Πετρέλαιο θέρμανσης: Το κρύο «θερμαίνει» την αγορά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο θέρμανσης: Το κρύο «θερμαίνει» την αγορά

Μια ιδιότυπη εικόνα παρουσιάζει φέτος η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης καθώς από τη μία πλευρά, πολλά διαμερίσματα και οικίες παραμένουν μόνιμα με τα καλοριφέρ κλειστά και στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις όπως είναι τα θερμαντικά σώματα και τα τζάκια ενώ από την άλλη, όσοι επιμένουν να ζεσταίνονται με τη χρήση πετρελαίου, δείχνουν πιο «θερμοί» να προβούν σε νέες παραγγελίες. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η αγορά εξακολουθεί να χάνει μερίδιο από τη στροφή στο φυσικό αέριο και σε άλλες πιο πρόχειρες λύσεις, καταφέρνει να συντηρηθεί από τις πιο «γενναίες» παραγγελίες που καταγράφονται κατά το φετινό χειμώνα.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου, με την τιμή του να κυμαίνεται στα 1,045 ευρώ το λίτρο, αλλά στην επαρχία και τα νησιά οι καταναλωτές το πληρώνουν αρκετά ακριβότερα. Έτσι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στην Αττική, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 1,072 ευρώ, στην Θεσσαλονίκη στα 1,071 ευρώ, στις Κυκλάδες στα 1,205 ευρώ, στη Σάμο στα 1,168 ευρώ, στο νομό Λασιθίου στα 1,1555 ευρώ και στην Ευρυτανία στα 1,154 ευρώ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι παραγγελίες, οι οποίες αποτελούν και την «τονωτική ένεση» για τις επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών είναι αυξημένες.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς για το 11μηνο (Ιανουάριος-Νοέμβριος 2019), οι πωλήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσαν αύξηση κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 ενώ όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο insider.gr η αγορά κινείται σε καλά επίπεδα, γίνονται αρκετές παραγγελίες, οι οποίες βέβαια λαμβάνουν περαιτέρω ώθηση από την κακοκαιρία. Ενισχυτικά στην αγορά λειτουργούν και τα σενάρια περί μεγάλων ανατιμήσεων λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων με τους καταναλωτές να σπεύδουν να «φουλάρουν».

Παράταση για την προθεσμία αγοράς για όσους έλαβαν επίδομα

Παράταση για την προθεσμία αγοράς για όσους έλαβαν επίδομα δίνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολύνει όσους έχουν λάβει το επίδομα θέρμανσης, αλλά δεν πρόλαβαν να αγοράσουν την απαιτούμενη ποσότητα έως τα τέλη του 2019.

Βασική προϋπόθεση για την είσπραξη του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ήταν οι δικαιούχοι να αγοράσουν ποσότητα αξίας διπλάσιας της επιδότησης έως το τέλος του περασμένου έτους. Η νέα ΚΥΑ θα παρατείνει την προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου. Εάν δεν καταφέρουν να αγοράσουν την απαιτούμενη ποσότητα έως και τη νέα προθεσμία, το ποσό του επιδόματος θα πρέπει να επιστραφεί.

Όπως είναι γνωστό, το επίδομα πετρελαίου –συνολικά 84 εκατ. ευρώ- καταβλήθηκε στο τέλος του 2019 σε περίπου 600.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 100.000 περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider