Οι πωλήσεις των 5G smartphones θα οκταπλασιαστούν μέχρι το 2021

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πωλήσεις των 5G smartphones θα οκταπλασιαστούν μέχρι το 2021
Καταλύτης για την παγκόσμια αγορά smartphones η τεχνολογία του 5G

Την προσδοκώμενη εδώ και καιρό άνοδο στην αγορά των smartphone, η οποία παρουσιάζει έντονα σημάδια κόπωσης αναμένεται να φέρει η τεχνολογία του 5G, με τις πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων που υποστηρίζουν δίκτυα πέμπτης γενιάς να υπολογίζεται ότι θα οκταπλασιαστούν έως το 2021.

Αρχής γενομένης από το 2020 η 5η γενιά κινητών επικοινωνιών αναμένεται να αναζωογονήσει τις πωλήσεις «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Ειδικότερα την τρέχουσα χρονιά η αγορά των 5G κινητών υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 231 εκατ. συσκευών, έναντι πωλήσεων μόλις 29 εκατ. συσκευών το 2019 ενώ την επόμενη χρονιά οι πωλήσεις των 5G smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να διπλασιαστούν.

Αποκλιμάκωση των τιμών

Την σταθερά ανοδική πορεία των συσκευών θα ωθήσει και η αποκλιμάκωση των τιμών διάθεσης, η οποία αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 700 - 800 δολαρίων μέσα στην επόμενη διετία κάνοντας τις συσκευές πιο προσιτές σε ευρύτερα καταναλωτικά κοινά.

Ωστόσο οι πωλήσεις των smartphones είναι μόνο ένας τομέας της ψηφιακής τεχνολογίας τον οποίο θα ευνοήσει η τεχνολογία του διείσδυση 5G, εξηγούν οι αναλυτές της Omdia (Ovum, Heavy Reading και Tractica). «Η αυξανόμενη διείσδυση του 5G θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια σειρά από τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας. Για παράδειγμα, το 5G υπολογίζεται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI)», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Κατ' επέκταση, σύμφωνα με τους ίδιους, τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς ΑΙ αναμένεται να εκτοξευθούν στα 827 δισ. δολάρια το 2025. Έως τότε, υπολογίζεται ότι δύο στα τρία smartphones θα έχουν ενσωματωμένες δυνατότητες, που στηρίζονται στο AI. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα παγκόσμια έσοδα από τις πωλήσεις smartphones με δυνατότητες ΑΙ θα αυξηθούν στα 378 δισ. δολάρια το 2025, από μόλις 29 δισ. δολάρια το 2017.

Ισχυρό αντίκτυπο αναμένεται να έχει το 5G και στην αγορά του online gaming και των esports, με τα έσοδα από τις σχετικές υπηρεσίες να υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 2,6 δισ. δολάρια έως το 2024. Σύμφωνα με την Omdia οι κάτοχοι των δικαιωμάτων αθλητικών διοργανώσεων θα συνεργαστούν με τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για να λανσάρουν συνδυαστικές υπηρεσίες 5G και live sports events.

Τέλος, σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή του 5G και στο οικοσύστημα του mobility στον επιχειρηματικό τομέα. Οι συνδέσεις 5G για επαγγελματική χρήση εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 175 εκατ. το 2024, από μόλις 500.000 το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ευρύ φάσμα κλάδων επενδύει, ήδη, σε ιδιωτικά δίκτυα 5G. Περίπου το 40% των ανακοινώσεων για εγκαταστάσεις δικτύων 5G σε επιχειρήσεις αφορούν τον τομέα της μεταποίησης, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι των μεταφορών και των logistics.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider