Ανοίγει νέος διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά τον Ιανουάριο – Η «προίκα» του Ναυπηγείου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει νέος διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά τον Ιανουάριο – Η «προίκα» του Ναυπηγείου

Νέα διαγωνιστική διαδικασία, εντός του πλαισίου της ειδικής διαχείρισης και των προπτωχευτικών κανόνων, θα ανοίξει τον Ιανουάριο ο ειδικός διαχειριστής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Χθες, η Γενική Συνέλευση των Πιστωτών (παρέστη το 80% περίπου του συνόλου των πιστωτών) που συνήλθε για να αποφανθεί για την μία έγκυρη προσφορά της Pyletech στον διαγωνισμό της ΕΝΑΕ, απέρριψε ομόφωνα την προσφορά των 15,1 εκατ. ευρώ που υπεβλήθη και ο διαγωνισμός για την πώληση των Ναυπηγείων κηρύχθηκε άγονος.

Η προσφορά των 15,1 εκατ. ευρώ κρίθηκε από τους πιστωτές υποπολλαπλάσια της αξίας των Ναυπηγείων, καθώς αυτοί συνέκριναν και την πρόσφατη δημοσίευση του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ για όμορο ακίνητο των Ναυπηγείων που βγαίνει με τιμή πρώτης προσφοράς τα 55 εκατ. ευρώ, αλλά και την αντικειμενική αξία μόνο των εδαφικών εκτάσεων των Ναυπηγείων που ανέρχεται σε 38,5 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, εξετάστηκαν συγκριτικά και άλλα στοιχεία συναλλαγών σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία.

Το άνοιγμα των προσφορών για την αγορά των στοιχείων ενεργητικού του «στρατιωτικού σκέλους» της ΕΝΑΕ, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ουσιαστικά η διαδικασία εκποίησης του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στα πλαίσια της διαδικασίας της Ειδικής Διαχείρισης (η οποία ξεκίνησε με την έκδοση σχετικής απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών το Μάρτιο του 2018) έγινε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

Οι προσφορές ήταν εξαιρετικά χαμηλές, εκ των οποίων η μία 1 εκατ. ευρώ (κατά δήλωση του ομίλου η συμμετοχή ήταν συμβολικού χαρακτήρα) και η άλλη 15,1 εκατ. ευρώ της Pyletech. Πρακτικά, στην περίπτωση της ΕΝΑΕ δεν είχε τύχη ο «νόμος της αγοράς», δηλαδή των ανταγωνιστικών προσφορών, όπως ορθά ο νομοθέτης έχει θέσει για τις εκποιήσεις ενεργητικών στοιχείων εταιρειών, αφού τυπικά και ουσιαστικά η προσφορά ήταν μόνο μία.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αξία των Ναυπηγείων

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιχείρησης, αναφέρεται ενδεικτικά πως τη στιγμή της υπαγωγής του σε Ειδική Διαχείριση, το Ναυπηγείο είχε περίπου 900 εργαζόμενους, 1,37 δις ευρώ κρατικές ενισχύσεις και υποχρεώσεις, αρκετά δις. ευρώ σε Διαιτησίες και ενδεχόμενες υποχρεώσεις, θέματα αδειών και αυθαιρέτων, καθώς επίσης και απαγόρευση εκτέλεσης εμπορικών εργασιών, τα οποία το οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας, εθνική άμυνα και ελληνική οικονομία.

Με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τις κινήσεις που έγιναν τόσο από την Ειδική Διαχείριση όσο και τα αρμόδια Υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, έγινε το ακατόρθωτο, δηλαδή να μεταβιβάζεται μόνο το ενεργητικό της επιχείρησης εξαιρετικά μεγάλης αξίας με μηδέν υποχρεώσεις, με όλες τις άδειες και τα θέματα διευθετημένα, με αποτέλεσμα να γίνεται ένα απόλυτο restart και με εγκαταστάσεις που είναι ήδη είναι σε λειτουργία.

Στη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης λύθηκαν σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τις αρμόδιες αρχές σχεδόν όλα τα μείζονα νομικά, πολεοδομικά και αδειοδοτικά ζητήματα. Επίσης ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της ρευστοποίησης του ενεργητικού της ΕΝΑΕ έγιναν σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων, με αποτέλεσμα να δίνεται η ευκαιρία στον πλειοδότη επενδυτή να αποκτήσει ένα «καθαρό», και χωρίς καμιά υποχρέωση περιουσιακό στοιχείο, με εξαιρετικές προοπτικές για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων και μακροπρόθεσμα οφέλη για την εθνική μας οικονομία.

Τα περίπου 364 στρέμματα γης (η αντικειμενική αξία μόνο της γης είναι 38,5 εκατ. ευρώ), οι δύο σταθερές δεξαμενές, το μοναδικό στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο σύγχρονο ναυπηγείο υποβρυχίων, τα λιμενικά έργα που υπάρχουν και έχουν νομιμοποιηθεί, η τακτοποίηση των θεμάτων μακροχρόνιας μίσθωσης αιγιαλού και θαλασσίου χώρου, ο εξοπλισμός ο οποίος ήδη χρησιμοποιείται και είναι παραγωγικός, οι υποδομές και τα δίκτυα, καθώς και οι προβλήτες, οι οποίες υποστήριζαν 3 πλωτές δεξαμενές προσδίδουν στρατηγική υπεραξία στο Ναυπηγείο.

Το μοναδικό ενδεχόμενο κόστος που αναλαμβάνει ο επενδυτής είναι η πληρωμή προστίμου 8,5 εκατ. ευρώ για αυθαίρετα κτίσματα, το οποίο όμως μηδενίζεται σε περίπτωση επιλογής της κατεδάφισής τους, καθώς και ένα χαμηλό κόστος για αποκατάσταση της πυροπροστασίας όπως προβλέπουν οι μελέτες, για την ορθή ασφάλεια των εργαζομένων.

Το Ναυπηγείο σήμερα έχει όλες τις προβλεπόμενες άδειες και τακτοποιημένα όλα τα αυθαίρετα κτίσματα για να λειτουργήσει άμεσα.

Σημαντικό στοιχείο είναι η προσθήκη στην ιδιοκτησία της ΕΝΑΕ έκτασης 74,5 στρεμμάτων ( πρώην παραχώρηση-παλαιός αιγιαλός) που εφάπτεται του αιγιαλού με ανταλλαγή 116 στρεμμάτων με την ΕΤΑΔ. Η αξία της ανταλλαγής αυτής ήταν πλέον των 13 εκατ. ευρώ.

Η Ειδική Διαχείριση έχει ολοκληρώσει πωλήσεις 16 διάσπαρτων εμπορικών ακινήτων χαμηλής αξίας (117 στρέμματα), τα οποία δεν βρίσκονταν στο λειτουργικό κομμάτι του Ναυπηγείου και ως εκ τούτου πωλήθηκαν σε διάφορες τιμές, οι οποίες έφτασαν μέχρι και 94.000 ευρώ/στρέμμα καθώς επίσης 2 πλωτών δεξαμενών και 2 ρυμουλκών.

Σημειώνεται ότι για να αξιολογηθεί το μέγεθος της αξίας του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, το οποίο σήμερα επισκευάζει το σύνολο των πλοίων επιφανείας και των υποβρυχίων του Πολεμικού μας Ναυτικού, θα πρέπει να ιδωθούν συγκριτικά οι εξυγιάνσεις και η ανάληψη υποχρεώσεων από τους επενδυτές για τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας (ενδεικτικά, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ο επενδυτής αναλαμβάνει υποχρεώσεις πέριξ των 270 εκατ. ευρώ).

Τι έχει επιτύχει με τις ενέργειές του το Ελληνικό Δημόσιο

Σημειώνεται ότι για την ολοκλήρωση όλου του έργου που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η συμβολή και η θέληση του Ελληνικού Δημοσίου ήταν τεράστια (οι Υπηρεσίες του Δημοσίου ξεπέρασαν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια για να υλοποιηθούν σε σύντομους χρόνους όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις που προδίδουν ουσιαστική υπεραξία στο Ναυπηγείο).

Το ζητούμενο ήταν, την επόμενη μέρα, το Ναυπηγείο να μπορεί πλέον να λειτουργεί απρόσκοπτα σε όλο το φάσμα των ναυπηγικών εργασιών οποιουδήποτε τύπου σκαφών και να είναι πάλι το κορυφαίο Ναυπηγείο της χώρας.

Ήδη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα έχουν επισκεφθεί το Ναυπηγείο αντιπρόσωποι πολεμικών ναυτικών άλλων χωρών καθώς και πλοιοκτήτες προκειμένου να διερευνήσουν τις προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας με το Ναυπηγείο.

Τονίζεται ότι με τις ενέργειές του το Ελληνικό Δημόσιο:
- Απέτρεψε την «άτακτη» πτώχευση του Ναυπηγείου
- Συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις του για ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων
- Δίνει ουσιαστική και βιώσιμη προοπτική για ενδυνάμωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας
- Δημιουργεί δυνατότητες για την απορρόφηση των εργαζομένων από τον νέο ιδιοκτήτη του ναυπηγείου
- Διασώζει ένα δυνητικό στρατηγικό συνεργάτη του Πολεμικού Ναυτικού με σημαντικές υποδομές και τεχνογνωσία προκειμένου να υποστηρίζει αξιόπιστα προγράμματα ναυπηγήσεων και επισκευών των σκαφών του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider