Γιγαντομαχία 870 εκατ. ευρώ στο πολύ γρήγορο Internet

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιγαντομαχία 870 εκατ. ευρώ στο πολύ γρήγορο Internet
Το UFBB αφορά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, δημιουργεί περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps.

Εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ενέργειας και κατασκευαστικές δήλωσαν ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ύψους 870 εκατ. ευρώ, που αφορά στη δημιουργία δικτύου υψηλών ταχυτήτων (Ultra Fast Broadband) με οπτικές ίνες.

Το έργο έχει ως στόχο να δημιουργήσει δίκτυα οπτικών ινών, ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps και μέχρι 1 Gbps σε περιοχές της χώρας και κυρίως στην επαρχία όπου έχουν μείνει εκτός του σχεδιασμού των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Στη διαδικασία που «τρέχει» το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσήλθαν οι ι μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, ΟΤΕ, Vodafone και Wind, οι εταιρείες Grid Telecom (ΑΔΜΗΕ) και Oman Fiber Optic, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και οι κατασκευαστικές Ιντρακάτ, Αβαξ, Μυτιληναίος.

Οι παραπάνω εταιρείες θα συμμετάσχουν στη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, βάσει του οποίου θα καθοριστεί η τελική μορφή των προσφορών. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων πως οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δημιουργήσουν και κοινά σχήματα μεταξύ τους ή ακόμη και με εταιρείες που δεν συμμετείχαν στην πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το έργο υποδιαιρείται σε 7 τμήματα (lots) ενώ ο μέγιστος αριθμός τμημάτων που μπορούν να ανατεθούν σε έναν προσφέροντα είναι τρία με τους προεπιλεγέντες ωστόσο να υποχρεούνται να υποβάλουν προσφορά για το σύνολό τους.

Το UFBB αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα σήμερα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη. Έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση. Το UFBB αφορά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, δημιουργεί περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps και περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τη δημιουργία της «Κοινωνίας του Gigabit».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider