Αδιέξοδο στην πρώτη κατοικία – Τι ζητούν οι Θεσμοί

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδιέξοδο στην πρώτη κατοικία – Τι ζητούν οι Θεσμοί
Με τη στάση που τηρούν οι Θεσμοί, το ζήτημα μεταφέρεται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, αναφέρουν οι πηγές με γνώση των διαδικασιών. 

Χωρίς λευκό καπνό ολοκληρώθηκαν αργά εχθές το βράδυ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τους επικεφαλής των Θεσμών σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν στο insider.gr ότι οι δανειστές επιμένουν στη θέση τους να μην δοθεί παράταση στον νόμο 4605/2019 που εκπνέει στο τέλος του μήνα, υποστηρίζοντας ότι «η μόνη λύση για το ιδιωτικό χρέος είναι ο πτωχευτικός κώδικας» και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η χώρα.

Στο αίτημα της κυβέρνησης να υπάρξει πρόνοια για όσους πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, οι Θεσμοί απαντούν θετικά στην προοπτική να δοθεί προστασία μόνο σε αυτή την κατηγορία οφειλετών, ζητούν όμως συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία.

Η διαδικασία της συγκέντρωσης και αξιολόγησης των στοιχείων όμως, τα οποία θα αποτυπώνουν την πραγματική επίπτωση μιας επέκτασης του μέτρου για τους «κορονόπληκτους», απαιτεί εβδομάδες προετοιμασίας από τις τράπεζες και τα τεχνικά κλιμάκια του ΥΠΟΙΚ, καθώς και αρκετό χρόνο ανταλλαγής δεδομένων με τους Θεσμούς.

Η υλοποίηση αυτής της λύσης, βέβαια, προϋποθέτει και προσαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, συνεπώς δεν είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων. «Με αυτή τη στάση των Θεσμών, το ζήτημα μεταφέρεται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο – δεν διαφαίνεται προοπτική επίλυσης σε επίπεδο Υπουργείου», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Παγωμένοι» οι πλειστηριασμοί

Ουσιαστικά, βέβαια, με ΠΝΠ που εκδόθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προβλέπεται πάγωμα των πλειστηριασμών έως τις 10 Μαΐου –ένα μέτρο που αναμένεται να παραταθεί εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι οι «κόκκινοι» οφειλέτες δεν κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους εν μέσω πανδημίας.

Αυτό υποστηρίζουν και οι δανειστές, ότι δηλαδή έχει άτυπα δοθεί παράταση 3 μηνών –μορατόριουμ για πλειστηριασμούς και άτυπη παράταση έως την ψήφιση του πτωχευτικού νόμου τον Ιούνιο. Με αυτόν τον τρόπο, «δείχνουν» τον νέο πτωχευτικό κώδικα στον οποίο υποστηρίζουν ότι πρέπει να ενσωματωθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας για τους κορονοϊοπαθείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider