Με νέα ενισχυμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε κάθε στάδιο του ταξιδιού ξεκινά τις πτήσεις για ακόμα περισσότερους προορισμούς η AEGEAN ,ανταποκρινόμενη στα νέα ταξιδιωτικά δεδομένα, που διαμορφώνονται λόγω του COVID-19 και στις υποχρεώσεις τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις αεροπορικές  μετακινήσεις που ανακοινώθηκαν.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, στο πλαίσιο της διασφάλισης της υγείας επιβατών κι εργαζομένων άλλαξε τις διαδικασίες επιβίβασης, πρόσβασης κι εξυπηρέτησης εντός αεροσκάφους καθώς και τις διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης των αεροσκαφών.

Για το λόγο αυτό από εδώ και στο εξής στις πτήσεις ισχύουν τα παρακάτω:

  • Η χρήση μάσκας έχει ήδη γίνει υποχρεωτική τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα πληρώματα της AEGEAN
  • Στο εξής θα επιτρέπεται η μεταφορά στην καμπίνα μόνο μιας χειραποσκευής ή ενός προσωπικού αντικειμένου.
  • Θα διατηρούνται πλέον 3 σειρές καθισμάτων κενές για τη δυνατότητα απομόνωσης πιθανού συμπτωματικού επιβάτη.
  • Για την αποφυγή συνωστισμού και την ελαχιστοποίηση των επαφών, όπως προβλέπουν και τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, έχουν ήδη τοποθετηθεί, σε εκδοτήρια και ελεγκτήρια εισιτηρίων ειδικά διαχωριστικά.
  • Η επιβίβαση στο αεροσκάφος θα γίνεται τμηματικά και οι επιβάτες θα επιδεικνύουν ανέπαφα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και θα σαρώνουν μόνοι τους στους ειδικούς οπτικούς αναγνώστες την κάρτα επιβίβασης
  • Παράλληλα η εταιρεία συνιστά κι ενθαρρύνει τους επιβάτες να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών και ανέπαφων υπηρεσιών, πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα καθαρισμού που εφαρμόζονται, σημειώνεται ότι ήδη από την έναρξη της πανδημίας έχουν ενισχυθεί οι τακτικοί καθαρισμοί των αεροσκαφών μεταξύ όλων των πτήσεων και έχουν εντατικοποιηθεί οι διαδικασίες απολύμανσης, ενώ  το σύστημα ανακύκλωσης αέρα στα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένο με φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air) και ο αέρας, ανανεώνεται διαρκώς, εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τα φίλτρα HEPA αιχμαλωτίζουν πάνω από το 99% των βακτηρίων και ιών.

Οι νέες αυτές διαδικασίες, σε συνδυασμό με τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθίστανται αναγκαίες για να εξασφαλισθεί η προστασία επιβατών και πληρωμάτων, η επανεκκίνηση του αεροπορικού ταξιδιού, και η διασφάλιση της εθνικής προσπά

Να υπενθυμίσουμε ότι η AEGEAN και η θυγατρική της, Olympic Air, μετέφεραν 15 εκατομμύρια επιβάτες το 2019.  Έως και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, το πρόγραμμα δρομολογίων για το 2020, κάλυπτε ένα δίκτυο 155 προορισμών, 124 εξωτερικού και 31 εσωτερικού σε 44 χώρες. Όπως έχει ανακοινώσει η αεροπορική εταιρεία, ήδη από τις 18 Μαΐου, έχει ενισχύσει τα δρομολόγια προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη ενώ από σήμερα ενισχύει και τα δρομολόγια προς Ρόδο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και τους υπολοίπους προορισμούς του δικτύου εσωτερικού. Επίσης, σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα προχωρήσει και στην επανέναρξη διασύνδεσης με μερικούς βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, από την Αθήνα προς Μόναχο, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη και Γενεύη, ενώ θα αυξήσει τις πτήσεις προς τις Βρυξέλλες, το μοναδικό προορισμό εξωτερικού που έως σήμερα δεν είχε ανασταλεί

Σε όλη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές λόγω της πανδημίας του COVID-19, η AEGEAN διατήρησε τη διασύνδεση με όλους τους προορισμούς στο εσωτερικό της χώρας σε περιορισμένες συχνότητες, με σκοπό τη συνδρομή στην ειδική μετακίνηση προσώπων και αναγκαίων υλικών για κάλυψη των βασικών αναγκών. Επιπλέον, διατηρήθηκε επίσης και ένας μικρός αριθμός εβδομαδιαίων πτήσεων από Αθήνα προς Βρυξέλλες, για λόγους διατήρησης της συνδεσιμότητας της χώρας με το διοικητικό κέντρο της ΕΕ.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο πραγματοποίησε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ένα μεγάλο αριθμό δωρεάν ανθρωπιστικών πτήσεων (cargo) για τη μεταφορά υγειονομικού υλικού από την Κίνα και άλλες χώρες παραγωγής προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και πτήσεις επαναπατρισμού πληθυσμών από διάφορους διεθνείς προορισμούς.

Έως το τέλος του έτους, οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται με 65 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και των πρώτων 6 αεροσκαφών τύπου Airbus της οικογένειας A320/321neo, που αναμένονται κατά το πρώτο εξάμηνο, καθιστώντας το στόλο έναν από τους νεότερους στην Ευρώπη.