Διαβουλεύσεις Κυβέρνησης - Θεσμών: Εύσημα για μέτρα στήριξης & απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ - «Αστερίσκοι» για κρατικά φέσια & ρυθμίσεις οφειλών

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαβουλεύσεις Κυβέρνησης - Θεσμών: Εύσημα για μέτρα στήριξης & απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ - «Αστερίσκοι» για κρατικά φέσια & ρυθμίσεις οφειλών
Αγκάθι και το θέμα των κόκκινων δανείων, αλλά είναι αποτελεσματικός ο τρόπος αντιμετώπισής τους. Τι συζητήθηκε στις διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, η «σκυτάλη» στους επικεφαλής στις 26 - 27 Ιανουαρίου.

Σε μία αξιολόγηση η οποία μπορεί να μην συνδέεται άμεσα με «δόσεις» από τον ESM. αλλά έχει ειδική σημασία δεδομένου πως τελικά επιδρά και στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ (που τελεί σε παράλληλη διαπραγμάτευση), αλλά και στα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την Πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στους εκπροσώπους των Θεσμών. Τα τεχνικά κλιμάκια ολοκληρώνουν τις επαφές τους - που διήρκεσαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα - ενώ έχει οριστεί για τις 26 και τις 27 Ιανουαρίου ένα διήμερο επαφών «κορυφής» προκειμένου περί τα τέλη Φεβρουαρίου να ανακοινωθεί και επίσημα στο πόρισμα για την 9η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η θετική εντύπωση που έκανε στους θεσμούς η πορεία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων το 2020 αποτελεί πρόκριμα για την πορεία έλευσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Θετικά είναι και τα «μηνύματα» στο πεδίο των μέτρων στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση, τα οποία εκτιμάται πως θα πρέπει να συνεχισθούν το 2021 καθώς τα lockdown ανά την ΕΕ συνεχίζονται προκαλώντας τριγμούς στις οικονομίες και προσδοκίες για μεγάλη ύφεση το 1ο τρίμηνο.

Ωστόσο, στις θέσεις των θεσμών υπήρξαν και «αστερίσκοι». Συνδέονται και με μέτρα το οποία συνιστούν σε τμηματική πληρωμή οφειλών κάτι που σύμφωνα με την πάγια θέση των Θεσμών χαλάει την κολτούρα πληρωμών. Εξέφρασαν τις ενστάσεις τους και για την καθυστέρηση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (σ.σ. κυρίως των οφειλών ασφαλιστικών ταμείων) που εκτιμκάται πως μεταξύ λαλλων πλήττουν και τη ρευστότητα στην αγορά.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Μεγάλο ζήτημα της αξιολόγησης είναι οι τράπεζες και η ανάγκη να συγκρατηθεί η άνοδος των κοκκινων δανείων το επόμενο διάστημα. Η Κομισιόν έχει εκφράσει τη θέση της πως τα moratorium και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης έχουν συγκρατήσει προς το παρόν το πρόβλημα. Επίσης θεωρείται πως στήριξη παρέχουν τα εργαλεία που έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Θεωρείται μεγάλο στοίχημα πόσα από τα δάνεια που είναι αυτή τη στιγμή σε moratorium θα κοκκινήσουν και πότε θα γίνει αυτό. Και εκτιμάται ως πολύ σημαντική κίνηση οι ρυθμίσεις που γίνονται προλητπτικά από τις τράπεζες.

Η Επιτροπή θεωρεί ως κομβικό στοιχείο να ενεργοποιθεί έως τον Ιούνιο το νέο πτωχευτικό πλαίσιο (δηλαδή παράλληλα με το Ταμείο Ανάκαμψης) κατανοώντας την ανάγκη επιπλέον χρόνου για να ολοκληρωθεί το 2γενές δίκαιο και οι άλλες εφαρμοστικές κινήσεις.

Στο επίκεντρο των επαφών τίθενται και οι στόχοι για μείωση των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2021 στις 69.000. Επίσης στο μικροσκόπιο τέθηκαν οι καθυστερήσεις σχρτικά με την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και το θέμα των εγγυημένων δανείων.

ΠΔΕ, ΕΝΦΙΑ, κρατικά φέσια

Στο πεδίο του Ταμείου Ανάκαμψης έχει μεγάλη σημασία για τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, το πώς θα διασφαλισθεί η ταχεία απορρόφηση κονδυλίων, δεδομένων των χαμηλών επιδόσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα προηγούμενα έτη.

Ωστόσο, κατά τις επαφές των προηγούμενων ημερών θεωρήθηκε ως πάρα πολύ θετικό στοιχείο η υπέρ-εκτέλεση του ΠΔΕ το 2020 και λόγω των μέτρων στήριξης. Εφτασε στα 10,6 δις ευρώ.

Πλέον, τίθεται υπό εξέταση η πορεία του 2021 με το Υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά ότι μπορεί μαζί με τα κονδύλια για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το React EU να φτάσει στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης η κυβέρνηση έχει εκφράσει στους θεσμούς την πεποίθησή της ότι μπορεί να προχωρήσει φέτος στον επανυπολογισμό των αντικειμενικών αξιών με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το Φθινόπωρο. Πληροφορίλες αναφέρουν πως έχει τεθεί ως στόχος τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2021 να γίνουν με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Οι θεσμοί από την πλευρά τους εξέφρασαν κατανόηση για την καθυστέρηση που προκάλεσε η πανδημία το 2020 στην εν λόγω προσπάθεια.

Ενόχληση φέρεται να προκαλεί στους θεσμούς και ειδικά στον ESM o χαμηλός ρυθμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους διαμορφώνονται σε 1,2 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου (σ.σ. με βάση τον τρόπο με τον οποίο αποτιμώνται από τους θεσμούς). Δηλαδή βρίσκονται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τις αρχές του 2020. Παρόλα αυτά φέρεται ότι αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι ενώ υπήρξε μία αύξηση των χρεών τους πρώτους μήνες της πανδημίας, αυτή εξωμαλύνθηκε στη συνέχεια.

Μέτρα στήριξης

Σε σχέση με τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση, εύσημα έχουν δωθεί και στην προηγούμενη έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Εκτιμάται πως στηρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να συνεχισθούν και το 2021.

Ειδική έμφαση δόθηκε σε μέτρα όπως οι αναστολές, η Επιστρεπτεα Προκαταβολή αλλά και τα σχήματα εγγυήσεων για χρηματοδοτήσεις προς τις εταιρείες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές των Θεσμών εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για σχήματα τμηματικής καταβολής των χρεών καθώς προκαλούν πλήγμα στην κουλτούρα πληρωμών. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πιθανόν να εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα και σε πολιτικό επίπεδο στις 2ήμερες επαφές «κορυφής». Η θέση της κυβέρνησης - όπως εκφράστηκε και από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα - είναι να επανεξετασθεί το Μάρτιο - Απρίλιο το σημερινό καθεστώς αναστολών και 12-24 δόσεων για το πως πιθανόν θα επεκταθεί χρονικά ή θα διαμορφωθεί.

Ειδικό ενδιαφέρον υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες και για την πορεία μεγάλων project όπως οι ιδιωτικοποιήσεις (που καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας), η πορεία του Μοτέλου Στόχου στην ενέργεια (που παρουσιάζει επίσης καθυστερήσεις), αλλά και το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που προωθείται στη δημόσια διοίκηση.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider