Εθνική: Στην Bain έναντι 330 εκατ. ευρώ το κόκκινο χαρτοφυλάκιο «Icon»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική: Στην Bain έναντι 330 εκατ. ευρώ το κόκκινο χαρτοφυλάκιο «Icon»
Το «πακέτο» περιλαμβάνει 2.800 επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ με εξασφαλίσεις αξίας 600 εκατ. ευρώ.

Την υπογραφή της συναλλαγής του Project Icon με την επενδυτική εταιρεία Bain Capital Credit την Παρασκευή 5 Ιουνίου, ανακοίνωσε και επίσημα πλέον, μία εβδομάδα αργότερα, η Εθνική Τράπεζα.

Πρόκειται για μία πώληση χαρτοφυλακίου περίπου 2.800 μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,6 δισ. ευρώ με εξασφαλίσεις αξίας περίπου 0,6 δισ. ευρώ (χωρίς discount). Η τιμή της συναλλαγής ανέρχεται στο 21% του ανεξόφλητου κεφαλαίου, ήτοι σε 330 εκ. ευρώ περίπου. Σημειώνεται επίσης ότι στους όρους της συναλλαγής δεν υφίσταται δανεισμός της Bain Capital Credit από την Εθνική Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης:

Η Εθνική κατάφερε να ολοκληρώσει τη συναλλαγή, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη από το φθινόπωρο του 2019, εν μέσω της πανδημίας του CODIV-19 – είναι η πρώτη συναλλαγή αγοραπωλησίας χαρτοφυλακίου δανείων που ολοκληρώθηκε πανευρωπαϊκά – ενώ όλες οι υπόλοιπες συναλλαγές (στην Ελλάδα και στην Ευρώπη) έχουν «παγώσει».

Τα οφέλη της συναλλαγής είναι πολλαπλά για την Εθνική

Πρώτον, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τον SSM, καταφέρνοντας να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της κατά 5 δισ. ευρώ. το 2019, δηλ. κατά το 1/3 περίπου του συνόλου, γεγονός που ευχαριστεί τόσο την κεντρική τράπεζα όσο και τους επενδυτές.

Δεύτερον, συμφώνησε μία έξυπνη δομή συναλλαγής, η οποία της επιτρέπει να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα της κρίσης του COVID-19 με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε η pre COVID και η μετά COVID επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας να είναι η ίδια.

Σημειώνεται ότι η Bain είχε καταθέσει την αρχική προσφορά για το χαρτοφυλάκιο πριν την έλευση της πανδημίας ενώ η συναλλαγή ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκειά της. Αντίστοιχη δομή προσπαθούν να αντιγράψουν/εφαρμόσουν και άλλες ελληνικές τράπεζες αυτό το διάστημα.

Τρίτον, δίνει το περιθώριο στην τράπεζα να συνεχίσει με τη μεγάλη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί για το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider