Αυτές οι κατηγορίες συνταξιούχων θα δουν αυξήσεις από το 2019

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτές οι κατηγορίες συνταξιούχων θα δουν αυξήσεις από το 2019
Πρόκειται για ομάδες συνταξιούχων, των οποίων η σύνταξη βγαίνει υψηλότερη με τον νέο τρόπο υπολογισμού (νόμος Κατρούγκαλου) σε σύγκριση με τα ποσά που λαμβάνουν σήμερα.

Αυξήσεις θα δουν στις συντάξεις τους από 1/1/2019 περίπου 620.000 συνταξιούχοι, ενώ ξεπερνούν τις 1.500.000 οι συντάξεις που διασώζονται των περικοπών (έως 18%) που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε χρόνο θα υπάρχει μια μικρή αύξηση των συντάξεων κατά 20 ευρώ περίπου, ξεκινώντας από το 2019 και έως το 2023. Η σταδιακή αύξηση θα ξεκινήσει να ισχύει από τις συντάξεις Ιανουαρίου, που καταβάλλονται τέλη Δεκέμβρη και θα φτάσει αθροιστικά τα 100 ευρώ την πενταετία.

Την αναπροσαρμογή των συντάξεων προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης για το νομοσχέδιο που μειώνει τις εισφορές. Λίγο αργότερα ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος επιβεβαίωσε την είδηση, αναφέροντας πως σε λίγες μέρες, θα επιβεβαιωθεί από τους ίδιους τους συνταξιούχους.

«Πρέπει να γίνει αισθητή αυτή η έξοδος από τα μνημόνια στους πολίτες με άμεσες κινήσεις, άμεσα μέτρα βελτίωσης του εισοδήματός τους», τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην ομιλία της.

Που θα υπάρξουν αυξήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων θα πρέπει να περιμένουν αυξήσεις από τον Γενάρη του 2019, καθώς ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή των συντάξεων τους ευνοεί.

Πρόκειται για ομάδες συνταξιούχων, των οποίων η σύνταξη βγαίνει υψηλότερη με τον νέο
τρόπο υπολογισμού (νόμος Κατρούγκαλου) σε σύγκριση με τα ποσά που λαμβάνουν σήμερα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, η αύξηση που δικαιούνται θα πρέπει να τους δοθεί σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2019. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που καταγράφουν αρνητική προσωπική διαφορά, η οποία πρέπει να καλυφθεί με απανωτές αυξήσεις έως το 2023.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι του ΙΚΑ που αποχώρησαν με μέσες αποδοχές και ασφαλιστικές κλάσεις από την 18η ως την 24η και χρόνο ασφάλισης από τα 20 έτη (6.000 ένσημα /ημέρες ασφάλισης) έως τα 30 έτη (9.000 ένσημα / ημέρες ασφάλισης).

Επίσης συνταξιούχοι που εργάζονταν σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες και έλαβαν σύνταξη από τα πρώην ειδικά ταμεία, συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ΝΠΔΔ που ανήκαν στο ειδικό καθεστώς του
ΙΚΑ και έλαβαν σύνταξη με τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις, καθώς και συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ, πρώην αυτοκινητιστές που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία ή και περισσότερα έτη.

Τέλος αυξήσεις θα δοθούν σε συνταξιούχους που αποχώρησαν με πρόωρη ή και μειωμένη σύνταξη, αλλά και σε όσους αποχώρησαν με διαδοχική ασφάλιση και είχαν μεγάλες ποινές στο τμήμα που αφορούσε τον συμμετέχοντα φορέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider