ανακοινώθηκε η πρόθεση του ΟΔΔΗΧ να ανοίξει τις διαδικασίες για την έκδοση 30ετούς ομολόγου. Και παράλληλα προχωράνε οι διαδικασίες για την προπληρωμή των δύο δόσεων (2021-22) στο ΔΝΤ πριν από την ημερομηνία λήξης της τρέχουσας δόσης.

Η εκτίμηση για την έκδοση του 30ετούς αποτελεί απόφαση των τελευταίων 24ωρων καθώς η αρχική εκτίμηση ήταν ότι οι συνθήκες θα την ευνοούσαν τον επόμενο μήνα. Το πράσινο φως φως δόθηκε έμμεσα στο Eurogroup μετά τις διαβεβαιώσεις της κας Λαγκάρντ. Την έκδοση έχουν αναλάβει η BNP, η Goldman Sachs, η HSBC, η JPMorgan και η Εθνική Τράπεζα.

Ταυτόχρονα όμως η «ζήτηση» είχε χτυπήσει κόκκινο και η πίεση των primary dealers αυτή την φορά δίνεται η ευκαιρία να εκτονωθεί με την έκδοση του 30ετούς, σε ένα πολύ θετικό περιβάλλον, αφού σχεδόν ταυτόχρονα θα προπληρωθούν δύο δόσεις η φετινή και του επόμενο χρόνου στο ΔΝΤ.

Βέβαια το καθοριστικό κριτήριο στην επίσπευση της έκδοσης είναι αφενός η αύξηση του ρυθμού παρέμβασης στις αγορές από την ΕΚΤ, μετά το ΔΣ της περασμένης εβδομάδας. Και αφετέρου οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες στο εσωτερικό, όπου η οικονομία παραμένει παγιδευμένη στο μεγαλύτερης διάρκειας lockdown της Ευρωζώνης.

Οι «συστάσεις» που δόθηκαν στους ΥΠΟΙΚ στο χθεσινό Eurogroup, μακριά από τα μικρόφωνα των ΜΜΕ, ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές καθώς οι επιπλοκές στην ήδη ανεπαρκή καμπάνια εμβολιασμού στην Ε.Ε. απειλούν να εκτροχιάσουν ακόμα και τις προβλέψεις που είχαν γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα μηνύματα είναι άσχημα καθώς οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) υποχρεώνονται να παρατείνουν την καραντίνα, ενώ παράλληλα η ανισομέρεια των εμβολιασμών υπονομεύει κάθε απόπειρα σοβαρής απελευθέρωσης της τουριστικής κίνησης, παρά τις διαβεβαιώσεις για ετοιμότητα των πιστοποιητικών ανοσίας μέχρι τον Ιούνιο. Ο αυξανόμενος μάλιστα αριθμός απαγορεύσεων στις μεγάλες χώρες για την χρήση του εμβολίου της Astra Zeneca, καθιστά τις προβλέψεις εξαιρετικά δύσκολες έως αδύνατες.

Το ευχάριστο είναι ότι μέσα στο περιβάλλον αυτό η κα Λαγκάρντ στην χθεσινή συνάντηση διαβεβαίωσε τους ΥΠΟΙΚ ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει το ευνοϊκό περιβάλλον σε επίπεδο τόσο επιτοκιακό όσο και ρευστότητας.

Με την διαβεβαίωση αυτή στο χέρι οι ΥΠΟΙΚ των χωρών μελών, έδωσαν το πράσινο φως για ταχύτερο δανεισμό, στο πλαίσιο του οποίου και ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να κινηθεί με την έκδοση του 30ετούς ομολόγου.

Πέραν της σχεδόν παράλληλης εξόφλησης των δύο δόσεων του ΔΝΤ, ο ΟΔΔΗΧ βρίσκεται σε ετοιμότητα για νέες κινήσεις οι οποίες όμως θα στρέφονται κατά βάση στην αναδιάρθρωση του χρέους – του τμήματος που βρίσκεται στις αγορές – έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί το θετικό περιβάλλον που όπως διαβεβαιώνει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με το επιτελείο του Eurogroup η κα Λαγκάρντ θα διατηρηθεί τουλάχιστον και το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider