Ελλάδα
25-01-2021 | 09:46

Νέα Εγκύκλιος θα ορίζει τα μικτά κέρδη στα online τυχερά παιχνίδια

Newsroom
Μοιράσου το
Νέα Εγκύκλιος θα ορίζει τα μικτά κέρδη στα online τυχερά παιχνίδια

Μια νέα Εγκύκλιο ετοιμάζει η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, για να καθορίσει ποια είναι τα μικτά κέρδη των στοιχηματικών εταιρειών, στα οποία πρέπει να υπολογίζεται ο φόρος παιγνίων του 35%.

Η εγκύκλιος είναι απαραίτητη, γιατί ο νόμος 4002/2011 αν και περιγράφει, στο άρθρο 25, το μικτό κέρδος ως το χρηματικό ποσό που απομένει εάν από το συνολικό χρηματικό ποσό συμμετοχής των παικτών αφαιρεθούν τα αποδιδόμενα σε αυτούς ποσά, στην παρένθεση αναφέρει (Gross Gaming Revenue ή Gross Gaming Yield).

Σημειώνεται, οτι "τα αποδιδόμενα σε αυτούς ποσά", εκτός από τα κέρδη είναι και οι παροχές στο πλαίσιο προγραμμάτων πιστότητας και επιβραβεύσεων, τα οποία είναι έξοδα και όχι φορολογητέα έσοδα για τις στοιχηματικες. Δεν αποτελούν  «συμμετοχή» του παίκτη, αλλά χρήματα των εταιρειών στοιχήματος.

Άρα πρέπει να αφαιρεθουν και τα bonus, σύμφωνα με το νόμο στα ελληνικά, κάτι που είναι διαφορετικό από τον αγγλικό όρο GGR, (που αναφέρει στην πάρενθέση ο νόμος).

Το αποτέλεσμα αυτής της ασάφειας είναι να μην είναι ξεκάθαρο,  αν πρέπει, να υπολογίζεται ο φόρος παιγνιων στα μικτά κέρδη αφαιρουμένων των κερδών των παικτών και των bonus, ή αφαιρουμένων μόνο των κερδών των παικτών.

Ουσιαστικά ο νόμος περιγράφει στα ελληνικά το Net Gaming Revenue, -τα κέρδη χωρίς τα ποσά που αποδίδονται στους παίκτες- αλλά στην παρένθεση του νόμου έχει τον αδόκιμο όρο Gross Gaming Revenue, χωρίς μάλιστα κανέναν ορισμό. 

Η Εγκύκλιος που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ έρχεται για να αποσαφηνιστεί τι εννοεί ο νόμος, αυτό που αναφέρει στα ελληνικά ή αυτό που λανθασμένα μεταφράζεται στη παρένθεση.

Πηγές αναφέρουν για το θέμα, ότι ελπίζουν η ΑΑΔΕ να συμβουλεύεται ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν την αγορά, και να μη βασίζεται στην προσωπική γνώμη αναρμόδιων και ακατάρτιστων  ανθρώπων, όπως φημολογείται ότι έχει συμβεί μέχρι τώρα.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.