Αχτσιόγλου για 13η σύνταξη: Τις αποφάσεις θα λάβει ο πρωθυπουργός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αχτσιόγλου για 13η σύνταξη: Τις αποφάσεις θα λάβει ο πρωθυπουργός
«Η επαναφορά της 13ης σύνταξης δεν συνιστά υπόσχεση, αλλά υπό διερεύνηση ζήτημα», ξεκαθάρισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Τη θέση πως «η επαναφορά της 13η σύνταξης είναι μέσα στη συνολική ατζέντα», εξέφρασε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«Η επαναφορά της 13ης σύνταξης είναι μέσα στη συνολική ατζέντα. Πρόκειται για αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός», δήλωσε χαρακτηριστικά νωρίτερα σήμερα η υπουργός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1.

«Εξετάζουμε με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα», εξήγησε η κυρία Αχτσιόγλου, για να ξεκαθαρίσει, ωστόσο, πως δεν πρόκειται για υπόσχεση, αλλά για υπό διερεύνηση ζήτημα.

Αμέσως μετά το Πάσχα η ψήφιση της ρύθμισης των 120 δόσεων

Οι 120 δόσεις «δεν είναι υποθετικό ζήτημα, είναι έτοιμο το νομοσχέδιο και θα ψηφιστεί αμέσως μετά το Πάσχα. Δεν έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, αλλά υπάρχει κούρεμα του χρέους. Κουρεύει τη βασική οφειλή και τις προσαυξήσεις κατά 85%», σημείωσε, στη συνέχεια η υπουργός και αποκάλυψε πως η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων «θα ανοίξει την αμέσως επόμενη μέρα της ψήφισης».

Η Έφη Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε ότι όσοι θα μπουν στη ρύθμιση με σκοπό τη συνταξιοδότηση, θα «λάβουν διαφορετική σύνταξη από αυτούς που έχουν πληρώσει κανονικά τις εισφορές τους».

«Έχει μεγάλη ωφέλεια για αυτούς που είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη», σημείωσε σχετικά, εξηγώντας ότι «θα πάρουν σύνταξη με μικρή παρακράτηση την επόμενη μέρα».

«Θα έρθει και για την Εφορία, όμως δεν είναι στο δικό μου χαρτοφυλάκιο», είπε, ακόμη.

Αναδρομικά

Ερωτηθείσα για το ζήτημα που έχει προκύψει μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ενώ από «το 2012, περιόδους υπουργίας Βρούτση –Κουτρουμάνη, είχαμε περικοπές με πολιτικό πρόστιμο» τώρα χρεώνονται στην ίδια. «Δεν γίνεται να χρεώνονται στην Αχτσιόγλου», είπε.

Και τόνισε ότι «καμία περικοπή δεν έχει γίνει με τον επαναϋπολογισμό», εξηγώντας πως «βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, όλες οι συντάξεις επαναϋπολογίζονται με σύμφωνα με το νέο σύστημα για όλους. Αν η σύνταξη που προκύπτει είναι χαμηλότερη από αυτήν που έπαιρνες το 2016 κρατάς την προηγούμενη, αν όχι το αντίστροφο» και αναφέρθηκε στο ότι «η μέση σύνταξη του ΙΚΑ πριν και μετά το 2016 είναι περίπου στο ίδιο ποσό, του Δημοσίου στο ίδιο ποσό, του ΤΕΒΕ λίγο μειωμένη και το ΟΓΑ πολύ αυξημένη».

Για το κενό που έχει δημιουργηθεί στα αναδρομικά συντάξεων που έχει προκύψει από το καλοκαίρι του 2015 έως και το Μάιο του 2016, απάντησε πως «εξετάζουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθούν τα αναδρομικά». Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών βουλευτών, αφού έχει αποσυρθεί η σχετική διάταξη και κανένας από τους βουλευτές δεν πρόκειται να διεκδικήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider