Η διαχείριση αποβλήτων, ο Τουρισμός και η πράσινη ανάπτυξη στα νησιά – Η περίπτωση της Σαντορίνης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η διαχείριση αποβλήτων, ο Τουρισμός και η πράσινη ανάπτυξη στα νησιά – Η περίπτωση της Σαντορίνης
Τα στερεά και υγρά απόβλητα αποτελούν τη βασική πηγή ρύπανσης και υποβάθμισης του νησιωτικού περιβάλλοντος.

Η πανδημία του COVID-19 έχει βάλει στον «πάγο» την ανάπτυξη και εν όψει της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου επιχειρήσεις, φορείς και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν τρόπους προκειμένου να μην χαθεί η σεζόν.

Ο Τουρισμός ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και ήδη πριν από την πανδημία είχε προωθηθεί ένας σχεδιασμός που θα βασιζόταν στα μοντέλα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Αρωγός φυσικά σε όλα αυτά θα ήταν ο τομέας της Ενέργειας, ο οποίος αποτελεί βασικό παράγοντας για την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη. Φυσικά, όταν μιλάμε για τουρισμό και ελληνικό καλοκαίρι, η πρώτη σκέψη που κάνουμε είναι τα ελληνικά νησιά, τα οποία παρά την πληθώρα των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν, έχουν και ένα μεγάλο μειονέκτημα: τη διαχείριση απορριμμάτων. Τα στερεά και υγρά απόβλητα αποτελούν τη βασική πηγή ρύπανσης και υποβάθμισης του νησιωτικού περιβάλλοντος, ενώ η διαχείρισή τους παρουσιάζει δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην εποχικότητα και τη νησιωτικότητα.

Η φέρουσα ικανότητα των νησιών, δηλαδή η ικανότητα απορρόφησης των τουριστικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών χωρίς να εξοβελίζονται ή να υποβαθμίζονται οι τοπικές δραστηριότητες (καθώς βασικό ζητούμενο είναι μεταξύ άλλων η τοπική ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής των ντόπιων) κατά τη θερινή περίοδο είναι περιορισμένη. Κατά την τελευταία πενταετία στη Σαντορίνη έχει καταγραφεί αύξηση των διανυκτερεύσεων κατά 66% (με βάση τα στοιχεία του 2019), με το νησί να έχει εξαντλήσει τη φέρουσα ικανότητά του.

«Χωρίς σχεδιασμό 10ετίας και crisis management η Σαντορίνη νομοτελειακά θα καταρρεύσει, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης. Το νησί αντιμετωπίζει σε υπερθετικό βαθμό ζητήματα που είναι γνωστά σε σχεδόν ολόκληρη τη νησιωτική χώρα όπως είναι ο περιορισμένος χώρος και τα προβλήματα στις χρήσεις γης, η έλλειψη νερού, η ακριβή ενέργεια λόγω της έλλειψης επαρκών υποδομών και βέβαια τα απόβλητα.

Η Σαντορίνη συγκαταλέγεται σε εκείνη την ομάδα νησιών (μαζί με την Κάλυμνο και την Ικαρία), τα οποία έχουν ακόμη ενεργούς ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων). Παράλληλα, στο δημοφιλές νησί δεν υπάρχει διαθέσιμη γη είτε λόγω πολεοδομικών περιορισμών (κάτι το οποίο συμβαίνει π.χ και στην Ύδρα) είτε λόγω πολύ υψηλών αξιών. Επομένως το πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων απαιτεί σχεδιασμό από το μηδέν.

Τα πρώτα τοπικά σχέδια διαχείρισης ξεκίνησαν να εκπονούνται από τους δήμους της νησιωτικής χώρας το 2016, αλλά στην πλειοψηφία τους δεν εφαρμόστηκαν ποτέ λόγω διάφορων κωλυμάτων. Ωστόσο, το πρόβλημα απαιτεί άμεση κινητοποίηση, η οποία μπορεί να γίνει είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε εξολοκλήρου μέσω ιδιωτικών επενδύσεων στις οποίες οι εν λόγω επενδυτές είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς.

To πρόβλημα της Σαντορίνης θα φάνταζε δυσεπίλυτο αν δεν υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει καθώς η εταιρεία Integrated Power Plant Services Ltd σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά ιδία κεφάλαια σε τελευταίας τεχνολογίας καινοτόμες λύσεις, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί στον Καναδά και στις ΗΠΑ και θα είναι μοναδικές στο είδος τους αρχής γενομένης από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τις Κυκλάδες και το Ιόνιο αλλά και από όποιον άλλο δήμο ενδιαφέρεται στην ηπειρωτική Ελλάδα καθώς η επιχείρηση έχει ένα πολυδιάστατο χαρτοφυλάκιο. Η μονάδα μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια (WERS) που έχει προτείνει η επιχείρηση στις τοπικές αρχές θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων καθώς και σε αυτό των χωματερών αφού η όλη επεξεργασία δεν αφήνει υπόλειμμα προς ταφή. Κατ’ επέκταση, η εταιρεία, βασιζόμενη στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, δεσμεύεται στο ότι η λειτουργία/διαχείριση της μονάδας και πάντα με βάση τους αυστηρούς νομοθετικούς κανόνες:

  • δεν θα προκαλεί επιβλαβείς εκπομπές στο περιβάλλον.
  • θα είναι στεγασμένη εξ´ολοκλήρου και θα διαθέτει προαύλιο κατάλληλα διαμορφωμένο ασφαλή χώρο ώστε το κοινό να μπορεί να προσέρχεται και να παρακολουθεί όλα τα στάδια επεξεργασίας.
  • θα παράγει χρήσιμα υποπροϊόντα, όπως ηλεκτρική ενέργεια, θερμική ενέργεια, συνθετικό αέριο και συνθετικό καύσιμο.
  • θα αναλάβει να εξορύξει και να επεξεργαστεί όλα τα απόβλητα από τους υφιστάμενους χώρους υγειονομικής ταφής ΧΥΤΥ ή και τους ΧΑΔΑ και να τους παραδώσει αναγεννημένους για μελλοντική χρήση ή θα αποκαταστήσει τους τελευταίους.

 

insider

 

Πώς λειτουργεί η μονάδα

Η εγκατάσταση έχει τη δυνατότητα να αντλήσει τη μέγιστη δυνατή ενέργεια από τα απορρίμματα/απόβλητα που επεξεργάζεται χωρίς να χρήζει διαδικασιών διαχωρισμού αυτών πριν την επεξεργασία τους. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας/διαχείρισης όλων δημοτικών, επαγγελματικών, ιατρικών, οικοδομικών, βιομηχανικών και άλλων ρευμάτων αποβλήτων αλλά και κυρίως δεματοποιημένων  αποβλήτων και υπολειμματικών που παράγονται από τους δήμους με απώτερο σκοπό να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Τα τελευταία θα εισάγονται κατευθείαν, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη αποθήκευση τους ή πολύωρη παραμονή τους στο στεγασμένο χώρο εναπόθεσης τους, στο πρώτο στάδιο επεξεργασίας στο οποίο μέσω του Revolution Grinder (Vertical gyroscopic attrition mill with controlled segmented vortex air stream capability of processing 1400 T / hour) τα απόβλητα ομογενοποιούνται, αφαιρούνται όλες οι δυσάρεστες οσμές, αφαιρείται η υγρασία και μειώνεται σημαντικά ο όγκος τους. Εν συνεχεία μετά το πρώτο αυτό στάδιο γίνεται αυτόματος διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων (μετάλλο – αλουμίνιο) και τα υπόλοιπα ρεύματα αποβλήτων κατευθύνονται προς θερμική επεξεργασία. Ειδικότερα μέσω της υβριδικής διαδικασίας πλάσματος – αεριοποίησης (plasma gasification) πετυχαίνεται η δημιουργία συνθετικού αερίου (syngas). Μέρος της ποσότητας του παραγόμενου αερίου που εκλείεται από την θερμική επεξεργασία αυτή διοχετεύεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (co-generation) και το υπόλοιπο διοχετεύεται σε μονάδες ανάκτησης καυσίμου (Fuel Recovery Unit, FRU) για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (ultra-low sulphur synfuel) τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις Μεταφορές. Ουσιαστικά, τίποτα δεν πάει χαμένο ενώ ακόμη και τα μέταλλα ή το γυαλί ανακυκλώνονται (κάτι το οποίο συμβάλει στην αντιμετώπιση του δεύτερου χρόνιου προβλήματος των νησιών, εκείνο της ανακύκλωσης). Το μοναδικό υπόλειμμα από όλη αυτή τη διαδικασία είναι η παραγωγή κεραμικής σκόνης χύτευσης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία παραγωγής σκυροδέματος για τη δημιουργία σκυροδέματος υψηλής μηχανικής αντοχής.

 

insider

 

Ιωάννης Σαρρής: Μια πράσινη λύση για τα νησιά που ενισχύει την οικονομία και την απασχόληση



Ο κ. Ιωάννης Σαρρής, President & CEO της Integrated Power Plant Services Ltd, μιλώντας στο insider.gr αναλύει τα οφέλη που προκύπτουν από το έργο για την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον, την οικονομία αλλά και άλλους τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητους σήμερα όπως είναι ο τουρισμός και η εκπαίδευση. «Πρόκειται για μια κατ’ εξοχήν «καθαρή» μονάδα η οποία δεν παράγει ρύπους οι οποίοι είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον, δεν παράγει μεθάνιο ενώ το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα είναι απειροελάχιστο σε σχέση με την ξεπερασμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα ενώ δεδομένου ότι χρησιμοποιεί το υπάρχον περιεχόμενο υγειονομικής ταφής ως καύσιμο, καθαρίζει με αυτό τον τρόπο τις προϋπάρχουσες τοξικές ουσίες. Η συγκεκριμένη μονάδα μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια αποτελεί μία λύση προστιθέμενης αξίας για όλα τα νησιά και πολύ περισσότερο για τη Σαντορίνη, η οποία αντιμετωπίζει εγγενείς δυσκολίες στη διαχείριση απορριμμάτων λόγω της νησιωτικότητας και της εποχικότητας του τουρισμού. Προσφέρει μία «πράσινη» λύση στο χρόνιο πρόβλημα των απορριμμάτων με οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία όπως είναι η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, η τόνωση της απασχόλησης, η δημιουργία κινήτρων για οικοτουρισμό αλλά και για εκπαιδευτικές δραστηριότητες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider