Πόσο κοστίζει η ενοικίαση εξοχικής κατοικίας τον Αύγουστο

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο κοστίζει η ενοικίαση εξοχικής κατοικίας τον Αύγουστο
Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στις εξοχικές κατοικίες αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι. Πού κυμαίνονται οι τιμές σε όλη την Ελλάδα και τι αναμένεται ως το τέλος της τουριστικής σεζόν.

Σε μεγάλους «πρωταγωνιστές» του εφετινού καλοκαιριού αναδεικνύονται οι εξοχικές κατοικίες ανά την Ελλάδα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε νέα δεδομένα στην εγχώρια κτηματαγορά.

Καθώς η ελληνική τουριστική σεζόν άνοιξε – μια εντελώς διαφορετική και γεμάτη δυσκολίες τουριστική σεζόν  – παράγοντες της αγοράς παρατηρούν ότι η εξοχική κατοικία βρίσκεται ήδη ψηλά στις προτιμήσεις όσων επιλέξουν να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι του 2020. Η αλήθεια είναι ότι μετά την πρωτοφανή «καταιγίδα» που ξεσήκωσε ο κορονοϊός, πολλοί Έλληνες έχουν αποφασίσει πως δεν θα κάνουν διακοπές εφέτος, είτε για λόγους οικονομικούς, είτε για λόγους προστασίας έναντι του κορονοϊού.

Αβέβαιο παραμένει και το πόσοι ξένοι τουρίστες θα έρθουν τελικά στη χώρα μας, μετά από μια τόσο ταραχώδη περίοδο διεθνώς. Τα σύνορα μπορεί να έχουν ανοίξει και οι πτήσεις να έχουν απελευθερωθεί, ωστόσο οι φορείς του τουρισμού  μιλούν για μια χρονιά δραματική, καθώς ο αριθμός των ξένων τουριστών που έχει φτάσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά μικρός και… αδύναμος να καλύψει μια τόσο μεγάλη «ζημιά».

Διαβάστε επίσης: 

Την ίδια ώρα, γνώστες του εγχώριου real estate αναφέρουν πως όσοι έχουν αποφασίσει τελικά να κάνουν διακοπές αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι, είτε είναι Έλληνες, είτε ξένοι τουρίστες, στρέφονται στη λύση ενοικίασης μιας εξοχικής κατοικίας – όχι πολύ μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους – αποφεύγοντας πιθανότατα τη λύση του ξενοδοχείου σε κάποιο μακρινό ελληνικό νησί.

Η επένδυση άλλωστε σε εξοχική κατοικία αποτελούσε πάντα μια επιχειρηματική κίνηση με πολύ καλές αποδόσεις, αφού τα τελευταία χρόνια έδρεπε τα δικά της οφέλη από τη ραγδαία άνοδο του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Τα δεδομένα τιμών και πληρότητας μεταβάλλονται, ωστόσο, συνεχώς το τελευταίο διάστημα, ενώ παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένα με την πορεία της πανδημίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates για την ενοικίαση εξοχικών κατοικιών το 2020, οι τιμές καταγράφουν μειώσεις στους μέχρι πρότινος δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς – τα ελληνικά νησιά – ενώ αυξάνονται, στον αντίποδα, στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου καταγράφεται ήδη στροφή του τουριστικού ρεύματος και επομένως ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Πόσο κοστίζει η ενοικίαση εξοχικών στα ελληνικά νησιά

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση μείωσης των τιμών για την ενοικίαση μιας εξοχικής κατοικίας σε ένα ελληνικό νησί, προκειμένου να καταστεί ελκυστική επιλογή σε αυτή τη δύσκολη – και σίγουρα πρωτόγνωρη – συγκυρία.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Κεφαλονιά, μια εξοχική κατοικία για μια τετραμελή οικογένεια με ιδιωτική πισίνα έχει κόστος ενοικίασης – για επτά διανυκτερεύσεις – 1.190 ευρώ για τον μήνα Ιούλιο. Τον Ιούλιο του 2019, η αντίστοιχη τιμή ενοικίασης διαμορφωνόταν στα 1.288 ευρώ. Η μείωση της τιμής είναι περισσότερο αισθητή τον Αύγουστο, όπου για εφέτος η ίδια εξοχική κατοικία διατίθεται προς 1.393 ευρώ, επίσης για επτά διανυκτερεύσεις, έναντι 1.904 ευρώ τον περυσινό Αύγουστο.

Παρόμοια η εικόνα και στην Πάρο. Μια εξοχική κατοικία για μια τετραμελή οικογένεια με ιδιωτική πισίνα έχει μέση τιμή ενοικίασης για μια εβδομάδα τα 1.623 ευρώ (Ιούλιος 2020), έναντι κόστους ενοικίασης 2.350 ευρώ (Ιούλιος 2019). Ομοίως η τιμή ενοικίασης ανεβαίνει στα 2.240 – 3.150 ευρώ (Αύγουστος 2020), έναντι 4.310 ευρώ τον αντίστοιχο Αύγουστο πέρυσι.

Ίδιο το σκηνικό και στις Σποράδες. Ειδικότερα, στη Σκόπελο, η τιμή ενοικίασης μιας εξοχικής βίλας για τέσσερα άτομα διαμορφωνόταν στα 840 ευρώ τον Ιούνιο του 2020 (945 ευρώ τον Ιούνιο του 2019), στα 1.513 ευρώ τον Ιούλιο του 2020 (1.754 ευρώ τον Ιούλιο του 2019) και στα 1.638 ευρώ τον Αύγουστο του 2020 (1.964 ευρώ τον Αύγουστο του 2019).

 

insider

 

Πόσο κοστίζει το ενοίκιο για μια εξοχική κατοικία στην ηπειρωτική Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα, μεγάλο μέρος των τουριστών αυτό το ιδιόμορφο καλοκαίρι του 2020 έχει επιλέξει για τις καλοκαιρινές του διακοπές κυρίως περιοχές που έχουν εύκολη πρόσβαση από την ηπειρωτική επικράτεια.

Το 2020 σε «πρωταγωνιστές» φαίνεται να αναδεικνύονται περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου μπορείς να κινηθείς με το αυτοκίνητο χωρίς πολλά έξοδα.

Η γνωστή σε πολλούς «Μύκονος της Πελοποννήσου», η Κουρούτα στο Νομό Ηλείας - σε απόσταση περίπου 2,5 ωρών από την Αθήνα - παρουσιάζει αύξηση 31,25% στην κατώτερη τιμή ενοικίασης για τον Ιούνιο του 2020, με τις τιμές για την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας για 7 ημέρες να κυμαίνονται από 560 ευρώ έως 880 ευρώ.

Παρόμοια η εικόνα και στο Διακοφτό στο Νομό Αχαΐας, όπου οι τιμές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις της τάξης του 16,6% για τον Αύγουστο. Το κόστος διανυκτέρευσης κυμαίνεται από 600 έως 756 ευρώ, σε σχέση με το 2019 που το μέσο κόστος ανερχόταν στα 630 ευρώ.

Το γραφικό Γύθειο καταγράφει αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης εξοχικής κατοικίας από 10,53% έως 23,49% για τους θερινούς μήνες.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται πως πολλοί Αθηναίοι επιλέγουν για ολιγοήμερες διακοπές προορισμούς κοντινούς του Νομού Αττικής. Περιοχές όπως η Παλαιά Φώκαια στην Ανάβυσσο, το Σούνιο, το Πόρτο Ράφτη, η Αίγινα, το Αγκίστρι και τα Καμένα Βούρλα, καταγράφουν στο σύνολο τους αυξητικές τάσεις για το σύνολο του εφετινού καλοκαιριού. Οι παραπάνω περιοχές εξυπηρετούν κυρίως οικογένειες που ο ένας από τους δυο γονείς εργάζεται και μπορεί να πηγαινοέρχεται τόσο το Σαββατοκύριακο, όσο και τις καθημερινές μετά την εργασία του.

 

insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider