«Τρέχουν» οι εξελίξεις για είσοδο ιδιωτών στο υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τρέχουν» οι εξελίξεις για είσοδο ιδιωτών στο υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας
Το έργο αφορά στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (Ε.Υ.Σ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης.

Σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες και η προετοιμασία για τον διαγωνισμό που προωθείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη «Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας» μέσω σύναψης σύμβασης με σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που έχει προϋπολογισμό περίπου 235 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με χτεσινή ανάρτηση στη «Διαύγεια», εγκρίθηκε η σύμβαση για «Παροχή Υπηρεσιών Νομικού Συμβούλου» αναφορικά με τον παραπάνω διαγωνισμό, με την «ΜΠΕΡΝΙΤΣΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» να θεωρείται «προσωρινός ανάδοχος» (προσφορά 136.275,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 24%, που αντιστοιχεί σε έκπτωση 1,55%). Σημειώνεται ότι έχουν προκηρυχθεί ανάλογοι διαγωνισμοί για τεχνικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Ιανουάριο του 2021 ανακοινώθηκε η έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ του έργου «Λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ)» για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης. Μένει βέβαια να φανεί κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν και εκπληρωθούν οι προ διμήνου προσδοκίες ανθρώπων του υπουργείου και της αγοράς ότι η προκήρυξη του έργου θα πραγματοποιηθεί μέσα στο χρονικά διάστημα Μαρτίου-Απριλίου αλλά και εντός του 2022 να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος. Η διάρκεια της ΣΔΙΤ υπολογίζεται σε 20 χρόνια και άνω, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω project έχει προκαλέσει πολιτικές, και όχι μόνο, αντιδράσεις.

Το έργο αφορά στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (Ε.Υ.Σ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης. Το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών αφορά στα πάγια που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού.

Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 235 εκατομμύρια ευρώ. Η αποπληρωμή του έργου εκτιμάται ότι θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής περιλαμβάνει τα φράγματα και του ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider