Το EPS του S&P500 ανέκαμψε στο δ’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς στην ανάλυση της.

Ωστόσο η επέκταση του κοροναϊού και η επίδραση του στην οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2020, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν σε αύξηση 1,2% (από 5,4% στις αρχές του έτους) και πιθανό ενδεχόμενο τη διατήρηση της πτωτικής τάσης.

Για το 2020, η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι είναι αισιόδοξες οι προσδοκίες για αύξηση EPS 7,7% καθώς δεν ενσωματώνουν τις συνέπειες του κοροναϊού στην οικονομική δραστηριότητα. 

Οι εκτιμήσεις της τράπεζας στην τρέχουσα συγκυρία συγκλίνουν σε αμετάβλητο EPS για το 2020 έναντι του 2019 ενώ η πιθανότητα το EPS να μειωθεί το 2020 συγκεντρώνει σημαντικό ποσοστό, με δεδομένο ότι το στατιστικό υπόδειγμα συγκλίνει σε πιθανή μείωση της εταιρικής κερδοφορίας κατά 15,4%.

Η πρόσφατη διόρθωση βελτίωσε τις αποτιμήσεις του S&P500 ωστόσο ο δείκτης εξακολουθεί και διαπραγματεύεται σε υψηλότερα επίπεδα των ιστορικών μέσων όρων. Για να χαρακτηριστούν οι αποτιμήσεις ελκυστικές, μία περαιτέρω διόρθωση του S&P500 θα ήταν επιθυμητή και με δεδομένο ότι δεν έχουν γίνει ακόμα ορατές οι συνέπειες της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στην εταιρική κερδοφορία.

H Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης για να τονώσει την οικονομία, την στιγμή που ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται σε νέα ιστορικά υψηλά, οι δείκτες μόχλευσης βρίσκονται σε υψηλά 17ετίας ενώ οι δείκτες κάλυψης δανειακών υποχρεώσεων υποχωρούν.

Η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι ο S&P 500 στο τέλος του 2020 πιθανόν να διαμορφωθεί στις 2.860 μονάδες, με το εύρος τιμής μεταξύ απαισιόδοξου και αισιόδοξου σεναρίου να διαμορφώνεται από τις 2.590 έως τις 3.250 μονάδες.