Reuters: Η Ελλάδα απλώνει χαλί καλωσορίσματος για τους τουρίστες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Η Ελλάδα απλώνει χαλί καλωσορίσματος για τους τουρίστες
Ο Χάρης Θεοχάρης απέρριψε τους ισχυρισμούς για το ότι ο τουρισμός συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα ετοιμάζει τις ξαπλώστρες και τις θαλάσσιες ομπρέλες καθώς ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι για τους τουρίστες, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters σχολιάζοντας παρουσίαση του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την τουριστική σεζόν του 2021.

«Το μόνο που χρειάζεσαι είναι η Ελλάδα» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, σε ομιλία του από το Μουσείο της Ακρόπολης, με την Ελλάδα να ποντάρει πάνω στη διαχείριση της πανδημίας για να προσελκύσει τουρίστες, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Ο κλάδος του τουρισμού αντιστοιχεί στο 1/5 της ελληνικής οικονομίας, με το Reuters να σημειώνει την πρόταση της Αθήνας στην ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να ταξιδεύουν ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ή όχι.

«Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, έχουν βγει αρνητικοί στον κορονοϊό ή έχουν περάσει την ασθένεια και έχουν αντισώματα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και θα τους υποδεχτούμε ανεξάρτητα από τις συμφωνίες» είπε ο κ. Θεοχάρης στο Reuters.

Για το 2020, η χειρότερη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ, μόλις 7.4 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν στην Ελλάδα, λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά μέσα στην 10εή οικονομική κρίση και πολύ πιο κάτω από τα 31.3 τουριστών για το 2019.

Οι επισκέπτες από Βρετανία και Γερμανία μειώθηκαν κατά 70% και 62% αντίστοιχα, ενώ τα τουριστικά έσοδα υποχώρησαν στα 4 δισ. ευρώ, από τα 18 δισ. ευρώ το 2019, συμβάλλοντας στο μέγεθος της ύφεσης 8% για το ελληνικό ΑΕΠ το περασμένο έτος.

«Θα έχουμε μια καλύτερη χρονικά από πέρσι» είπε ο κ. Θεοχάρης», προσθέτοντας πως «αυτό δεν είναι εμφανές τώρα, γιατί οι κρατήσεις είναι πεσμένες. Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και πεσιμισμός στην αγορά, αλλά είμαι σίγουρος πως στο τέλος οι υπολογισμοί μου θα είναι σωστoί» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ακόμα, ο κ. Θεοχάρης απέρριψε τους ισχυρισμούς για το ότι ο τουρισμός συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, λέγοντας πως «αυτή η άποψη είναι κατανοητή αλλά τελείως αβάσιμη».

Σύμφωνα με το Reuters, οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών έχουν εμβολιαστεί και η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να εμβολιάσει όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το καλοκαίρι, μετά από τις ευπαθείς ομάδας. Αυτοί που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα εξετάζονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είπε ο κ. Θεοχάρης.

Σχεδόν1 στους 5 εργαζόμενους απασχολείται στον τουρισμό, με τον υπουργό να σημειώνει πως «πρέπει να βρούμε ισορροπία μεταξύ των ατόμων που εργάζονται και αυτών που αναζητούν δουλειά. Φέτος νομίζω πως έχουμε περισσότερα εργαλεία στο οπλοστάσιο μας» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider