Fitch Ratings: Θετικές οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch Ratings: Θετικές οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες
Συνεχίζεται η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Θετικό διατηρεί το outlook για τις ελληνικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην κατεύθυνση εξυγίανσης των assets τους.

Όπως επισημαίνει ο οίκος σε έκθεσή του για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, υπό τον τίτλο «Gloomy Economy, Low Rates Put Pressure on Western European Banks», το θετικό outlook των ελληνικών τραπεζών αντανακλά την πεποίθηση του οίκου ότι, αν και αδύναμα ακόμη, τα πιστωτικά προφίλ τους θα βελτιωθούν το 2020, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων τους.

Πρόοδος στη μείωση των κόκκινων δανείων

Η Fitch χαρακτηρίζει εφικτούς τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια, προειδοποιεί ωστόσο ότι η διαδικασία εκτέλεσης των σχεδίων παραμένει ευάλωτη απέναντι στο οικονομικό περιβάλλον, την αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου και τη διάθεση των επενδυτών για ελληνικά assets.

Αναφερόμενος στο σχέδιο «Ηρακλής», ο οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κάνουν χρήση του, ενώ δεν αποκλείει ότι θα απαιτηθούν και πρόσθετα σχέδια, όπως για παράδειγμα εκείνο που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδας.

Προσοχή σε κεφαλαιακή επάρκεια και κερδοφορία

Σε άλλο σημείο της έκθεσής τους οι αναλυτές της Fitch προειδοποιούν πως τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα απέναντι στα πιθανά σοκ που μπορεί να προκληθούν από την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους.

Για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών ο οίκος προβλέπει διατήρηση των πιέσεων και οριακή μόνο βελτίωση των μεγεθών το 2020 – και αυτό μόνο εάν συγκρατηθούν τα κόστη και αυξηθούν οι δραστηριότητες σε εταιρικό επίπεδο.

Όπως προειδοποιεί η Fitch, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνουν τη χρηματοδοτική τους θέση το 2020, μέσω της τόνωσης της χρηματοδότησής τους από τις αγορές και της συνεχούς εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

Ο οίκος κάνει ειδική αναφορά στο θετικό outlook που δίνει στη Eurobank, εξηγώντας ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά το 2020 και να ξεπεράσει τις άλλες τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider