BACKSTORY

Μια νέα πραγματικότητα - Σημαντικές ευκαιρίες - Η Ευρώπη σε πρώτο πλάνο

22-12-2025 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μια νέα πραγματικότητα - Σημαντικές ευκαιρίες - Η Ευρώπη σε πρώτο πλάνο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μια καινούρια πραγματικότητα

Μια νέα πραγματικότητα αναμένεται να επικρατήσει σε ό,τι αφορά το Euronext για τη χρηματιστηριακή αγορά τόσο λόγω ενός διευρυμένου ωραρίου εργασίας που αναμένεται πως θα λάβει χώρα όσο και επειδή τα κόστη για τις χρηματιστηριακές εταιρείες θα ανέβουν αρκετά. Έτσι θα παρακολουθήσουμε μια συγκέντρωση της αγοράς το επόμενο χρονικό διάστημα, υπό την ομπρέλα τραπεζικών ομίλων (ήδη είδαμε την πρόσφατη κίνηση της Credia) είτε με συνασπισμό μικρότερων εταιρειών για να αντιμετωπίσουν τα κόστη.

Νέες κορυφές

Κορυφή χτύπησε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων από ηλεκτρονικές παραγγελίες και ανήλθε σε 36,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέγεθος, που αποτυπώνει την αυξανόμενη εξάρτηση των επιχειρήσεων από το ψηφιακό εμπόριο και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Η έρευνα κάλυψε σχεδόν 48.000 επιχειρήσεις με τουλάχιστον 10 εργαζόμενους, συνολικού κύκλου εργασιών 380,8 δισ. ευρώ, δείχνοντας ότι περίπου μία στις τέσσερις εταιρείες (25,8%) δέχθηκε παραγγελίες ηλεκτρονικά, είτε μέσω ιστοσελίδων και εφαρμογών είτε μέσω συστημάτων τύπου EDI.

Αν και το ποσοστό του 9,5% στον συνολικό κύκλο εργασιών φαίνεται μετριοπαθές, η τάση είναι σαφής: το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο, επηρεάζοντας όχι μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και μικρομεσαίες που επενδύουν σε ψηφιακές υποδομές. Η προσαρμογή σε αυτές τις τεχνολογίες δεν είναι πλέον προαιρετική· αποτελεί βασικό στοιχείο επιβίωσης και ανταγωνιστικότητας στην ελληνική αγορά.

Σημαντικές ευκαιρίες

Οι αναλύσεις των μεγαλύτερων διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες συμφωνούν στο ότι ο κλάδος μπαίνει στη νέα χρονιά με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, ξεκάθαρη στρατηγική και μετοχές που συνεχίζουν να προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Παρά τη σημαντική άνοδο που έχουν καταγράψει οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά τους αντίστοιχα, κάτι που δείχνει ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες παραμένουν ζωντανές.

Η Ευρώπη σε πρώτο πλάνο

Έχω την εντύπωση ότι η Ευρώπη Holdings θα είναι από τις μετοχές που θα μας απασχολήσουν θετικά από την επόμενη χρονιά. Ο κύκλος της αναδιάρθρωσης με πωλήσεις ακινήτων αλλά και κεφαλαιακή ενίσχυση έχει κλείσει, το ταμείο είναι μεγάλο στον ασφαλιστικό κλάδο υπάρχουν ευκαιρίες και έρχεται η ώρα των κινήσεων. Από αυτά που ακούω και καταλαβαίνω θα πρέπει να έχουμε τα πρώτα βήματα εντός του Ιανουαρίου.

Το κουβάρι της συμμετοχής

Ούτε μια ούτε αλλά τριάντα είναι οι εταιρίες που συνθέτουν τη συμμετοχή της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank και αυτό το μάθαμε λόγω της συγχώνευσης. Και αυτό έχει το ενδιαφέρον του γιατί μπορεί ο κάθε ένας να καταλάβει ότι με μετακομίσεις ποσοστών μπορεί να προκύπτουν κέρδη ή ζημίες αντίστοιχα ανάλογα με τη στρατηγική της Fairfax. Βέβαια αυτό αφορά στους μετόχους των Καναδών αλλά έχει το ενδιαφέρον του ότι η μεγαλύτερη θέση είναι σε αντασφαλιστική εταιρία του ομίλου Fairfax.

Οι επιδοτήσεις για ανακαινίσεις

Ένα από τα προαναγγελθέντα προγράμματα αφορά πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών που έρχεται το 2026 που θα καλύπτει έως και 90% της δαπάνης με επιδότηση που θα φτάνει τα 36.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εισοδηματικό όριο για συμμετοχή ορίζεται στα 35.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα καλύπτει ανάγκες ανακαίνισης και ήπιες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών και τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης, μέσα από την αναβάθμιση κατά προτεραιότητα παλαιών και κλειστών ακινήτων. Μάλιστα, ένα μικρό ποσοστό θα αφορά και ιδιοκατοικούμενα σπίτια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για τoν κίνδυνο για την υγεία από το ανακυκλωμένο πλαστικό των συσκευασιών τροφίμων

23:45

Κροατία: Ο πρώην διευθυντής του σημαντικότερου δρυμού της χώρας κατηγορείται για λαθροθηρία

23:27

Αίτημα του ΠΑΣΟΚ για ακρόαση στη Βουλή του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και του διοικητή της ΕΥΠ

23:22

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 - Nasdaq καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να ιντριγκάρει

23:00

Ζελένσκι: Η Ρωσία έπληξε 23 φορές σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας

22:46

ΗΠΑ: Ο Βανς διαπιστώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν

22:38

Αποχωρεί η FedEx από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

22:20

Πιέσεις για το πετρέλαιο με βλέμμα σε επιτόκια και Τραμπ - Σι

22:08

Τέλος εποχής για τον Πάουελ - Νέος πρόεδρος της Fed ο Κέβιν Γουόρς

21:59

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο

21:56

Επίσκεψη στο Πεκίνο: Ο Τραμπ φέρνει CEOs, αλλά ο Σι κρατά τον πραγματικό μοχλό ισχύος

21:37

Ο Αραγτσί ζητά την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων Ιρανών που συνελήφθησαν στο Κουβέιτ

21:20

Πολύωρη μυστική συνάντηση Νετανιάχου με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

21:10

Noval Property: Μέρισμα 0,07 ευρώ για το 2025 - Καταβολή στις 26 Ιουνίου

20:56

Η Γερουσία απέρριψε και πάλι την πρόταση αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράν

20:49

Κώτσηρας: Ενίσχυση της διαφάνειας και αποτελεσματικότητας του φορολογικού πλαισίου

20:44

Στάρμερ: Θα δώσω τη μάχη εάν κινηθεί η διαδικασία αμφισβήτησης της ηγεσίας μου

20:33

L’ Oreal Hellas: 89 χρόνια ιστορίας, 13.200 κωδικοί προϊόντων ομορφιάς και ένα μεγάλο αποτύπωμα

20:23

Βρετανία: Έρευνα στον Νάιτζελ Φαράζ για μη δηλωμένο δώρο αξίας 5 εκατ. λιρών

20:13

Δένδιας: «Η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα είναι αναπόσταστο κομμάτι της ταυτότητας της Ελλάδας»

20:03

Νικολά Σαρκοζί: Εισαγγελική πρόταση για επταετή φυλάκιση και πρόστιμο 300.000 ευρώ

19:53

Ταχιάος για «Έξυπνες Γέφυρες Περιφερειών»: Ολοκλήρωση στα χρονικά όρια του Ταμείου Ανάκαμψης

19:44

Παραιτήθηκε από τη ΝΔ η Ιωάννα Γκελεστάθη

19:34

ΟΟΣΑ: «Χρυσή» η Ελλάδα στην αύξηση του εισοδήματος νοικοκυριών στο δ' τετράμηνο του 2025

19:30

Orilina Properties: Έναρξη προγράμματος αγοράς έως 700.000 ιδίων μετοχών

19:20

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις με φόντο τις αναταράξεις στην Βρετανία

19:08

TUI: Ελλάδα και Ισπανία ευνοημένες από τις κρατήσεις «της τελευταίας στιγμής»

18:53

Ζελένκσι: Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 800 drones την ημέρα επίσκεψης Τραμπ στην Κίνα

18:50

ΕΕ: Νέα δικαιώματα για τους επιβάτες και ενιαίο εισιτήριο για σιδηροδρομικά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη

18:42

Η Σλοβακία κλείνει τα σύνορά της με την Ουκρανία