«Το ταμπλό λέει πάντα την αλήθεια και αν ψάξεις την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα βγάλεις πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα», μου είπε κορυφαίος τραπεζίτης.

Και, μετά από το σχετικό ψάξιμο, ανακάλυψα ότι είχε δίκιο. Συγκρίνοντας τις χθεσινές (11/6) κεφαλαιοποιήσεις με αυτές που είχαν από τις αρχές του χρόνου, τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακά.

Το πρώτο από αυτά είναι ότι ο κορονοϊός κυριολεκτικά τις τσάκισε, τουλάχιστον σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης. Από τα σχεδόν 10,5 δισ. ευρώ συνολικής χρηματιστηριακής αξίας στην αρχή του χρόνου, έχουν κατακρημνιστεί στα 4,87 δισ. Δηλαδή σε λιγότερο από έξι μήνες έχασαν πάνω από τη μισή τους χρηματιστηριακή αξία.  

Το δεύτερο έχει να κάνει με την κατάταξη, όπου είχαμε μια ενδιαφέρουσα αλλαγή. Στην πρώτη θέση παραμένει η Eurobank, με κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα 1,446 δισ. ευρώ έναντι 3,409 δισ. ευρώ στην αρχή του έτους. Στη δεύτερη, όμως, σκαρφάλωσε η Εθνική Τράπεζα, με κεφαλαιοποίηση 1,130 δισ. ευρώ έναντι 2,79 δισ. ευρώ, ενώ στην τρίτη βρίσκεται η Alpha Bank με κεφαλαιοποίηση 969,4 εκατ. ευρώ, έναντι 2,95 δισ. ευρώ στην αρχή του έτους. Την τετράδα συμπληρώνει η Τράπεζα Πειραιώς με χρηματιστηριακή αξία 628,8 εκατ. ευρώ, έναντι 1,325 δισ. ευρώ στην αρχή του έτους.

Βέβαια, όπως μου λένε, πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, αλλά μέχρι στιγμής το «ταμείο» είναι αυτό.

The Insider