Το «στοίχημα» των τραπεζιτών στη Νέα Υόρκη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «στοίχημα» των τραπεζιτών στη Νέα Υόρκη
Το Συνέδριο «Invest in Greece» είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ζυμώσεις και μια πρώτη αποτίμηση των σχεδίων για ταχύτερη επίλυση του «γόρδιου δεσμού» των κόκκινων δανείων.

Τραπεζίτες, εφοπλιστές, επιχειρηματίες από τους κορυφαίες κλάδους της χώρας συνοδεύουν τους υπουργούς και, φυσικά, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο ετήσιο ραντεβού με Αμερικανούς επενδυτές που πραγματοποιείται σήμερα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του 20ού Συνεδρίου «Invest in Greece».

Σε μια υπερπλήρη ατζέντα πάνελ και ομιλιών, η οποία ξεκινά στις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) σήμερα, Δευτέρα, και ολοκληρώνεται μετά τη 1 το πρωί, κυβέρνηση και εισηγμένες επιχειρήσεις θα επιχειρήσουν να πείσουν τα διεθνή funds ότι η χώρα έχει βγει οριστικά από τα μνημόνια επιδιώκοντας ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δύο πάνελ επανδρώνουν οι τραπεζίτες στο Συνέδριο, σε μια τιτάνια προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να επιδείξουν εξωστρέφεια και να μεταφέρουν αισιόδοξα μηνύματα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στις αποσκευές τους οι τραπεζίτες έχουν, αυτή τη φορά, τρία ισχυρά όπλα: τα σχέδια ταχύτερης εξυγίανσης του κλάδου που έχουν παρουσιάσει το ΤΧΣ, η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και αυτό που ανακοίνωσε η Eurobank με συγχώνευση με τη Grivalia και δημιουργία SPV.

Το επενδυτικό συνέδριο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ζυμώσεις και μια πρώτη αποτίμηση των σχεδίων για ταχύτερη επίληση του «γόρδιου δεσμού» των κόκκινων δανείων που ταλανίζουν τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, αλλά και την οικονομία γενικότερα. Σημειώνεται ότι στο αντίστοιχο επενδυτικό φόρουμ που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο, η ανησυχία των επενδυτών για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τα δυσθεώρητα NPEs έριξαν βαριά σκιά πάνω από τις επενδυτικές προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ του insider.gr. Το βαρύ κλίμα που επικρατούσε τότε ήρθε να αποτυπωθεί λίγες εβδομάδες αργότερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό με τα πιο ζοφερά χρώματα.

Εκτός από τη χρονική στιγμή που είναι καθοριστικής σημασίας, στη Νέα Υόρκη θα βρεθούν και αρμόδια στελέχη των Θεσμών. Εκτός από τα τραπεζικά στελέχη, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από τις διευθύνσεις διαχείρισης κόκκινων δανείων, τις προσπάθειες συνδράμουν και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών οργάνων και εποπτικών αρχών, όπως ο Φρανσκέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ, ο Μπομπ Τραα από το ΔΝΤ και ο Ντεκλάν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε πάνελ του συνεδρίου συμμετέχει και η Σαμπίνα Τζιούρμαν από την EBRD.

Από τις διοικήσεις των τραπεζών, θα παρευρεθούν σε κορυφαίο επίπεδο ο Παύλος Μυλωνάς από την Εθνική Τράπεζα, ο Χρήστος Μεγάλου από την Τράπεζα Πειραιώς, ο Νικόλαος Καραμούζης από τη Eurobank –και ως πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ενώ το παρών θα δώσει και ο Μάρτιν Τζούρντα, CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Από τη «στρατιά» των στελεχών που χειρίζονται τα κόκκινα δάνεια, στη Νέα Υόρκη ταξίδεψαν ο Γιώργος Γεωργακόπουλος από την Τράπεζα Πειραιώς, ο Θοδωρής Αθανασόπουλος από την Alpha Bank και ο Αρτέμης Θεοδωρίδης από την Alpha Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider