Συστάθηκε το SPV της Eurobank για μεταφορά 7,5 δισ. κόκκινων δανείων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συστάθηκε το SPV της Eurobank για μεταφορά 7,5 δισ. κόκκινων δανείων
Το δεύτερο 15μερο Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η «τριπλή» συναλλαγή που διαπραγματεύεται η τράπεζα, αφού μαζί με το Cairo θα πωληθεί και το 71% της FPS και -πιθανότατα- και το Pillar.

Συστάθηκε το όχημα ειδικού σκοπού (SPV) της Eurobank, όπου θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δάνεια αβέβαιης είσπραξης 7,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας, το οποίο ανακοινώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2018 και προβλέπει απορρόφηση της Grivalia, υλοποιείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Ένα από τα κρίσιμα στάδια του σχεδίου είναι η σύσταση του SPV όπου θα μεταφερθούν απαιτήσεις σε «βαθύ κόκκινο» λογιστικής αξίας 7 δισ. ευρώ και απαιτήσεις αβέβαιης 0,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα τιτλοποιηθούν και θα πωληθούν σε επενδυτή.

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο φέρει την ονομασία «Cairo» και, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν λίγες μέρες η Eurobank εξασφάλισε το «πράσινο φως» του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) για τη διαστρωμάτωση του Cairo. Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια «φωτογραφία» ολόκληρου του χαρτοφυλακίου, αφού δεν επικεντρώνονται σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις, αλλά συνιστά μια αντιπροσωπευτική «φέτα» αυτού. Το εν λόγω εγχείρημα είναι ακόμη πιο φιλόδοξο για την τράπεζα, αφού συνδέεται με την πώληση της εταιρείας διαχείρισης του ομίλου, FPS, σε ποσοστό 71% σε επενδυτή.

Κατά τη συναλλαγή της τιτλοποίησης, ο επενδυτής θα αποκτήσει τις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης της τιτλοποίησης (mezzanine bonds), ενώ Eurobank θα κρατήσει τις ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior bonds). Στο Cairo, μάλιστα, θα πωληθεί σε επενδυτές μόνο το 30% των mezzanine bonds και το υπόλοιπο ποσοστό θα διανεμηθεί δωρεάν στους μετόχους της Eurobank. Πολύ σημαντικό στοιχείο της συναλλαγή είναι ότι το SPV θα συνάψει συμφωνία παροχής υπηρεσιών (SLA) με την FPS για την επαγγελματική διαχείριση των δανείων της και τη μεγιστοποίηση της αξίας για όλους τους κατόχους τίτλων. Επιπλέον, η «νέα Eurobank» θα συνάψει σύμβαση (SLA) με την FPS για την επαγγελματική διαχείριση των υπολοίπων NPE του ισολογισμού της.

Έως το τέλος Ιουλίου η πώληση Pillar-Cairo-FPS

Το δεύτερο 15μερο Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η «τριπλή» -όπως όλα δείχνουν- πώληση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Eurobank, αφού μαζί με το Cairo θα πωληθεί και το 71% της FPS στον ίδιο στρατηγικό επενδυτή. Η διοίκηση της τράπεζας φαίνεται πως προτιμά το ίδιο fund να αγοράζει και την τιτλοποίηση Pillar ύψους 2 δισ. ευρώ, για την οποία έχουν ήδη κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές.

Η τράπεζα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τρεις προτιμητέους επενδυτές προκειμένου να κατατεθούν βελτιωμένες προσφορές, αλλά και να εξεταστεί το ενδεχόμενο πώλησης όλου του «πακέτου» έως το τέλος του επόμενου μήνα. Με βάση το τίμημα αυτών των συναλλαγών θα τεθεί ο «πήχης» και για τις άλλες τράπεζες που ετοιμάζουν τιτλοποιήσεις ενυπόθηκων δανείων -ιδίως στεγαστικών– καθώς η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα που υλοποιεί τέτοια συναλλαγή. Οι εκτιμήσεις της αγοράς, πάντως, είναι ότι οι τιμές πώλησης θα είναι ικανοποιητικές και η σύνθετη συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και εντός του εύρους τιμών που θέτει η διοίκηση της τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider