Bloomberg: Το τοξικό ελληνικό χρέος είναι ξαφνικά και πάλι «σέξι»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Το τοξικό ελληνικό χρέος είναι ξαφνικά και πάλι «σέξι»
Τι μηνύματα άφησε η διάθεση των επενδυτών για το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς. Οι προοπτικές, το «τσιμπημένο» επιτόκιο και τα ρίσκα.

«Ποιος φανταζόταν πως θα υπήρχε επενδυτική διάθεση για το χρέος των ελληνικών τραπεζών;», διερωτάται το πρακτορείο Bloomberg, αναφερόμενο στην έκδοση ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως επισημαίνει, η Τράπεζα Πειραιώς κατόρθωσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να μην επιλέξει τη λύση των ομολόγων υψηλής εξασφάλισης (senior bonds), αλλά, αντίθετα, επέλεξε να προχωρήσει στην έκδοση χρέους μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt) τύπου Tier 2 (το οποίο βρίσκεται στο μέσον της κλίμακας επικινδυνότητας). Αυτό σημαίνει ότι οι τίτλοι θα υπόκεινται πλήρως στους κανόνες για ενδεχόμενο bail-in, συνεπώς οι κάτοχοι ομολόγων θα πληγούν οικονομικά σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζας.

Ενώ η τράπεζα ενισχύει την κεφαλαιακή της επάρκεια, αφαιρώντας βάρη επισφαλών δανείων και πωλώντας στοιχεία ενεργητικού, η έκδοση αυτή θα συμβάλλει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πέρυσι, η ΕΚΤ ζήτησε από την Τράπεζα Πειραιώς να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδίου ανάκαμψης.

Από την έκδοση του ομολόγου δεκαετούς διάρκειας, η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε ποσό ύψους 400 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 9,75%. Το επιτόκιο αυτό – το οποίο είναι αναμφίβολα «τσιμπημένο» - είναι μεν ελκυστικό προς τους επενδυτές, κουβαλάει δε σημαντικούς κινδύνους. Και αυτό γιατί, η καταβολή τόσο υψηλού επιτοκίου στους κατόχους ομολόγων θα είναι σίγουρα ένα βαρύ φορτίο για την δραστηριότητα της τράπεζας.

«Πράγματι, το εν λόγω deal θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβολικά επίφοβο για τους πιο προσεκτικούς επενδυτές (ανεξαρτήτως του συνωστισμού των hedge funds). Το ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βυθίζονται, δεν σημαίνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος μειώνεται ισόποσα. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό το θέμα απευθύνεται αποκλειστικά στους ειδικούς στα τραπεζικά κεφάλαια, ωστόσο υπάρχει πάντα ένα deal που διαδραματίζει ρόλο «διορθωτή» έναντι του υπερβολικού ενθουσιασμού της αγοράς για τα απρόβλεπτα και πιο επικίνδυνα assets.

Η προσφορά θα ήταν αδιανόητη πριν από έναν χρόνο και έρχεται μετά την παρατεταμένη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με εκείνη του πενταετούς να βρίσκεται κάτω από την αντίστοιχη του ιταλικού, καθώς και μετά το εξαμηνιαίο ράλι στην τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς από τον Φεβρουάριο.

«Βοηθητικό στοιχείο θεωρείται και η αναμενόμενη νίκη του φιλοεπιχειρηματικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου. Για την Τράπεζα Πειραιώς, είχε νόημα να ‘χτυπήσει’ τώρα και γι’ αυτό η ζήτηση για την έκδοση ήταν υπερδιπλάσια της προσφοράς», καταλήγει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider