Χρηματιστήριο: Η Μπήτρος, το ράλι, τα σενάρια, η σχέση με τη ΣΙΔΜΑ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Η Μπήτρος, το ράλι, τα σενάρια, η σχέση με τη ΣΙΔΜΑ

Είναι πιθανό οι προσδοκίες για την προώθηση επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και δια μέσου άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, έστω και… εμμέσως, να «δικαιολογούν» ένα ράλι σε μετοχή περίπου 80% σε βάθος 30 ημερών, 120% από τις γιορτές των Χριστουγέννων και μετά, ή σχεδόν 165% σε επίπεδο τελευταίου τριμήνου; Μήπως το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης του δανεισμού μπορεί να αποτελέσει «δέλεαρ» για το… retail που ανακάλυψε έναν νέο επενδυτικό προορισμό;

Θεωρητικά, όλα μπορούν να συμβούν, αν υπάρχουν τα κατάλληλα «καύσιμα», ή αλλιώς τα κατάλληλα σενάρια που βασίζονται αφενός σε διεργασίες και ζυμώσεις, αφετέρου σε «εκτιμήσεις» της αγοράς. Ο λόγος στην αγορά γίνεται για τη μετοχή της εισηγμένης Μπήτρος, η οποία προ τριμήνου βρίσκονταν στα 0,11 ευρώ, στα τέλη του 2020 «έγραφε» περί τα 0,14 ευρώ και πλέον έφτασε κάπου στα 30 σεντ. Βέβαια, η αντίδραση αυτή της μετοχής που «οδήγησε» την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στα επίπεδα των 4,8 εκατ. ευρώ περίπου, δεν συνοδεύτηκε με τεράστιους τζίρους, αν και σε κάμποσες συνεδριάσεις άλλαξαν χέρια 10, 15 ή 20 χιλιάδες τεμάχια, σημάδι «μόχλευσης» από κάποιους κωδικούς.

Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη μέσα στο 2020 εισέφερε στη ΣΙΔΜΑ το ενεργητικό της θυγατρικής της Μπήτρος Μεταλλουργική, αποκτώντας έτσι το 25% των μετοχών της ΣΙΔΜΑ, σημαντικού «παίκτη» στον κλάδο εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα, με παρουσία και στη Βαλκανική αγορά.

Σημειώνεται ότι η Μπήτρος, πέραν του deal με τη ΣΙΔΜΑ, συνεχίζει να βρίσκεται σε επαφές με τις τράπεζες με θέμα την αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Ενδεχομένως, όπως σημειώνουν στην αγορά, αυτό να περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων αλλά και κούρεμα υποχρεώσεων. Κινήσεις που αν ολοκληρωθούν, εφόσον βέβαια είναι κοντά στις προσδοκίες της εισηγμένης, θα βελτιώσουν τη χρηματοοικονομική της εικόνα, ενώ μένει να φανεί αν η διοίκησή της έχει και άλλα σχέδια ενίσχυσης της εισηγμένης μέσω άλλου τρόπου.

Αυτά βέβαια, είναι σε επίπεδο επαφών και διεργασιών, ενδεχομένως και εκτιμήσεων. Οπότε, αναμένεται η κατάληξη των ζυμώσεων αλλά και το πώς θα τα πάει η εταιρεία στους τομείς δράσης που (ενέργεια κατά βάση σε φωτοβολταϊκά, ακίνητα, αγορά των δομικών έργων και των έργων πολιτικού μηχανικού κ.λπ.). Επί της ουσίας, εάν μέσα στο προσεχές δίμηνο, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, γίνει η αναδιάρθρωση δανείων, τότε η Μπήτρος θα είναι μια επιχείρηση με πιο περιορισμένα έσοδα που όμως θα εξυπηρετεί τον δανεισμό της.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, η συμμετοχή με 25% στη ΣΙΔΜΑ ενδέχεται να φέρει υπεραξίες εφόσον η δεύτερη «κερδίσει» συμβόλαια σε αναπτυξιακά projects, ή αλλιώς, να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες για νέα έργα. Άλλωστε, και αυτή ενισχύθηκε δια της απορρόφησης της μεταλλουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος, στοχεύοντας σε βελτίωση της χρηματοοικονομικής της εικόνας, έχει επίσης σχέδια για αναδιάρθρωση δανείων και προσδοκίες από τις νέες μπίζνες ή τις τιμές των συνθηκών στους κλάδους δράσης αλλά και στα commodities. Να σημειωθεί ότι στα εξεταζόμενα διαστήματα, η μετοχή της ΣΙΔΜΑ είχε και αυτή ανοδική τάση, με +26% σε επίπεδο 30 ημερών ή +60% σε βάθος τριμήνου, αλλά προφανώς κινήθηκε με χαμηλότερες στροφές και με περιορισμένους σχετικά όγκους συναλλαγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider