Πώς και πότε θα μεταβιβάζονται καταθέσεις, συμβάσεις και περιουσία υπό εκκαθάριση τράπεζας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς και πότε θα μεταβιβάζονται καταθέσεις, συμβάσεις και περιουσία υπό εκκαθάριση τράπεζας
Η τροπολογία ξεκαθαρίζει πως για την εφαρμογή των διατάξεων απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τη συμβατότητα τους με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων (ρήτρα μη εφαρμογής/standstill' clause).

Τη δυνατότητα να μεταβιβάζονται περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και συμβατικές σχέσεις τράπεζας που τελεί σε ειδική εκκαθάριση σε ένα εν λειτουργία πιστωτικό ίδρυμα, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας».

Η τροπολογία προβλέπει πως με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, μπορεί να προβλέπεται η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού, υποχρεώσεων έναντι καταθετών και συμβατικών σχέσεων ενός υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος σε νόμιμα λειτουργούν πιστωτικό ίδρυμα.

Αυτό αποφασίσθηκε διότι τα πιστωτικά ιδρύματα που τίθενται υπό ειδική εκκαθάριση συχνά έχουν μεγάλη σημασία για την τοπική οικονομία και η παρούσα διάταξη επιτρέπει τη διαχείριση της περιουσίας τους μετά τη θέση τους σε ειδική εκκαθάριση κατά τρόπο που αποτρέπει τη σχετική βλάβη.

Ωστόσο, η τροπολογία ξεκαθαρίζει πως για την εφαρμογή των διατάξεων απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τη συμβατότητα τους με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων (ρήτρα μη εφαρμογής/standstill' clause).

Η έγκριση της Κομισιόν είναι απαραίτητη διότι μεταξύ άλλων από τη διαδικασία αυτή μπορεί να προκύψει ενδεχόμενη δαπάνη από την περίπτωση καταβολής από το Δημόσιο ή το ΤΕΚΕ της διαφοράς μεταξύ των μεταβιβαζόμενων υποχρεώσεων και των στοιχείων του ενεργητικού, υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος, τα οποία μεταβιβάζονται στο άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Η τροπολογία αναφέρει τα εξής:

Στον ν. 4261/2014 (Α 107) προστίθεται άρθρο 145Β, το οποίο έχει ως εξής:

Άρθρο 145Β

Μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης

1. Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, μπορεί να προβλέπεται η μεταβίβαση των καθοριζόμενων στην ίδια απόφαση περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού, υποχρεώσεων έναντι καταθετών και συμβατικών σχέσεων ενός υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος σε νόμιμα λειτουργούν πιστωτικό ίδρυμα. Η απόφαση της παρούσας εκδίδεται, όταν η ως άνω μεταβίβαση κρίνεται σκόπιμη, προκειμένου να αποτραπεί συγκεντρωμένη και δυσανάλογη οικονομική βλάβη σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

2. Η σύμβαση μεταβίβασης βάσει της απόφασης της παρ. 1 συνάπτεται αμελλητί από τον ειδικό εκκαθαριστή, ως εκπρόσωπο του υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος, και το αποκτών πιστωτικό ίδρυμα. Εάν συντρέχει περίπτωση για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, η μεταβίβαση σημειώνεται ατελώς στα οικεία δημόσια βιβλία και αρχεία με αίτηση του αποκτώντος. Το άρθρο 479 του Αστικού Κώδικα δεν εφαρμόζεται και οι συμβάσεις εργασίας δεν μεταφέρονται. Για το κύρος της μεταβίβασης και το αντιτάξιμό της έναντι τρίτων δεν απαιτείται αναγγελία προς αυτούς ή συναίνεσή τους, κατά παρέκκλιση από τυχόν άλλες διατάξεις. Εκκρεμείς δίκες που σχετίζονται με τα μεταβιβαζόμενα περιουσιακά στοιχεία συνεχίζονται από το αποκτών πιστωτικό ίδρυμα χωρίς διακοπή τους.

3. Τα προς μεταβίβαση περιουσιακά στοιχεία αποτιμώνται στην απόφαση της παρ. 1, λαμβανομένης υπόψη έκθεσης αποτίμησης του συνόλου του ενεργητικού από ορκωτό ελεγκτή, τον οποίο ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην ίδια έκθεση αποτιμώνται και οι απαιτήσεις κατά του υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος που ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα έναντι του Σκέλους Κάλυψης Καταθέσεων του ΤΕΚΕ κατά το άρθρο 145Α. Η απόφαση της παρ. 1 μπορεί να εκδοθεί και βάσει προσωρινής αποτίμησης με το περιεχόμενο της παρούσας.

4. α) Η οριστική αποτίμηση της παρ. 3 ολοκληρώνεται εντός τριμήνου, οπότε και μπορεί να τροποποιηθεί η απόφαση της παρ. 1. Εάν βάσει της αποτίμησης η αξία των προς μεταβίβαση υποχρεώσεων υπερβαίνει την αξία των προς μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού, η διαφορά αξίας καταβάλλεται στο αποκτών πιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 1, από: αα) Το Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων του ΤΕΚΕ, αντί της καταβολής αποζημίωσης στους καταθέτες, σύμφωνα με το ν. 4370/2016 (Α' 37), μέχρι το ύψος του καθαρού ποσού αποζημίωσης των εγγυημένων καταθετών κατά την έννοια της παρ. 10 του άρθρου 11 του ν. 4370/2016, όπως αυτό προκύπτει μετ' αφαίρεση από το ποσό της αποζημίωσης των εγγυημένων καταθέσεων της αξίας του ενεργητικού, σύμφωνα με την αποτίμηση της παρ. 3 και με την επιφύλαξη των απαιτήσεων που ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα έναντι του Σκέλους Κάλυψης Καταθέσεων του ΤΕΚΕ κατά το άρθρο 145Α. αβ) Το Δημόσιο για υπερβάλλον ποσό και μέχρι την πλήρη κάλυψη των μεταφερόμενων καταθέσεων.

β) Η απόφαση της παρ. 1 μπορεί να προβλέπει και τμηματική καταβολή της διαφοράς αξίας, ώστε μέρος αυτής να καταβληθεί μετά την έκδοση της οριστικής αποτίμησης και την τυχόν τροποποίηση της ίδιας απόφασης. Το ΤΕΚΕ και το Δημόσιο αποκτούν αξίωση κατά του υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος για το ποσό που καταβάλλουν, στην οποία εφαρμόζονται αναλόγως οι περ. γ' και δ' της παρ. 1 του άρθρου 145Α.

5. Για την επιλογή του αποκτώντος πιστωτικού ιδρύματος, η Τράπεζα της Ελλάδος καλεί πιστωτικά ιδρύματα που, κατά την κρίση της και σύμφωνα με τις διαθέσιμες σε αυτήν πληροφορίες είναι κατάλληλα για την κτήση των υπό μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, σε άτυπη και εμπιστευτική ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την απόκτησή τους. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, τα συμμετέχοντα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να προσφέρουν αντάλλαγμα, το οποίο συνίσταται σε μείωση του καταβλητέου κατά την παρ. 4 ποσού της διαφοράς αξίας μεταξύ υποχρεώσεων και ενεργητικού. Η διαδικασία του πρώτου εδαφίου είναι όσο το δυνατόν διαφανέστερη λαμβανομένων υπόψη των περιστάσεων, δεν ευνοεί αδικαιολόγητα ορισμένους δυνητικούς αγοραστές και λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να πραγματοποιηθεί ταχέως η μεταβίβαση. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του εσωτερικού άρθρου 39 του άρθρου 2 του ν. 4335/2015 (Α' 87) εφαρμόζεται αναλόγως.

6. Οι παρ. 1 έως 5 εφαρμόζονται τηρουμένων των διατάξεων περί κρατικών ενισχύσεων του ενωσιακού δικαίου.

7. Κατά την εφαρμογή του παρόντος εφαρμόζεται αναλόγως η περ. ε' της παρ. 1 του εσωτερικού άρθρου 34 του άρθρου 2 του ν. 4335/2015.

8. Η περ. στ' της παρ. 1 του άρθρου 145 καταργείται».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider