Kέντρο καινοτομίας με έμφαση στην τηλεϊατρική στήνει η Vodafone στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kέντρο καινοτομίας με έμφαση στην τηλεϊατρική στήνει η Vodafone στην Ελλάδα

Τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας που θα εστιάζει στο Internet of Things και συγκεκριμένα σε
εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας (e-health), μέσω της ελληνικής θυγατρικής εταιρείας Vodafone Innovus, ανακοίνωσαν σήμερα σε διαδικτυακή εκδήλωση η διευθύνουσα σύμβουλος Ευρώπης του ομίλου Vodafone Serpil Timuray και ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Greece Χάρης Μπρουμίδης.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας για τον Όμιλο, η οποία αποκτά πρόσθετο συμβολισμό στην τρέχουσα συγκυρία που βιώνουν τα συστήματα υγείας, αλλά και οι οικονομίες παγκοσμίως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρουμίδης προσθέτοντας ότι η εν λόγω κίνηση αποτελεί ξεκάθαρη «ψήφο εμπιστοσύνης» του Vodafone Group στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με όχημα τις ψηφιακές τεχνολογίες και παρά την εκτεταμένη κρίση, αλλά και στην ομάδα της Vodafone Greece.

«Πιστεύουμε στην Ελλάδα, στην ανάκαμψή της και στις δυνατότητες των ανθρώπων της» ανέφερε άλλωστε κι από πλευράς της, η διευθύνουσα σύμβουλος Ευρώπης του ομίλου Vodafone, Serpil Timuray εξηγώντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα στην οποία ο όμιλος επενδύει με συνέπεια εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες».

Στόχος του γκρουπ αλλά και της συγκεκριμένης επένδυσης, όπως διευκρινίστηκε από τα στελέχη του ομίλου, είναι να συμβάλλει στη δημιουργία της μεγαλύτερης γκάμας ολοκληρωμένων ΙοΤ λύσεων στην αγορά, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι στον μετά την πανδημία κόσμο, όλοι θα έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες, που θα βελτιώσουν τις ζωές μας, όπως η Υγεία» συμπλήρωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος.

Να σημειωθεί ότι η Vodafone Innovus, που ιδρύθηκε το 2004 στην Αθήνα και αποτελεί πλήρως θυγατρική εταιρία της Vodafone από το 2012, υπήρξε η πρώτη εξαγορά startup από τον όμιλο Vodafone και η πρώτη εταιρεία πίσω από την οποία στοιχήθηκε η στρατηγική ΙοΤ του ομίλου υπό την έννοια του παρόχου ολοκληρωμένων λύσεων ΙοΤ. Με σταθερή προσήλωση στην καινοτομία μέσω της ανάπτυξης προηγμένων λύσεων, η Vodafone Innovus αναγνωρίζεται πλέον από αναλυτές της αγοράς ως ένας σημαντικός συνεργάτης του Vodafone Business IoT, το οποίο διασυνδέει περισσότερες από 110 εκατ. συσκευές ΙοΤ διεθνώς.

Μάλιστα αποτελεί έναν από λίγους παρόχους ΙοΤ στην αγορά που εξασφαλίζει την αδιάλειπτη και καθολική παροχή υπηρεσίας μέσω αφενός της διαλειτουργικότητας με οποιαδήποτε συσκευή και αφετέρου της υψηλής ασφάλειας.

Όσο για την πλατφόρμα της Vodafone Innovus, εξασφαλίζει τεχνολογική ουδετερότητα (agnostic), μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε «dummy» συσκευή σε «έξυπνη» και να χειριστεί από απόσταση χιλιάδες
συσκευές και assets, προσφέροντας επιχειρησιακή αξία στα δεδομένα που παράγονται μέσω του ΙοΤ, και αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στην αγορά οι επιχειρήσεις σήμερα.

Έμφαση στον κλάδο της υγείας και στα logistics

Μέσω του κέντρου έρευνας και καινοτομίας η Vodafone Innovus θα επικεντρωθεί αρχικά σε δύο τομείς στον κλάδο της υγείας και στα logistics εστιάζοντας στις τεράστιες ευκαιρίες που δημιουργεί η ψηφιοποίηση και των δύο κλάδων η οποία επιταχύνεται ενόψει πανδημίας.

Συγκεκριμένα έχει αναπτύξει ήδη μια εφαρμογή τηλεϊατρικής, η οποία είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα και τέλη του ερχόμενου Μαρτίου θα καταστεί διαθέσιμη στο εξωτερικό. Η ΙοΤ λύση Vodafone Remote healthcare, αποτελεί μια προηγμένη διασυνδεδεμένη υπηρεσίας eHealth που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων και την ιατρική συμβουλευτική ανάμεσα σε ασθενή και γιατρό από απόσταση, κάτι σαν ένα ψηφιακό ιατρικό βαλιτσάκι, που αξιοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία του Προγράμματος Τηλεϊατρικής Vodafone παρέχοντας δωρεάν προληπτικές υπηρεσίες υγείας. Να υπενθυμίσουμε ότι το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone, υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone για 14η συνεχή χρονιά σε 100 απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής της Υγείας και η εταιρεία Vidavo.

Το δεύτερο προϊόν τη διεθνή ανάπτυξη του οποίου θα αναλάβει η Vodafone Innovus ονομάζεται Coolio, και επί της ουσίας πηγαίνει την IoT λύση Vodafone connected cabinets στην επόμενη ημέρα, κάνοντάς ακόμη πιο μικρή, πιο καινοτόμα και πιο απλή, με στόχο να διατεθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Επί της ουσίας το Coolio επιτρέπει την, από απόσταση, παρακολούθηση μιας σειράς μετρήσεων, όπως η θερμοκρασία, το βάρος του προϊόντος και η παροχή ανωνυμοποιημένων στοιχείων για την επισκεψιμότητα. Η παρακολούθηση της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει της διανομής των εμβολίων για τον Covid-19 τα οποία απαιτούν συντήρηση και διαμεταφορά σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας κέντρου καινοτομίας διευκρινίστηκε ότι η Innovus θα ενισχύσει δυνητικά το εργατικό της δυναμικό, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνιστεί ο αριθμός ή ο χρονικός ορίζοντας της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Όπως όμως εκτίμησαν τα στελέχη της το ΙοΤ, το 5G και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέψουν στη Vodafone Innovus να δημιουργήσει ακόμη πιο σύνθετες υπηρεσίες, οι οποίες θα έρθουν να ενδυναμώσουν τις επιχειρήσεις, αυτοματοποιώντας εργασίες ρουτίνας, απελευθερώνοντας σπάνιους πόρους και οδηγώντας σε βέλτιστη επιχειρησιακή λειτουργία. Να θυμίσουμε ότι η Vodafone Greece απασχολεί σήμερα 650 εργαζόμενους στα δίκτυα και τις ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ το προσωπικό της Vodafone Innovus απαριθμεί 80 άτομα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider