Στο στόχαστρο των hedge funds Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο στόχαστρο των hedge funds Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank

Στο στόχαστρο υποτιμητικής κερδοσκοπίας από hedge funds φαίνεται να έχουν μπει Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank καθώς οι τράπεζες εισέρχονται στην τελική ευθεία για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Εκμεταλλευόμενοι τον πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα συνδυασμό του reverse split των μετοχών με την διαδικασία του book building (βιβλίο προσφορών) επιχειρούν να «θολώσουν τα νερά» διαδίδοντας ότι οι τρέχουσες τιμές των μετοχών κυρίως για τις δύο αυτές τράπεζες αλλά και σε μικρότερο βαθμό για Eurobank και Πειραιώς, διατηρούνται σε «αφύσικα υψηλά επίπεδα». Συγκρίνοντας μάλιστα τις τιμές στο «ταμπλό» με εκείνες που αναμένεται να προκύψουν από το βιβλίο προσφορών - χωρίς όμως σκοπίμως να λαμβάνουν υπόψιν το reverse split - εκτιμούν ότι οι μετοχές των τραπεζών σήμερα θα έπρεπε να έχουν υποχωρήσει στο 1 με 2 λεπτά αν όχι ακόμη πιο κάτω.

Η πραγματικότητα βέβαια δεν συμπίπτει με τις εκτιμήσεις αυτές. Είναι γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank και της Πειραιώς έχει υποχωρήσει στα 400 εκατ. ευρώ και 260 εκατ. ευρώ αντιστοίχως ενώ περί τα τέλη Οκτωβρίου άγγιζε το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά τόσο η Εθνική όσο και η Alpha Βank έχουν επιδείξει μία πιο ανθεκτική συμπεριφορά με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της πρώτης να διατηρείται ακόμη και σήμερα στα 1,45 δισ. ευρώ και της δεύτερης στα 919 εκατ. ευρώ. Απ΄ ότι φαίνεται κάποιοι επενδυτές είχαν στοιχηματίσει ότι οι τιμές των τραπεζών θα κατακρημνίζονταν εν όψει της τεράστιας αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου με 14 δισ. ευρώ (αν συμπεριληφθεί και η κρατική συμμετοχή με τα μετατρέψιμα ομόλογα). Χάνοντας το εν λόγω στοίχημα ορισμένοι εξ αυτών , πραγματοποιούν μία ύστατη προσπάθεια για να φέρουν την αγορά στα μέτρα τους.

Μέχρι στιγμής η πορεία των μετοχών δείχνει ότι η προσπάθεια αυτή των hedge funds οδηγείται σε αποτυχία. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι ο δρόμος που πρέπει να διανύσουν οι τράπεζες μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση τους είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι Έλληνες τραπεζίτες παραμένουν θεσμικά αισιόδοξοι, ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμικοί επενδυτές ασκούν ισχυρές πιέσεις κατά τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών προκειμένου να αγοράσουν τις νέες μετοχές σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Η προσπάθεια αυτή έχει γίνει αισθητή στην περίπτωση της Τραπεζας Πειραιώς, η οποία την Παρασκευή το απόγευμα ανακοίνωσε ότι μειώνει το ποσό που επιδιώκει να αντλήσει από τους ιδιώτες στα 1,3 δισ. ευρώ από 2,27 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά. Η Τράπεζα επικαλείται σχετική έγκριση που έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό για την μείωση του αρχικού ποσού κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Επιπροσθέτως όπως ανακοίνωσε η τράπεζα το βιβλίο των προσφορών το οποίο άνοιξε με μεγάλες προσδοκίες την προηγούμενη εβδομάδα θα κλείσει την ερχόμενη Τρίτη 17 Νοεμβρίου.

Η Εθνική Τράπεζα η οποία δεν έχει ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία για το κλείσιμο του βιβλίου των προσφορών βρίσκεται αντιμέτωπη με μία εξίσου μεγάλη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,6 δισ. ευρω. Η τράπεζα διαθέτει στα βιβλία της ένα άσσο τη Finansbank, ο οποίος δεν είναι κρυφός για τους επαιόντες. Η τουρκική τράπεζα παρά την υψηλή της κερδοφορία επιβαρύνει τα κεφάλαια της ΕΤΕ (όπως έδειξαν τα stress tests) με περίπου 1 δισ. ευρώ. Επομένως η πώληση της όπως έχει δεσμευτεί η διοίκηση της Εθνικής, θα βελτιώσει αυτομάτως και μάλιστα σημαντικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Τέλος στο στρατόπεδο τόσο της Eurobank όσο και της Αlpha Bank επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο τράπεζες με τη στήριξη των βασικών τους μετόχων θα καταφέρουν να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαίων που ανέδειξαν τα stress tests χωρίς κρατική ενίσχυση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider