Τρ. Πειραιώς: Πώς γυρίζει σελίδα μετά την επιτυχημένη ΑΜΚ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Πώς γυρίζει σελίδα μετά την επιτυχημένη ΑΜΚ
Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός δραστικού σχεδίου εξυγίανσης, το οποίο θα οδηγήσει την Τράπεζα σε αύξηση των προ προβλέψεων κερδών κατά περίπου 15% έως το 2024 (προ προβλέψεων κέρδη περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση μεσοπρόθεσμα) και σε διψήφιες αποδόσεις για τους μετόχους.

Την αλλαγή σελίδας για την Τράπεζα Πειραιώς σηματοδότησε η χθεσινή επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, πρώτης τραπεζικής ΑΜΚ που συντελείται από το 2015 και μάλιστα εν μέσω συνθηκών πανδημικής κρίσης.

Παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από τους διεθνείς και τους εγχώριους επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει την κεφαλαιακή της θέση με νέα κεφάλαια 1,38 δις. ευρώ και με μια εμπλουτισμένη και διαφοροποιημένη μετοχική σύνθεση, βάζοντας πλώρη για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου που θα την οδηγήσει σε αύξηση των προ προβλέψεων κερδών κατά περίπου 15% έως το 2024.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί τον καταλύτη που θα οδηγήσει την Τράπεζα στη νέα μέρα. Είναι αυτή που «θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να επιτύχει την κεντρική επιδίωξη να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα, με δυνατή κεφαλαιακή βάση ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου.

Εφεξής, η Τράπεζα Πειραιώς βλέπει μια ελκυστική οικονομική προοπτική, βασισμένη στη διατηρήσιμη κερδοφόρο ανάπτυξη. Και αυτός ο στόχος περνάει μέσα από την υλοποίηση ενός σχεδίου (με τη συμβολική ονομασία Sunrise), μέρος και μοχλός του οποίου είναι η επιτυχής αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Στο σχέδιο αυτό έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης οι διεθνείς επενδυτές που ξαναβάζουν πλέον τις ελληνικές τράπεζες στον «χάρτη». Το σχέδιο περιλαμβάνει:

- Την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες, μέσω της τιτλοποίησης και στη συνέχεια αποαναγνώρισης NPEs συνολικής εκτιμώμενης μεικτής λογιστικής αξίας 19 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων NPEs Phoenix και Vega που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Κάνοντας το επόμενο σημαντικό βήμα στην επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των NPEs, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη υποβάλει αίτηση για την ένταξη στο Πρόγραμμα Ηρακλής της νέας τιτλοποίησης NPEs με κωδική ονομασία Sunrise 1, ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.

- Την ολοκληρωθείσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings, ύψους 1,38 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με άλλες κεφαλαιακές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν απομειώνουν την αξία των μετόχων, συμπεριλαμβανομένης δυνητικής έκδοσης υβριδικού τίτλου Αdditional Tier 1 μέχρι ποσού περίπου 0,6 δισ. ευρώ, έτσι ώστε η σωρευτική κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας να ξεπεράσει τα 2,6 δισ. ευρώ.

- Την υλοποίηση ενός προγράμματος μετασχηματισμού της Τράπεζας, με στόχο την ενίσχυση των κερδών προ προβλέψεων μέσω συντονισμένων ενεργειών ενδυνάμωσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους, με παράλληλη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας της Τράπεζας.

Συνολικά, το σχέδιο του οποίου την υλοποίηση διευκολύνει καταλυτικά η συντελεσθείσα ΑΜΚ, επιτρέπει μεσοπρόθεσμα την αύξηση των προ προβλέψεων κερδών κατά περίπου 15% έως το 2024 μέσω:

- της ενίσχυσης των λειτουργικών εσόδων από νέες, υγιείς δραστηριότητες,

- της αναβάθμισης της προσφοράς των προϊόντων,

- της βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας,

- του ριζικού μετασχηματισμού της βάσης του κόστους με έμφαση στην ψηφιοποίηση,

με σωρευτικό αποτέλεσμα/συμβολή σε προ προβλέψεων κέρδη περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση μεσοπρόθεσμα.

Το παραπάνω αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την ολιστική εξυγίανση του ισολογισμού και με το αποκλιμακωμένο έξοδο προβλέψεων και το μειούμενο κόστος εξυπηρέτησης των NPEs, αναμένεται να αποφέρουν άμεσες αποδόσεις στους μετόχους που θα διαμορφωθούν σε διψήφια επίπεδα μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider