Διαπραγματεύσεις για πλειστηριασμούς και «Γέφυρα 2» θέτουν τα όρια της post Covid προστασίας

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαπραγματεύσεις για πλειστηριασμούς και «Γέφυρα 2» θέτουν τα όρια της post Covid προστασίας
Μέσα από μία πλούσια ατζέντα τραπεζικών θεμάτων («Ηρακλής 2», νόμος ΤΧΣ, ρύθμιση αναβαλλόμενου φόρου, νέος πτωχευτικός νόμος) καθοριστικών για την έκβαση της 9 ης αξιολόγησης, οι πλειστηριασμοί και η «Γέφυρα 2» δίνουν τον τόνο στις σημερινές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Θεσμών. Προδιαγράφονται όρια προστασίας μόνο για συνεπείς και ευάλωτους.

Πλειστηριασμοί και περίμετρος των επιλέξιμων για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» θα δώσουν τον τόνο στις σημερινές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επικεφαλής κυβέρνησης – Θεσμών.

Μέσα από μία πλούσια ατζέντα τραπεζικών θεμάτων («Ηρακλής 2», νόμος ΤΧΣ, ρύθμιση αναβαλλόμενου φόρου, νέος πτωχευτικός νόμος) καθοριστικών για την έκβαση της 9 ης αξιολόγησης της χώρας, οι πλειστηριασμοί και η «Γέφυρα 2» είναι τα θέματα στα οποία πρέπει να επιτευχθεί κοινή γραμμή, με το βλέμμα στην επομένη της πανδημικής κρίσης. Αυτό συνάγεται από τις μέχρι τώρα επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά και από τις επαφές των Θεσμών με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, που τελικά καταλήγουν στο εύρος της προστασίας που πρέπει να παραμείνει όταν η κρίση θα έχει ξεπεραστεί.

Όπως επεσήμαναν και χθες οι τραπεζίτες στη συνάντηση που είχαν με τους Θεσμούς, η προστασία για τους οφειλέτες δεν πρέπει να ανακόψει τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ούτε να καλλιεργήσει κλίμα οριζόντιας «ασυλίας» πληρωμών με πρόσχημα τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αποσαφηνιστούν τα όρια του εύρους και της χρονικής έκτασης της αναστολής των πλειστηριασμών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, παρέχεται τελικά προστασία σε μη πραγματικά ευάλωτους και δημιουργούνται αρνητικές παρενέργειες σε ζωτικής σημασίας για την Οικονομία θέματα, όπως η μείωση των κόκκινων δανείων.

Η μείωση των κόκκινων δανείων είναι ο βασικός παράγοντας για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της δυνατότητάς του να χορηγήσει τα δάνεια που χρειάζεται η Οικονομία για να ανακάμψει. Και δεν είναι τυχαίο που στη χθεσινή συνάντηση με τους τραπεζίτες, οι Θεσμοί έθεσαν το θέμα της πιστωτικής επέκτασης και της βούλησης των τραπεζών να αιμοδοτήσουν με νέα ρευστότητα (και με ανάγκη χείρας βοηθείας από νέα εγγυοδοτικά προγράμματα;) την Οικονομία.

Σημειώνεται ότι η πορεία των κόκκινων δανείων και ο σχεδιασμός για τη μείωσή τους μέσω του «Ηρακλή 2» συζητήθηκε επίσης χθες με τους τραπεζίτες.

Στο θέμα που «καίει», αυτό των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, οι τραπεζίτες τόνισαν ότι δεν τέθηκε θέμα πλειστηριασμών εν μέσω της πανδημικής κρίσης και ούτε έχουν ή μπορούσαν να έχουν εξαγγελθεί τον Μάρτιο, με το ξέσπασμα της πανδημίας, πλειστηριασμοί για να γίνουν στο ξεκίνημα του 2021. Ωστόσο, η καθολική αναστολή πλειστηριασμών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το πρώτο εξάμηνο του 2021, δημιουργεί δυσλειτουργίες σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς περιλαμβάνει και διαδικαστικές πράξεις για την ολοκλήρωση πλειστηριασμών που έχουν ήδη διενεργηθεί ή για την προετοιμασία πλειστηριασμών που δεν θα γίνουν νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.

Όπως τόνισαν οι τραπεζίτες, πλειστηριασμοί που δεν συνδέονται με το πλήγμα από την πανδημική κρίση, πρέπει να δρομολογηθούν. Όπως είπαν, δεν είναι δυνατόν οφειλέτες «κόκκινοι» επί σειρά ετών να διεκδικούν κάλυψη από την «ομπρέλα» προστασίας που ορθά πρέπει να δοθεί σε όσους ήταν συνεπείς και συνεργάσιμοι με τις τράπεζες για την εξυπηρέτηση των δανείων τους και αυτό ανατράπηκε εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

Αισθητά μικρότερη η περίμετρος του «Γέφυρα 2»

Το εύρος της παρεχόμενης προστασίας, απολύτως συνδεδεμένης με τις επιπτώσεις της κρίσης του Covid-19, είναι κάτι που οι Θεσμοί θα θέσουν σήμερα στην κυβέρνηση και για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για την κρατική επιδότηση επιχειρηματικών δανείων.

Το αρχικό σχέδιο διαπραγμάτευσης (πρόταση PwC) που προβλέπει την κάλυψη 222.327 οφειλετών με οφειλές 30,990 δισ. ευρώ, είναι πολύ φιλόδοξο και η περίμετρός του θα ψαλιδιστεί σημαντικά.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 107.843 οφειλέτες με δάνεια 13,606 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, 23.891 οφειλέτες με δάνεια 4,541 δισ. ευρώ σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και 90.594 οφειλέτες με καταγγελμένα δάνεια 12,843 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια περίμετρο ωφελουμένων εκ των οποίων το 48% είναι ενήμεροι και το 41% καταγγελμένοι. Για όλους αυτούς τους οφειλέτες προβλέπεται κρατική επιδότηση 9 ή 12 μηνών, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 948 εκατ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς αναμένεται να καταλήξουν σε μείωση του προϋπολογισμού αυτού στο 1/3 και σε σημαντικά μικρότερη περίμετρο επιλέξιμων δανειοληπτών που θα περιλαμβάνει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές εκ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εκτός προστασίας αναμένεται να βρεθούν και τα καταγγελμένα δάνεια. Και μόνο από την απόρριψη των καταγγελμένων δανείων, η περίμετρος των επιλέξιμων οφειλών θα μειωθεί από τα περίπου 31 δισ. στα 18 δισ. ευρώ και των επιλέξιμων οφειλετών, από τους περίπου 222.000 στους περίπου 131.400. Όσο για τη διάρκεια της κρατικής επιδότησης του προγράμματος αναμένεται να οριστεί στους 9 και όχι στους 12 μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider