Αρνητικά επιτόκια… η μετάβαση στη νέα εποχή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικά επιτόκια… η μετάβαση στη νέα εποχή

Σε νέα φάση εισέρχεται το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη προετοιμάσει το έδαφος για τη μετάβαση στη νέα εποχή. Ποια είναι η νέα εποχή; Εκείνη των αρνητικών επιτοκίων.

Όπως επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Βloomberg, τον χορό των αρνητικών επιτοκίων άνοιξαν οι κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας και της Ελβετίας. Μάλιστα, με τις αποφάσεις τους για την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων επιβεβαίωσαν πως δεν τίθεται κίνδυνος να ξεσπάσουν φούσκες ή ακόμα χειρότερα τυχόν νέος γύρος τραπεζικών κρίσεων.

Για τον λόγο αυτό, ολοένα και περισσότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη επεξεργάζονται ήδη τις επόμενες κινήσεις τους. Σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων, αμέσως μόλις λάβουν σήμα πως οι οικονομίες κινδυνεύουν με επιβράδυνση.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα το ανορθόδοξο να καταστεί ορθόδοξο», δηλώνει ο Alan Ruskin, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank.

Την ώρα που οι αγορές έχουν εστιάσει στην επικείμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές αρχίζουν να ρίχνουν κλεφτές ματιές και στις κεντρικές τράπεζες που μειώνουν σε αρνητικό έδαφος τα επιτόκιά τους.

Στην Ευρωζώνη, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μario Draghi, έχει ήδη διαμηνύσει πως είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των καταθετικών επιτοκίων, τα οποία κινούνται ήδη σε αρνητικό έδαφος (-0,2%).

Στη Μεγάλη Βρετανία, την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Bank of England, Μark Carney, έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων, από το 0,50% που διαμορφώνονται σήμερα.

Στο μεταξύ, μόλις την περασμένη εβδομάδα και η επικεφαλής της αμερικανικής Fed, Janet Yellen, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν τότε κάθε επιλογή θα πέσει στο τραπέζι, ακόμη και εκείνη των αρνητικών επιτοκίων».

Στην τρέχουσα συγκυρία, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής σουηδικής τράπεζας διαμορφώνεται στο -0,35% και εκείνο της κεντρικής ελβετικής τράπεζας στο -0,75%. Στο -0,75% διαμορφώνεται και το βασικό επιτόκιο στη Δανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider