Στο Δημόσιο παραμένει ο έλεγχος του ΑΔΜΗΕ ύστερα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Θεσμών.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει απόσχιση του 100% της θυγατρικής δικτύων από τη μητρική ΔΕΗ και μεταφορά των μετοχών στο Δημόσιο. Σε δεύτερη φάση το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% και το 49% θα διατεθεί είτε μέσω Χρηματιστηρίου είτε θα παραχωρηθεί μέσω διαγωνισμού σε μια ευρωπαϊκή ομοειδή εταιρεία διαχείρισης δικτύων ηλεκτρισμού ή και τα δύο μαζί.

Το μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει στο Δημόσιο με τη συμμετοχή των μετόχων μειοψηφίας ενώ για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα πρέπει να υπάρχει αποδοχή και από το Δημόσιο και από τους μετόχους μειοψηφίας.

Για την αποζημίωση που θα εισπράξει η ΔΕΗ για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς αναμένεται ανεξάρτητη εκτίμηση του τιμήματος, στην οποία θα ενταχθεί και η εκκαθάριση των ενδοομιλικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες φθάνουν τα 400 εκ. ευρώ.

Η διαδικασία πάντως αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα από τα έσοδα που θα προκύψουν από το Χρηματιστήριο και τον στρατηγικό επενδυτή (ευρωπαϊκή εταιρεία). Όσον αφορά στην αποζημίωση της ΔΕΗ για το ποσοστό που θα πάει στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή το 51%, αυτή αναμένεται να είναι πιο χρονοβόρα ενώ η εκτίμηση θα γίνει από ανεξάρτητο διεθνή οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι προσφάτως η εταιρεία είχε μπει σε διαδικασία προετοιμασίας διαγωνισμού για τη διάθεση του 66%  και είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών ομίλων όπως είναι η ιταλική TERNA, η βελγική Elia, η κινεζική State Grid China Corporation κλπ.